Odkud pochází a kde roste

Hřebíček je sušený nerozvitý poupě stromu hřebíčkovce kořenného , který pochází z Moluckých ostrovů, proslulých jako „ostrovy koření“. Dnes se pěstuje především v Indonésii, na Zanzibaru, v Tanzanii, na Madagaskaru a v některých částech Indie.

Tento stálezelený strom dorůstá až 15 metrů a kvete drobnými bílými kvítky. Než se ale poupata otevřou, sbírají se – a právě v této podobě je známe jako hřebíček.

VIDEO: Druhé nejdražší koření světa - vanilka

Video
Video se připravuje ...

Druhé nejdražší koření světa - vanilka Videohub

Jak se hřebíček sklízí

Sklizeň hřebíčku je velmi jemná a pracná. Ručně se sbírají pevná, ještě zeleno-růžová poupata. Ta se pak rozprostřou na slunci a několik dní suší. Během sušení získají typickou červenohnědou barvu a zajímavé aroma, které známe z kuchyně. Kvalitní hřebíček poznáte tak, že je pružný, mastnější na dotek a po zmáčknutí praskne nebo lehce pustí olej.

Využití hřebíčku v kuchyni

Hřebíček má výraznou, kořeněně nasládlou, až lehce pálivou chuť. Stačí ho opravdu málo – ale o to víc dokáže dodat pokrmům hloubku a hřejivou vůni.

Svařené víno, punč, čaje – hřebíček je základ zimních nápojů, krásně ladí se skořicí a citrusy.

Pečení – hodí se do perníčků, koláčů, sušenek i do kompotů.

Slaná jídla – překvapivě se používá i do marinád, omáček, vývarů či na dochucení rýže (typické v indické kuchyni).

Uzeniny a masové pokrmy – tradičně se přidává do paštik, klobás či pečeného masa.

Cibule s hřebíčkem – trik našich babiček: cibuli propíchnete několika hřebíčky a přidáte do polévky nebo omáčky pro jemné aroma.

Zdravotní účinky, které oceníte

Hřebíček není jen koření – je to přírodní léčivo, které obsahuje eugenol, látku se silnými antiseptickými, protizánětlivými a analgetickými účinky.

Při bolesti zubů – už od nepaměti se hřebíček používá jako rychlá pomoc. Stačí přiložit k bolavému zubu nebo použít hřebíčkový olej.

Na zažívání – podporuje tvorbu trávicích šťáv, ulevuje od nadýmání a nevolnosti.

Proti nachlazení – působí antibakteriálně, pomáhá při kašli, bolestí v krku i při rýmě (např. v podobě inhalace).

Přírodní dezinfekce – hřebíček bojuje proti bakteriím, plísním a virům.

Zahřívací účinek – proto je tak oblíbený v zimě – podporuje krevní oběh a doslova „prohřeje tělo zevnitř“.

POZOR na dávkování Je velmi silný, takže stačí malé množství. Hřebíčkový olej by se měl používat vždy ředěný a ne dlouhodobě.

Využití hřebíčku v domácnosti

Možná vás překvapí, kolik praktických využití hřebíček má mimo kuchyni.

Přírodní osvěžovač vzduchu – zapichujte hřebíček do pomeranče a vznikne nádherně voňavá dekorace.

Odpuzuje hmyz – mravenci, moli i komáři nemají hřebíček rádi. Položte pár hřebíčků do skříně nebo na parapet.

Domácí čistící sprej – hřebíčkový odvar nebo olej působí antibakteriálně.

Aromaterapie – pár hřebíčků v aromalampě či difuzéru provoní byt a navodí pocit tepla a klidu.