Film, který se do kin dostane koncem listopadu, mapuje český i slovenský hip hop od jeho tuzemského zrodu až do současnosti. Hlavními figurami snímku jsou přední čeští rapeři Orion, James Cole a Hugo Toxxx.



Nejedná se o klasický dokument o jedné uzavřené subkultuře. Tvůrci se pokusili o konfrontaci hiphopové kultury se středoproudými styly i běžnou populací - nejrůznějších vrstev, vzdělání, stáří i profese.

Pánové hiphopeři během své filmové spanilé jízdy urážejí celou řadu větších či menších hvězd tuzemského šoubyznysu. Na otázku, jestli je někdo, koho si dokáží vážit, odpověď padla jednoznačná. A sice jméno Hany Hegerováé

Ve filmu Česká RAPublika zazní mimo jiné i hiphopová verze státní hymny. Refrén 'Kde domov můj' si v ní s přehledem střihla právě Hana Hegerová. Přestože sama zpívá úplně jiný styl, tady si s rapery jaksepatří zarapovala. Ne že se by tato mezižánrová a mezigenerační spolupráce nepovedla...

Hana Hegerová ostatně není jediná, která se 'zapletla' s modernou. Nedávno vyšla nahrávka Zlatého slavíka Karla Gotta a německého rapera Bushida. (Více čtěte zde.) Kdo z 'klasiků' bude další?