"Rozdělili jsme si fanynky, já byl romantik, on kovboj," uvedl Gott ve čtvrtečním vysílání České televize.

"Moje kariéra začala o dva roky později a k Waldovi jsem vždy vzhlížel s obdivem," řekl nedávno ČTK Gott, kterého s Matuškou pojilo dlouholeté profesionální přátelství. Společně například hráli ve filmu Kdyby tisíc klarinetů nebo v roce 1975 excelovali v silvestrovském pořadu zpěvem operních melodií a výměnou vlastních písní.

"Měl úžasný neškolený baryton a byl neobyčejně upřímný. On netoužil po kariéře v zahraničí, spoustu lákavých nabídek odmítal, protože na rozdíl ode mne nechtěl zpívat jinak než česky," uvedl Gott s tím, že Matuška zpíval ve své mateřštině i v centru country v americkém Nashvillu. O to překvapivější byla jeho emigrace v roce 1986.

Mezi oběma umělci, kteří v 60. a 70. letech patřili k nejpopulárnějším zpěvákům v zemi, nebyly podle Gotta nikdy žádné problémy nebo pocity konkurence. "Lidé si pouze mysleli, že my dva jsme rivalové a konkurenti, kteří mezi sebou soutěží. Ale my si vážili jeden druhého, i když se posluchači dělili na 'matuškovce' a 'gottovce'," uvedl Gott. Dodal, že Matuška byl oblíbenější u mužského publika, které oceňovalo jeho schopnost splynout s lidovým prostředím.

"Já byl lyrický tenor, na který slyšelo spíše ženské publikum. Proto jsme nemohli být konkurenty," uvedl.

Charizmatický Matuška dvakrát získal Zlatého slavíka, nelámal si však příliš hlavu s tím, že většinou skončil za "pracovitějším" Gottem. "Karlíku, ty dřeš a jsi první. Já nedělám nic a jsem druhej...," nechal se údajně slyšet.