Odkud pochází a kde roste
Hřebíček je sušený nerozvitý poupě stromu hřebíčkovce kořenného , který pochází z Moluckých ostrovů, proslulých jako „ostrovy koření“. Dnes se pěstuje především v Indonésii, na Zanzibaru, v Tanzanii, na Madagaskaru a v některých částech Indie.
Tento stálezelený strom dorůstá až 15 metrů a kvete drobnými bílými kvítky. Než se ale poupata otevřou, sbírají se – a právě v této podobě je známe jako hřebíček.
VIDEO: Druhé nejdražší koření světa - vanilka
Druhé nejdražší koření světa - vanilka Videohub
Jak se hřebíček sklízí
Sklizeň hřebíčku je velmi jemná a pracná. Ručně se sbírají pevná, ještě zeleno-růžová poupata. Ta se pak rozprostřou na slunci a několik dní suší. Během sušení získají typickou červenohnědou barvu a zajímavé aroma, které známe z kuchyně. Kvalitní hřebíček poznáte tak, že je pružný, mastnější na dotek a po zmáčknutí praskne nebo lehce pustí olej.
Využití hřebíčku v kuchyni
Hřebíček má výraznou, kořeněně nasládlou, až lehce pálivou chuť. Stačí ho opravdu málo – ale o to víc dokáže dodat pokrmům hloubku a hřejivou vůni.
Svařené víno, punč, čaje – hřebíček je základ zimních nápojů, krásně ladí se skořicí a citrusy.
Pečení – hodí se do perníčků, koláčů, sušenek i do kompotů.
Slaná jídla – překvapivě se používá i do marinád, omáček, vývarů či na dochucení rýže (typické v indické kuchyni).
Uzeniny a masové pokrmy – tradičně se přidává do paštik, klobás či pečeného masa.
Cibule s hřebíčkem – trik našich babiček: cibuli propíchnete několika hřebíčky a přidáte do polévky nebo omáčky pro jemné aroma.
Zdravotní účinky, které oceníte
Hřebíček není jen koření – je to přírodní léčivo, které obsahuje eugenol, látku se silnými antiseptickými, protizánětlivými a analgetickými účinky.
Při bolesti zubů – už od nepaměti se hřebíček používá jako rychlá pomoc. Stačí přiložit k bolavému zubu nebo použít hřebíčkový olej.
Na zažívání – podporuje tvorbu trávicích šťáv, ulevuje od nadýmání a nevolnosti.
Proti nachlazení – působí antibakteriálně, pomáhá při kašli, bolestí v krku i při rýmě (např. v podobě inhalace).
Přírodní dezinfekce – hřebíček bojuje proti bakteriím, plísním a virům.
Zahřívací účinek – proto je tak oblíbený v zimě – podporuje krevní oběh a doslova „prohřeje tělo zevnitř“.
POZOR na dávkování Je velmi silný, takže stačí malé množství. Hřebíčkový olej by se měl používat vždy ředěný a ne dlouhodobě.
Využití hřebíčku v domácnosti
Možná vás překvapí, kolik praktických využití hřebíček má mimo kuchyni.
Přírodní osvěžovač vzduchu – zapichujte hřebíček do pomeranče a vznikne nádherně voňavá dekorace.
Odpuzuje hmyz – mravenci, moli i komáři nemají hřebíček rádi. Položte pár hřebíčků do skříně nebo na parapet.
Domácí čistící sprej – hřebíčkový odvar nebo olej působí antibakteriálně.
Aromaterapie – pár hřebíčků v aromalampě či difuzéru provoní byt a navodí pocit tepla a klidu.





