Trhu s podlahami již několik let dominují dřevěné vzory podlah a tento trend asi jen tak neustoupí, proto se zaměříme především na ně. Pro začátek si pojďme ale zodpovědět základní otázku. Vybrat si do interiéru jeden vzor a toho se držet nebo je v různých místnostech kombinovat? Ing. arch. Kamila Douděrová, jež znáte z pořadu Jak se staví sen, se k tomu vyjadřuje jasně: „Pokud je to jen trochu možné, doporučuji sladit podlahové krytiny v celém bytě do jednoho vzoru. Ten pak můžete třeba oživit například použitím kusových koberců ve výraznějších barvách.“ Díky voděodolným plovoucím vinylovým podlahám nebo lepeným vinylovým podlahám se nemusíte bát použít tyto typy i do prostor, kde je častá větší vlhkost, jako je například koupelna či toaleta.

Plovoucí vinylová podlaha Fatra SILVERO-top, Dub zámecký, cena 920 Kč/m2, www.efatra.cz
Autor: Fatra

Zvolit světlý nebo tmavý vzor pro podlahu?

Tady se držte jednoduchého pravidla, pokud máte menší prostory, které je potřeba opticky zvětšit, volte mezi světlými vzory podlah. Světlé vzory totiž méně pohlcují světlo a místnost vám pomohou rozjasnit a vytvořit pocit klidu a čistoty. Jen pozor na kombinaci příliš světlé podlahy s bílým nábytkem, který je v poslední době oblíbený. Interiér by mohl působit již příliš chladně. Obecně se doporučuje volit vzor podlahy o dva odstíny světlejší nebo naopak tmavší než je dekor nábytku.

V případě, že máte k dispozici větší prostory, které naopak potřebujete zútulnit, nebojte se vybrat na podlahu tmavší vzor. Na tmavé podlaze více vynikne její struktura a také vám na ní bude pocitově tepleji. Rovněž se nemusíte bát kombinace s bílým nábytkem, ta vypadá velmi dobře.

Vinylová podlaha Fatra SILVERO-fix, Dub alpský, cena 617 Kč/m2, www.efatra.cz
Autor: Fatra

Jaký vzor dřeva vybrat?

Nevíte jestli zvolit bukové nebo dubové vzory? Architektka Kamila Douděrová ve svých návrzích nejčastěji volí dubové dřevo. „Dubové dřevo je sázkou na jistotu. K tomu zvolte neutrální barvu nábytku, kterou doporučuji doladit pestrými barevnými dekoracemi, jež můžete kdykoliv snadno změnit.“ Dubové dekory jsou jemnější a snadno je sladíte s již stávajícími dekory třeba na oknech či dveřích. Držte se však jednoduchého pravidla a nekombinujte v bytě více než 3 dekory dřeva.

Pokud hledáte vinylovou podlahu s dubovými dekory, podívejte se na české podlahy Fatra SILVERO. „Vybrat si můžete z 10 vzorů, které mají velmi věrohodnou kresbu dřeva a vinylové podlahy se navíc velmi snadno udržují,“ říká Kamila Douděrová. S výběrem vzoru vám nyní navíc může pomoci nový virtuální návrhář podlah, ve kterém si nahrajete fotku svého interiéru a pak jen zkoušíte, jaký vzor podlahy mu bude slušet nejvíce. A pokud si přeci jen netroufnete vybrat podlahu přes monitor počítače, objednejte si vzorek podlahy domů a v klidu jej srovnejte se stávajícím nábytkem.  

Plovoucí vinylová podlaha Fatra SILVERO-click, Dub polní, cena 908 Kč/m2, www.efatra.cz
Autor: Fatra

Čeho se držet při výběru podlahy:

1. Ideálně jeden vzor v celém bytě

2. Světlé vzory pomohou malé prostory zvětšit

3. Tmavé vzory pomohou velké prostory zútulnit

4. Dubové dekory se snadno kombinují

Vybírejte podlahy na webu www.efatra.cz.