V koupelně vykonáváte každodenní hygienu, tudíž je naprosto pochopitelné, že sanita se zašpiní docela rychle. S metodami, které současná doba nabízí, však nemusíte trávit úklidem koupelny dlouhé hodiny. V následujících řádcích vám představíme nanotechnologii, za pomoci které vytvoříte „samočisticí koupelnu“.

Co je to nanotechnologie?

Samotný název napovídá, že nanotechnologie se zabývá jednotlivými atomy, s nimiž nakládá tak, aby vznikaly látky a materiály s netradičními vlastnostmi. S nanotechnologií se donedávna pracovalo především jen na univerzitách a ve specializovaných vědeckých pracovištích, ovšem v poslední době začala pronikat i do běžného života.

Jedná se o komplexní disciplínu, která přináší spoustu benefitů. Uplatnění nanotechnologie je, tedy ještě bude vskutku široké, nicméně prozatím se používá jen v některých oblastech. Především se využívá chemická nanotechnologie, v rámci které vznikají produkty, jež slouží na ochranu povrchu materiálů a impregnaci. Často se můžete setkat s tím, že se takovým produktům říká tekuté sklo.

Otevřete dveře nanotechnologii

Pravděpodobně jste už někdy slyšeli o tom, že je možné ošetřovat různé povrchy za pomoci nano částic. Především v koupelnách dokáže nanotechnologie hotové zázraky, tak proč nevyužít něčeho, co vám ušetří spoustu času?

Výrobky označené jako nano vás nezruinují. Sehnat se dají za slušné ceny. Jakmile zjistíte, co všechno takový přípravek dokáže, investice litovat určitě nebudete. Prvně se při výběru zaměřte na to, jak dlouho efekt vydrží, protože u některých produktů je opravdu krátkodobý. V případě, že je prostředek vyroben skutečně z nano částic, bude plnit svou funkci i několik měsíců bez nutnosti opakování aplikace.

Čištění koupelny vám už nezabere hodiny týdně

Potrpíte si na čistém domácím prostředí? Spotřebujete na úklid koupelny spoustu chemických prostředků, které nemají dobrý vliv ani na vaši pokožku? V tom případě zpozorněte, protože nanotechnologie vás zbaví těch nepříjemných úkonů, kvůli nimž jste se doposud sdírali. Samozřejmě je nezbytné občas koupelnu trochu uklidit a udržovat v ní pořádek, ale odpadnou vám starosti s vodním kamenem, šmouhami, otisky prstů a podobně. Uvádí se, že nano ochrana skla a keramiky zredukuje čas potřebný na úklid až o 75 %, což opravdu zní zajímavě, nemyslíte?

Jak nano produkty fungují?

Přicházíme k té nejdůležitější části. Jak vůbec nanotechnologie aplikovaná v koupelnách funguje. Stačí si zakoupit speciální roztok, jenž nanesete na různé plochy v koupelně. Přečtěte si vždy návod, protože co produkt, to jiný postup aplikace. Pamatujte však, že se nejedná o čistič, ale o prevenci. Ještě než tedy nanesete neviditelný film, je nezbytné sanitu důkladně očistit. Jakmile totiž ošetříte místa ochrannou vrstvou, jejich vzhled se nezmění.

Obrovskou výhodou je, že takový ochranný film dokáže odpuzovat vodu a nečistoty, a to klidně i po dobu dvanácti měsíců. Jakmile se tedy umýváte a omylem zaprskáte i zrcadlo nad umyvadlem, nemusíte ho půl hodiny důkladně leštit, neboť se kapky promění na kuličky a stečou pryč. Dále na umyvadle se nesetkáte s vodním kamenem, ani usazující se špínou.

Jakmile tedy ošetříte plochy nano přípravkem, vystačíte si jen s vlhkým hadříkem, s nímž občas plochy přetřete. A tím práce v koupelně končí.