Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Růže jako léčivka. Jak si připravit relaxační koupel nebo růžovou vodu?

/
  • (istock.cz)
    15. června 2022 ● 05:00

    Růžové keře zdobí parky a zahrady od nepaměti a na první pohled by se mohlo zdát, že je pěstujeme jen pro jejich krásu a vůni. Ale není to tak docela pravda, růže patří mezi léčivky, zvlášť ty planě rostoucí. Co vše si z nich můžete vyrobit a v čem vám budou prospěšné?

     

  • 1.

    Šípková

    Autor: istock.cz

    Na podzim se pichlavý keř ozdobí malými, rudě vybarvenými šípky, které si často trháme na čaj proti nachlazení. Za pozornost ale stojí i nenápadné bílé nebo světle růžové voňavé květy, které se rozvíjejí podle počasí koncem května a v červnu.

     

    Keře šípkové růže najdete na všech kontinentech, i ve střední Evropě. Rostou planě na slunných místech podél polních cest, na okrajích lesů a stráních. Dobře se růži daří v suché písčité nebo kamenité půdě, při svém růstu ocení pevnou oporu. Množit se dá vegetativně rozrůstáním kořenů, přenosem semínek z šípků nebo pomocí řízků, které necháte zakořenit.

     

    NEJEN DO KOUPELE

    Květy šípkové růže můžete použít při přípravě relaxačních koupelí celého těla. Nebo si připravte koupel unavených nohou. Do lavoru nasypte dvě až tři hrsti čerstvě otrhaných okvětních lístků, zalijte je teplou vodou, která vám bude příjemná (a přidat můžete případně i pár kapek vonného růžového oleje), a pak do koupele ponořte chodidla. Ve vodě je nechte, dokud nevychladne, můžete je lehce promasírovat. Pak je otřete ručníkem a pokožku promažte olejem. Okvětní lístky se dají použít i k aromaterapii, třeba je přidejte do směsí pout pourri. Předtím je třeba lístky pečlivě usušit, ideálně v sušičce na ovoce.

  • 2.

    Svraskalá

    Autor: istock.cz

    Svůj domov má ve východní Asii a zhruba v polovině 19. století byla dovezena na evropský kontinent. Rychle zplaněla, a tak zdobí vedle parků a zahrad i neudržovaná místa ve volné přírodě. 

     

    Je velmi odolná, takže jí nevadí silné mrazy, snese plné slunce i polostín, ale nemá ráda silné přemokření. Pokud se jí během vegetačního období špatně daří, shodí na čas listy. Množí se semeny, která roznášejí ptáci, méně často pak kořeny, častěji je to řízkováním. Kvete sytě růžovými až purpurovými květy, které krásně voní. Okvětní lístky růže svraskalé se využívají v kuchyni při přípravě sladkých dezertů, zmrzliny, dortů, míchaných nápojů a letních limonád. My si z ní ale připravíme růžovou vodu. Tu pak můžeme využít při přípravě sladkých krémů nebo nápojů, ale hodí se i ke kosmetickým účelům, třeba jako čisticí voda na pleť nebo přísada do koupele.

     

    NÁVOD NA RŮŽOVOU VODU:

    Na třílitrovou lahev potřebujeme asi deset květů růže, 1 limetku a 2,5 l vody. Z čistých květů otrháme okvětní lístky a dáme je do lahve, přidáme tenké plátky důkladně omyté limetky a vše zalijeme horkou převařenou vodou a necháme 3 hodiny odstát. Pak tekutinu slijeme do menších lahví a uzavřeme.

  • 3.

    Damašská

    Autor: istock.cz

    Setkáte se s ní na dovolené v Bulharsku, kde se pěstuje na polích jako užitkový keř. Sbírají se její čerstvě rozvité květy a z nich se vyrábí vzácný růžový olej.

     

    Byla vyšlechtěna v Asii už ve starověku z růže galské a sama pak byla s dalšími druhy růží použita ke šlechtění další růže – stolisté. Dnes existují dvě varianty: letní a podzimní. První kvete jen jednou, druhá je remontantní. Menší bílé a růžové květy silně voní a tvoří převisy na tenkých ohnutých stoncích. K výrobě vonného oleje se využívá především růžový kultivar Trigintipetala. Keře se pěstují v Údolí růží mezi Sofi í a Burgasem. Květy se sklízejí brzo ráno, pak se plátky růží zpracovávají v destilárnách. Na jeden kilogram růžového oleje se spotřebuje 3500 kil okvětních plátků. Olej je vzácnou surovinou pro kosmetický průmysl.

  • 4.

    Stolistá

    Autor: istock.cz

    Vyšlechtili ji v 18. století francouzští zahradníci, zřejmě ze šípkové, keltské a damašské růže. Má kompaktní bohaté plné květy, které se skládají z několika desítek různě velkých okvětních lístků. A ještě jedna věc je důležitá – její intenzivní vůně.

     

    Růže stolistá tvoří mohutné, až dva metry vysoké keře a kvete jen jednou za pěstební sezonu, a to začátkem léta. Proto ji časem v zahradách nahradily nové růžové odrůdy. Ze sušených květů si můžeme připravit výluh, stačí zalít hrst sušené růže 250 ml vroucí vody a nechat 15 minut odstát. Pak se dá popíjet při velké psychické námaze a pro zklidnění. Okvětní lístky se dají naložit do červeného vinného octa na týden, pak stačí tekutinu přecedit přes jemné sítko a ocet používat ředěný vodou v poměru 1:10 na zlepšení trávení.

     

    Článek vyšel v novém čísle časopisu Blesk Hobby, které má speciální levandulovou přílohu! Dozvíte se tedy vše nejen o této nejoblíbenější bylině na světě, ale najdete tu i informace o dalších známých bylinkách. V časopise na vás také čeká spousta zajímavých článků a inspirace. Například vše o robotických sekačkách nebo zavítáte na návštěvu ke zpěvačce Petře Janů. Časopis můžete zakoupit ve všech novinových stáncích nebo také v našem iKiosku. Poštovné je ZDARMA!

    Video
    Video se připravuje ...

    Ochutnávka z časopisu Blesk Hobby 06/2022. Czech News Center

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy