Oranžové brambory

Batáty jsou plody povijnice batátové a připutovaly do Evropy z Ameriky, stejně jako klasické brambory, nejsou s nimi ale příbuzné. Povijnice patří do čeledi svlačcovitých a jako rostlina svlačec skutečně připomíná. Je to plazivka s hezkými listy a půvabnými květy, ozdobná letnička, takže se vám bude hodit na zahradu i na balkon. Sklízejí se podzemní hlízy. Když budete mít plný záhon povijnice batátové, zásobíte sladkými bramborami celou rodinu, nebudete odkázáni na dovoz z asijských a afrických zemí nebo USA, kde se batáty hojně pěstují.

VIDEO: Recept: Španělská bramborová polévka

Video
Video se připravuje ...

Recept: Španělská bramborová polévka Recepty.cz

Dostanete vlastní pochoutku, která obsahuje nejen jemnou vlákninu, ale také beta-karoten, tedy provitamin A, dále vitaminy C, E a třeba i železo nebo vápník. Pokud cestujete po světě, můžete batáty ochutnat v mnoha podobách. Například hvězdný kuchař Gordon Ramsay o nich říká, že jsou sice původně americkou plodinou, ovšem on za nimi jezdí na jih Itálie nebo do Řecka, miluje je pečené v alobalu přímo nad ohněm nebo na grilu, ale doporučuje zkusit je přidat i do moučníků nebo džemů. V Itálii se ovšem přidávají také do piva!

Pěstování povijnice batátové není těžké. Čím kvalitnější zeminu jí dopřejete, tím lépe. Dále chce teplé stanoviště, ale ne vyložený žár, také pravidelnou závlahu, určitě ji netrapte žízní. Před podzimní sklizní hlíz je ovšem nutné nechat rostlinu naopak na suchu. V době vegetace ji přihnojujte. 

Hlízy slunečnic

Mnoho lidí pěstuje na zahradách krásné drobnokvěté slunečnice topinambury, aniž by tušili, jaká zdravá chuťovka se skrývá pod zemí. Tyto rostliny se během let hodně rozrůstají, zvlášť když jim dopřejete slunce. Jinak jsou poměrně nenáročné na půdu i závlahu. Než byste je poté, co vás přerostou do výšky i šířky, hubili například nějakou chemií, raději je vyryjte a hlízy připravte v kuchyni.

Na chuť topinamburů, které také pocházejí z Ameriky, je třeba si zvyknout, připomínají něco mezi kaštany a oříšky, takže pokud si z nich uděláte hned napoprvé pyré k masu, nemusí vám chutnat. Raději je ze začátku přidejte do klasické bramborové kaše anebo do zeleninové polévky. Časem si topinambury zamilujete. A uděláte hodně pro své zdraví i linii – neobsahují škrob jako brambory, naopak vás zásobí polysacharidem inulinem, který ocení zejména lidé s cukrovkou, pomáhá totiž snižovat cukr v krvi. Dále vám dodají mimo jiné vitaminy A, B, C a D.

Topinambury se většinou loupou a namáčejí do okyselené vody, aby nezčernaly, ale někdo je jen očistí kartáčkem a používá je se slupkou. A co z nich připravuje Gordon Ramsay? Kupříkladu je přidává do rizota s mušlemi. Anebo z nich vaří polévku. Topinambury se dají také smažit, péct, zapékat nebo gratinovat. Jestli si je budete chtít vysadit na záhon, stačí vám pár hlíz, snadno se uchytí.

Vhodné i do truhlíků

Povijnici batátovou vypěstujete i ve větší nádobě na okně nebo balkoně. Jak už bylo řečeno, je hodně zdobná, takže vám bude dělat i parádu. Nebudete mít sice plné koše batátů, ale budete se i tak moci pochlubit svou sklizní. Lze ji mít i v závěsném kořenáči. Také topinambury zvládnete, třeba ve větším soudku nebo květináči na stromky. Když tato slunečnice pokvete, udělá vám příjemnou atmosféru a také zacloní výhledy zvenčí.