Už stovky let se lidé pokoušejí polapit vůni květů. Když procházíme kolem voňavého pole nebo louky, toužíme vůni udržet a přenést ji do našeho domova. Vůně nás dokážou zcela pohltit, mají schopnost uchovávat vzpomínky a my si je můžeme díky parfému, toaletní vodě, vonnému oleji nebo květinové vodě znovu vyvolat. V minulých stoletích se výrobě parfémových výrobků věnovali parfumářské dílny. Dnes probíhá práce s květinami v laboratořích.
Kdy sbírat květy?
Květinové vody vznikají šetrnou parní destilací listů a květů bylin. Sběr začíná již v brzkých ranních hodinách, kdy se v rostlinách tvoří největší množství esenciálních olejů. Sesbírané listy a květy se přepravují ke zpracování. Je důležité dopravit rostlinný materiál do laboratoře co nejrychleji, protože vlivem času vůně slábnou a ztrácejí na síle. Díky krátké přepravě a tradičnímu způsobu zpracování si květinové vody zachovávají maximum z cenných účinků darů matky přírody.
Základ květinových vod
Hydrolát – tak se odborně nazývá květová nebo květinová voda, která slouží jako základ pro další kosmetické přípravky. Použít se dá ale i samostatně.
Péče pro pleť
Květinovou vodu můžete použít po ránu k osvěžení pleti a její tonizaci. V průběhu dne vás osvěží květinová vůně a večer lze pleť pomocí květinové vody dočistit a lehce hydratovat. Hydratovaná pokožka je pružnější a hladší, protože má ideální pH. Kromě toho hydratace zamezuje podráždění pokožky a zánětům. Pro svěží pocit Ideální je použít květinovou vodu po opalování, protože pokožku zklidní a hydratuje. Po sportovním výkonu můžete přidat květinovou vodou do koupele, dodá pokožce svěží pocit.
Na vlasy
Čerstvě umyté vlasy postříkejte od kořínků až po konečky květinovou vodou. Voda usnadní rozčesávání a harmonizuje pokožku hlavy. Navíc ji můžete k osvěžení hřívy použít kdykoli během dne i před večerní akcí.
V kuchyni
Vybavujete si chuť růžové nebo pomerančové vody z orientálních dezertů? Podobné chutě můžete docílit i doma, když přidáte pár kapek růžové či pome- rančové vody do pudinkového krému nebo do těsta na sušenky.
Domácí výroba květinové vody
BUDETE POTŘEBOVAT:
- 1 díl chemicky neošetřených okvětních lístků z čistého prostředí, jako jsou růže, fialky, levandule, bez černý
- 1 díl destilované nebo filtrované vody
- velké množství ledu
- velký hrnec s pokličkou a žáruvzdornou misku
- nádobku na finální produkt
POSTUP: Doprostřed velkého hrnce vložte žáruvzdornou keramickou misku. Na dno hrnce nasypte květinové lístky a zalijte je fi ltrovanou vodou v poměru 1 : 1. Tedy na jeden gram květů použijte jeden gram vody. Hrnec položte na oheň a přikryjte ho pokličkou. Tu obraťte úchytem směrem dovnitř. Kondenzovaná kvě- tinová voda tak bude stékat do misky, kterou máte uprostřed hrnce. Na obrácenou pokličku položte led, nejlépe v sáčcích, aby nestékal dolů. Připravte si dostatečné množství ledu, průběžně ho měňte. Přiveďte k varu a pomalu vařte. Celý proces trvá 1–2 hodiny. Finální květinovou vodu, která se utvoří v misce uvnitř hrnce, slijte do nádobky. Uchovávejte v chladu. Více návodů najdete na Home-made.cz
Článek vyšel v novém čísle časopisu Blesk zdraví. Dozvíte se, jak vláknina pomáhá k hubnutí. Budete se také moci otestovat. Vaše oblíbené jídlo totiž napoví, co jste zač. Přečtete si rozhovor s šéfkuchařem Jirkou Babicou. Ale je toho mnohem více. Květnové vydání koupíte ve všech trafikách nebo si ho můžete objednat v pohodlí vašeho domova v našem iKiosku.