Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tyhle triky se vyplatí znát! Jak si rychle poradit s okem na punčocháčích, zaseknutým zipem nebo skvrnou od vína?

/
  • (istock.cz)
    19. dubna 2023 ● 06:00

    Zákon schválnosti bohužel funguje někdy opravdu spolehlivě. Ve chvílích, kdy se to hodí nejméně, třeba před důležitou schůzkou, si nešikovně zatrhnete nové silonky. Nebo si na rande polijete nový svetr červeným vínem. Je spousta nehod a situací, které můžou znepříjemnit den, pořádně se u nich zapotíte. Ale věřte, že se z nich dá celkem dobře vybruslit. Stačí si vzpomenout na pár fíglů…

  • 1.

    Oko na punčoše

    Autor: istock.cz

    Představa, že na jednání nebo na rande dorazíte s velkou dírou na punčocháčích, vás samozřejmě dokáže pořádně rozhodit. Pokud s sebou nemáte náhradní silonky, které by vás zachránily, existuje jiné řešení. Blížící se trapas vyřeší lak na vlasy. Hned, jak si malé trhlinky všimnete, přelakujte ji. Lepivý lak nitky zafixuje a oko se vám nebude zvětšovat. Pokud nemáte po ruce lak na vlasy, zachránit vás může ještě průhledný lak na nehty. Otřete jím začátek a konec oka a zastavíte tím řetězovou reakci, kdy se tvoří jedno oko za druhým.

  • 2.

    Sukně se lepí na silonky

    Autor: istock.cz

    Ještě jednou šikovný lak na vlasy. Zachránit  vás může i při jiném módním problému. A to tehdy, když se vám přiléhavé šaty nebo sukně nepříjemně lepí na punčocháče kvůli statické elektřině. Stačí, když na ně nebo na vnitřek šatů nastříkáte trochu laku na vlasy.

  • 3.

    Zaseknutý zip

    Autor: istock.cz

    Další nepříjemnost, která vám může přinést perné chvilky. Řešíte zaseknutý zip u bundy nebo kabelky a jste ve spěchu a potřebujete první pomoc? Pak můžete vyzkoušet hned dva triky. Sáhněte po aviváži – stačí, když kápnete přímo na zip. Uvidíte, že zip se zas hezky rozpohybuje. Nebo si vezměte na pomoc tuhé mýdlo. Pokud projedete zoubky několikrát tuhým mýdlem, zip se uvolní a je po problému.

  • 4.

    Žvýkačka na oblečení či botách

    Autor: istock.cz

    Tuhle situaci zažil asi každý z nás. Obyčejná žvýkačka, kterou někdo nevyhodil, jak měl, se nám nešikovně přilepí na oblečení a boty. Co s tím? I tentokrát vám poradíme hned dva triky. Ten první je mráz. Dejte věci s nalepenou žvýkačkou zabalené v sáčku do mrazáku a nechte je zmrznout na několik hodin. Pak žvýkačku jednoduše seškrábnete nožem či špachtlí. Pokud nemáte tolik času, proces můžete urychlit. Použijte zmrazenou zeleninu nebo kostky ledu a jezděte s nimi po oblečení, dokud žvýkačka neztvrdne a nepůjde odlepit. Odstranění žvýkačky můžete zkusit i s pomocí oteplování. Pomocí fénu zahřejte místo, kde se žvýkačka přichytila. Když je žvýkačka dostatečně zahřátá, použijte mikrotenový sáček a žvýkačku jednoduše přilepte na něj.

  • 5.

    Stopy make-upu na oblečení

    Autor: istock.cz

    Stačí chvilka nepozornosti nebo neopatrnosti a líčení se obtiskne na oblíbené halence nebo svetru. Jak to vyřešit do doby, než se dostanete k pračce? Make-up z vašeho oblíbeného oblečení odstraní přípravek, který obsahuje alkohol. Velmi dobrým pomocníkem vám můžou být například šampon na vlasy nebo pěna na holení. Takže pokud je máte po ruce, nebojte se je použít. Oba produkty obsahují sloučeniny, díky nimž je nečistota snáze uvolněna z vláken textilie. Jen raději nejdřív vyzkoušejte na nějakém nenápadném místě, jestli nebude látku odbarvovat. Pokud máte fleky na bílém oblečení, vyzkoušet můžete také pastu z jedlé sody, tu na skvrnu nanesete, necháte chvíli působit, opláchnete a doma oblečení vyperete běžným způsobem.

  • 6.

    Skvrny od jídla nebo vína

    Autor: istock.cz

    Nehody s jídlem a pitím se nestávají jen malým dětem, ale i nám dospělákům. Jak si s nečekanými fleky poradit, abyste nemuseli oblíbený kousek oblečení vyhodit? Pokud se polijete červeným vínem, jednejte hned, ideálně ještě v restauraci. Nejdříve vysajte víno ubrouskem či kapesníkem. Poté posypte solí a nechte chvíli působit. Jako záchrana pomůže i minerální voda, tou skvrnu polijete a pak opět vysušíte ubrouskem. Bavlněné věci pak doma převařte v mléce, které si s vínem také dokáže poradit. Pokud na oblečení skončil kus večeře a máte třeba na sukni či triku mastný flek, řešte to také hned. Nejdříve přebytečnou mastnotu odsajte papírovými ubrousky. Poté můžete použít houbičku a běžný prostředek na nádobí, tím skvrnu potřete a po chvilce působení opláchněte vodou. Skvělou službu udělá ale i obyčejná soda, kterou nanesete na namočenou skvrnu a necháte působit do rána.

  • 7.

    Nechtěné chlupy a vlasy

    Autor: istock.cz

    Chystáte se po práci na rande či kafe s kamarádkou? A váš kabát či sako je poseté chlupy či vlasy, které jste zapomněla doma odstranit? Nebo se vám prostě nachytaly během dne a nemáte po ruce lepicí váleček na šaty? I tahle nepříjemná situace má řešení. Pomůže vám klasická lepicí páska, kterou jistě někdo v kanceláři bude mít. Omotejte si ji kolem dlaně, lepivou plochou směrem od pokožky, a pak už jen jakoby zlehka přejíždějte po povrchu. Všechny chlupy, vlasy a další nečistoty se na ni nachytají a vy ji pak jednoduše z ruky stáhnete a vyhodíte do koše.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy