I přes nedostatek údajů o tomto druhu se odborníci domnívají, že počet jedinců želvy záhadné v přírodě se snižuje. Malajské a indonéské lesní porosty, které jsou jejím přirozeným domovem, dnes rapidně mizí. Na Červeném seznamu IUCN je tak druh zařazen do kategorie téměř ohrožený.

Takzvaný vaječný zub je na tváři malé želvy záhadné stále dobře patrný. Rohovitý útvar na čelistech umožňuje mláděti rozbít skořápku a vylíhnout se z vejce. Záhy se scvrkne a odpadne.
Autor: Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Úspěšné rozmnožení doposud málo známého druhu zvířete potvrzuje smysl moderní zoologické zahrady jako výzkumné instituce. Nemůžeme totiž přírodu úspěšně chránit, aniž bychom ji nejprve dobře poznali,“ tvrdí ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Jsou u nás díky pašerákům

V roce 2004 jsme se ujali zásilky želv zabavených pašerákům v Hongkongu. Mezi nimi byli i jedinci dosud neznámého druhu,“ vypráví kurátor plazů Petr Velenský. Už v roce 2007 se tehdy stále nepojmenovanou želvu podařilo v Zoo Praha rozmnožit poprvé. „Až rok poté byla teprve vědecky popsána, a to velmi příznačně – jako želva záhadná,“ dodává.

Co o ní víme?

Život želvy záhadné je pozoruhodný i na základě nemnohých informací o jejím chování a návycích.

  • Je všežravá a nepohrdne tak kromě rostlin ani drobnými živočichy, ale zároveň vede obojživelný způsob života
  • Umí dobře plavat a ráda se zdržuje poblíž vody, avšak současně tráví čas i na souši, v podrostu pralesa.

Želva záhadná obývá volně říčku i lesní podrost v pavilonu Indonéská džungle. Návštěvníci mají největší šanci ji spatřit v jeho horní části, naproti expozicím binturongů a orangutanů.
Autor: Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Želvy záhadné jsme se zpočátku pokoušeli udržet v expozičním příkopu, ale při jejich schopnosti šplhat i po šikmých stěnách to bylo nemožné. Nakonec zvítězila jejich vazba na prostředí silně zarostlého tropického potoka, a tak žijí volně v celém horním patře pavilonu Indonéská džungle,“ radí Velenský, kde můžou návštěvníci želvy v zoo spatřit.