Screeny se někdy označují jako venkovní látkové rolety, nejčastěji jsou vyrobené z polyesterového nebo skelného vlákna potaženého PVC vrstvou. Díky tomu dobře odolávají větru, dešti i mrazu.

Jejich největší výhodou oproti jiným typům venkovního stínění je, že i přes zatažené screenové rolety vidíte ven. Hodí se tak zejména ke stínění zimních zahrad, pergol, teras nebo velkých prosklených portálů, kde potřebujete soukromí, ale zároveň si i po stažení rolety chcete užívat výhled na zahradu nebo do ulice.

Na výběr obrovské množství látek i barev

Při koupi venkovní látkové rolety můžete vybírat z více látek i nepřeberného množství barev. K dispozici jsou látky lehce zatemňující, středně zatemňující až tzv. blackout, které po zatažení v místnosti vytvoří absolutní tmu.

V barvách není omezení prakticky žádné, někteří výrobci nabízejí rolety v kterékoliv barvě ze vzorníku RAL, tedy ve více než 200 odstínech. Jen počítejte s tím, že za nestandardní barvy bude nutné si připlatit. Screenová roleta navíc může mít z každé strany jinou barvu, takže zatímco zvenčí ji jednoduše sladíte s fasádou, parapetem nebo rámy oken, zevnitř barvu rolety přizpůsobíte závěsům, podlaze nebo barvě stěn.

Elegantní a decentní

Oproti klasickým hliníkovým roletám nebo venkovním žaluziím působí látkové rolety decentněji a méně nápadně, což ocení zastánci jednoduchosti a minimalismu. Screeny je možné stejně jako venkovní žaluzie navrhnout tak, aby motor i paket (nábal) byly zcela schované pod fasádou. U dodatečné montáže na již hotový dům ukrytí pod fasádu obvykle možné není, ale screeny díky své subtilnosti elegantně splynou i s menšími okny. Screenové rolety dále dobře odolávají větru i v šířce až 6 metrů, což je velmi častý rozvor mezi sloupky pergoly.

Jestliže budete v nejbližších letech pořizovat venkovní stínění pro svůj dům či pergolu, screenové rolety určitě zařaďte na seznam potenciálních kandidátů.