Rebarbora dřív nesměla chybět na žádné zahrádce, používala se na koláče a moučníky jako pikantní nádivka, ale také pro přípravu zavařenin a sirupů. V současné době zažívá svou renesanci i v různých kombinacích nejen nasladko, ale i k dochucení slaných jídel či předkrmů. Pochází ze střední Asie, do Evropy se začala dostávat asi od 14. století. Rebarbora se zřejmě také pěstovala v Číně daleko před naším letopočtem, v místní tradiční medicíně se využíval její kořen. Na Moravě se začala pěstovat v 18. století. Aktuálně je velmi oblíbená třeba ve Velké Británii, kde se pěstuje ve velkém za nepřístupu světla, což má vliv na křehkost stonků.

Autor: iStock.cz

Dekorativní solitér

Rebarbora neboli také reveň kadeřavá či reveň rebarbora je krásná robustní trvalka, která může svými obrovskými listy ozvláštnit kdejaký zahradní kout. Má ráda vlhkou hlubokou humózní půdua dostatek vápníku, nevadí jí mráz a vlhkost v zimě. Je nenáročná, vyhovuje jí slunečné, případně polostinné stanoviště. Úpal a sucho na slunných jižních stráních by jí ale nevyhovovaly. Zamokřené či kyselé půdy také nejsou pro rebarboru to pravé. Je podobná lopuchu, ale má bílý květ, který se však doporučuje odstraňovat, aby rostlinu nevyčerpával. Udává se, že na jednom stanovišti může bez problémů setrvat i deset let, v mnohých zahradách však bujně roste na stejném místě mnohem déle. Pro běžné kuchyňské použití vám obvykle postačí jedna až dvě rostliny.

 

Autor: iStock.cz

Kdy sklízet?

Listové řapíky se sklízejí od dubna do konce června. Naši předkové rebarboru již nesklízeli po svátku svatého Jana (24. 6.). Listy s řapíky opatrně odlamujte, neřežte. Obvykle možnost sklizně končí, když rostlina začne kvést. Později se řapíky ke konzumaci nehodí pro vysoký obsah šťavelanů, řapíky už také přestávají být křehké a mají tužší vlákna. Z rostliny při sklizni odebírejte maximálně třetinu řapíků, abyste ji příliš neoslabili. Listy dejte do kompostu, nehodí se k jídlu. Po sklizni je vhodné rebarboře přilepšit umělým hnojivem nebo uleželým kompostem, každý druhý rok ocení i rozložený hnůj. Pokud nemá reveň dost živin, má i málo řapíků a nejsou tak křehké. Řapíky mají dle odrůdy různé barvy, často se pěstují rebarbory s červenou barvou řapíků, ale existují i se žlutou.

Jak sázet?

Sazenice rebarbory nejsnáze zakoupíte v zahradnictví, dají se však pěstovat i ze semen. Sází se na jaře nebo na podzim. První rok nechte rostlinu zesílit a nesklízejte. Vyčleňte pro ni na zahradě asi metr čtvereční protože bude za pár let opravdu mohutná. Milovníci rebarbory bez zahrádky mohou vyzkoušet i pěstování v rozměrnější nádobě na balkoně. Množit se dá reveň také dělením starších rostlin.

Autor: iStock.cz

Rebarbora v kuchyni

Rebarbora se hodí jako náplň na koláče, moučníky a jiné dezerty, také se doplňuje s jinými druhy ovoce pro zmírnění kyselosti. Nejoblíbenějším spojencem rebarbory v moučnících jsou jahody. Rebarbora se uplatní v zavařeninách a sirupech, které lze přidávat do míchaných nápojů a limonád. Obecně by se neměla jíst příliš často. Pro tepelnou úpravu nepoužívejte hliníkové nádobí, kvůli riziku reakcí kyselin a hliníku. Řapíky nejdříve umyjte a oloupejte. Většinou se připravuje s cukrem nebo medem. Vždy vybírejte mladé, nedřevnaté stonky. Nakrájené stonky si můžete i zmrazit na později.

Rady odborníka

Marcela Fialová Kalas, dis. 

JE REBARBORA ZDRAVÁ?

Rebarbora je skvělá ke zpestření letního jídelníčku. Obsahuje velké množství prospěšné vlákniny, je bohatá na vitaminy C, K a minerály, zejména vápník, hořčík a draslík. Má velmi malý obsah sacharidů, takže ji lze směle použít i do nízkosacharidových a redukčních jídelníčků.

KDO BY SE JÍ MĚL VYHÝBAT?

Pro vysoký obsah kyseliny šťavelové, bych nedoporučovala konzumaci pokrmů s rebarborou osobám s onemocněním trávicího traktu či s narušenou rovnováhou metabolismu vápníku v těle, například lidem trpícím ledvinovými kameny, dnou či revmatismem. Velké množství rebarbory by neměly konzumovat ani těhotné, kojící ženy, malinké děti a osoby s potravinovými intolerancemi.

 

Článek vyšel v novém čísle Blesk Hobby. Květnové vydání je plné zajímavostí a inspirace. Dozvíte se, jak na bohatou úrodu cuket, okurek, rajčat a paprik nebo jaké květy jsou vhodné k jídlu. Najdete tu tipy na grilování venku i doma. A podíváte se na návštěvu k herci Oldřichu Navrátilovi. Zapojit se také můžete do velké zahradní soutěže o ceny za 17 000 Kč! Časopis koupíte ve všech trafikách nebo si ho můžete objednat v pohodlí vašeho domova v našem iKiosku.

 

Autor: archiv