„Pojďte dál,“ vítá nás ve svém domě v Kravařích, kde žije společně s manželem Petrem Brzeskou (38) a dvěma dětmi - dcerou Nikolou (10) a synem Davidem (6).

Když podává ruku, máte pocit, že královnou krásy se stala teprve nedávno. Jenže ono už je to skoro dvacet let, co při vyhlašování usedla jen na okraj trůnu a málem se sesunula k zemi.

„Křeslo se zachvělo, ale nespadla jsem,“ vzpomíná Monika. Jako by tahle příhoda předznamenala její další osud – na rozdíl od dalších krásek totiž všechny poryvy ustála. A jako jedinou vítězku ji nepostihla »missí nemoc« a tehdejší lásku neposlala k vodě.

Recept na dlouhý vztah

„Myslím, že největší zásluhu na tom nese můj manžel. Důležité je domluvit se a dělat kompromisy. S Petrem jsem už hodně let a umíme si udělat radost. Když chce jet s klukama na hory, nechám ho a jdu zase s holkama na kafe,“ popisuje základní pravidla třináctiletého manželství. Nicméně také u nich občas pořádně zahřmí.

„Petr je docela cholerik, takže když ho to chytne, potřebuje se vykřičet. Ale za hodinu už neví, co se stalo. U mne je to horší - dokážu to v sobě dusit dva tři dny a stále to rozebírám. V tomhle to máme komplikované.“

Rodinný podnik

Už deset let spolu vlastní kosmetickou firmu. „Petr se stará o chod, čísla a aby vše fungovalo, já o design, vůni, krabičky,“ přiznává Miss ČR a Miss Europe, které i po letech lidé titul připomínají.

„Mají neustále pocit, že je vám sedmnáct, což není vždycky příjem né. Na druhou stranu díky tomu můžu neustále pracovat v showbyznysu. Moderuji akce, plesy a teď i vysílám v regionální televizi Polar.“

Po soutěži dostala i nabídky na odvážnější focení. „Ale přišlo mi to naprosto nepatřičné. A ten honorář, který si přesně nepamatuji, byl taky malý.“

Fotogalerie
9 fotografií

Praha pro mě není

Nikdy se nepřestěhovala do Prahy a zůstala v rodných Kravařích ve Slezsku. „Tenkrát jsme nevyhrávaly byty, a kdybych se v té chvíli rozhodla jít do Prahy, asi bych se hodně plácala. Nastupovala jsem na vysokou a té jsem se nechtěla vzdát. Naučila jsem se do hlavního města dojíždět.“

Jak říká, Praha pro ni není. „Hrozně mě pohltí, jsem unavená a člověk má pocit, že je tam jen kvůli práci,“ říká a po očku sleduje obě děti.

„Ukazovala jsem jim staré fotky, občas si půjčí korunku a šerpy, co jsem dostala. Vědí, že jejich maminka byla miss, a taky jim to někdo občas připomene.“ Kdyby chtěly zkusit štěstí v tomhle »oboru«, nerozmlouvala by jim to. „Asi by to ale kvůli mně neměly snadné, “ říká Žídková.

A co si myslí o letošních finalistkách? „Manžel při upoutávce na vyhlašování utrousil, že některé z nich ještě nebyly na světě, když jsem vyhrála,“ říká s úsměvem nejpůvabnější Miss všech dob.