Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velikonoční tvoření z papíru. 10 tipů na krásné dekorace, které hravě zvládnete

/
  • papírové tvoření
    papírové tvoření (istock.cz)
    9. dubna 2022 ● 06:00

    Krásné velikonoční dekorace nemusíte jen kupovat. Stačí vám papír a pár základních pomůcek a během chvilky je máte také na světě. A věřte, že radost z vlastnoručních výtvorů  je mnohem větší. Inspirujte se našimi tipy a pusťte se do výroby.

    Když se spojí dohromady šikovné ruce a papír, výsledek vždy stojí za to! V případě quillingu to platí dvojnásob. Quilling, někdy zvaný papírový filigrán, je návykový koníček.

    Na techniku quilling stačí pár pomůcek

     

    Na jeho začátku budete potřebovat jen minimum pomůcek. Nejběžněji se pro quilling používají papírové proužky o šířce 3 až 12 mm stejné kvality jako běžné kancelářské papíry (gramáž 80). Jsou dlouhé 30 cm a seženete je v mnoha barvách. Vedle lepidla a quillingového pera, na které se proužky snadno namotávají, si můžete pořídit celou řadu různých šablon a dalších praktických doplňků pro tvoření.

     

    Quilling nejen na Velikonoce

     

    Quilling uplatníte na ozdobu papírových přáníček, kartiček, zápichů, ale také k dekorování krabiček nebo rámečků na fotografie. Quillingové výtvory se ale nemusí vždy jen lepit k podkladu. Vyrobit můžete také náušnice a další šperky, případně nejrůznější závěsné dekorace do bytu.

    My vám ukážeme, jak na krásnou velikonoční kraslici! 

  • 1.

    Kraslice z papíru

    Autor: Shutterstock.cz

    BUDETE POTŘEBOVAT:

    • quillingové pero
    • barevné papírové proužky
    • lepidlo
    • formu: bubliny na quilling
    • zelený silnější papír
    • stuhu a špejle

     

    Autor: Shutterstock.cz

    JAKÝ JE POSTUP PŘI QUILLINGU?

    Papírové proužky natočte na quillingové pero do spirálky. Spirálku sundejte z pera a nechte roztočit v prstech do velikosti české koruny. Pak její koneček na konci zalepte, aby se už dál nerozmotávala. Ze spirálky pomocí prstů vyformujte různé quillingové tvary – lístek, kapku, srdíčko. Z tvarů pak skládejte a lepte rozmanité obrázky.

    Autor: Shutterstock.cz

    Náš TIP

    Podrobnosti o metodě najdete na quilling.cz. Všechny pomůcky seženete na vytvarnictvi.cz 

     

    Jaké další papírové dekorace můžete na Velikonoce vyrobit? Čtěte dál.

  • 2.

    Z papírových ruliček

    Autor: istock.cz

    Ruličky od toaletního papíru jsou vděčným materiálem ke tvoření. Stačí barevné papíry, nůžky, lepidlo a fixka a parádní velikonoční parta je na světě. 

  • 3.

    Na okno i do vázy

    Autor: Shutterstock.cz

    Dekorativní zlatá papírová vajíčka můžete pověsit do okna. Krásně budou ale vypadat i zavěšená na větvičkách kočiček. 

  • 4.

    Papírová girlanda

    Autor: istock.cz

    Tahle veselá dekorace rozzáří oči všech dětí. Zapojte je také do výroby zaječí girlandy, která jim ozdobí pokojíček. K výrobě budete potřebovat barevné papíry, nůžky, provázek, kousek vaty a lepidlo. 

  • 5.

    Ze starých knih

    Autor: Shutterstock.cz

    Pokud máte nějakou knihu na vyhození, zkuste ji ještě prakticky využít. Během chvilky vám může vzniknout hezká dekorace nebo stojánek na vajíčka. Stačí, když si tužkou předkreslíte obrysy a vystřihnete je. Namalujte čumáčky zajíčků a pak okraje slepte.

  • 6.

    Box na bonbony

    Autor: Shutterstock.cz

    Drobná papírová krabička na barevné lentilky může mít třeba podobu velikonočního beránka. A jistě udělá radost všem dětem.

  • 7.

    Stojánek na vajíčka

    Autor: istock.cz

    Vyrobte si originální stojánek na malovaná vajíčka. Stačí vám k tomu kousek ustřiženého kartonu na vajíčka, ve kterém budou vajíčka hezky držet. A pak už jen kolem dotvoříte papírovou trávu a roztomilou slepici. 

  • 8.

    Slepičkové stojánky

    Autor: istock.cz

    Jiné stojánky na vajíčka lze vyrobit z papírových kartonů. Očička koupíte v papírnictvích nebo výtvarných potřebách.

  • 9.

    Papírové přání

    Autor: istock.cz

    Chtěli byste někomu poslat nebo věnovat originální velikonoční přáníčko? Pak může být klidně ve tvaru vajíčka. Záleží jen na vaší fantazii, jak ho pak dozdobíte.

  • 10.

    Jmenovky na stůl

    Autor: Shutterstock.cz

    Chystáte na Velikonoce velké rodinné setkání? Pak vám jistě přijdou vhod originální jmenovky. Do mističek vložte trochu mechu a do něj pak zapíchněte papírové zajíce, na které napíšete jména hostů.

  • 11.

    Z papírových talířů

    Autor: istock.cz

    Poslední tip na tvoření jistě oceníte s menšími dětmi. Stačí vám totiž obyčejné papírové talíře a pár běžných pomůcek, které máte doma. Na internetu pak najdete spoustu inspirace na nejrůznější – nejen velikonoční – zvířátka.

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy