Potěšte chuťové pohárky: Králík na 4 způsoby i dorty, které ozdobí velikonoční hostinu

/
  • (iStock)
    11. března 2022 ● 06:00

    Na svátky jara se všichni moc těšíme. Patří k nim totiž také spousta dobrého jídla. Pokud přemýšlíte o nových receptech, pak pro vás máme zajímavou inspiraci...

    Bílé králičí maso je lehce stravitelné, jeho příprava netrvá dlouho a výsledek bývá excelentní. O Velikonocích je ten pravý čas to vyzkoušet. Na konci slavnostní velikonoční hostiny se hodí podávat dort. Co byste řekli třeba kousku perníkové, barevného duhového nebo čokoládového dortíčku? S šálkem horké kávy to bude sázka na jistotu. Máme pro vás jednoduché recepty, které si zamilujete.

     

    Recept na tradičního beránka také nesmí chybět:

    Video
    Video se připravuje ...

    Tvarohový beránek: video recept na velikonoční klasiku 

  • 1.

    Králík na olivách a rozmarýnu

    Autor: Stockfood.com

     

    Suroviny (na 6 porcí):

    • 1 králík
    • 200 g vypeckovaných červených oliv pár snítek rozmarýnu
    • 1 palice česneku
    • 400 ml zeleninového vývaru
    • olivový olej
    • sůl a čerstvě mletý pepř

     

    Postup:

    Králíka rozporcujeme, porce omyjeme, osušíme a důkladně osolíme a opepříme, pak je rozložíme do vyššího pekáče s troškou olivového oleje, přilijeme polovinu zeleninového vývaru, zakryjeme alobalem a pečeme při teplotě 180 °C doměkka. Během pečení maso poléváme výpekem, případně přilijeme trochu vývaru. V polovině pečení alobal sundáme, do pekáče přidáme stroužky česneku, rozmarýn a olivy a maso dopečeme doměkka.

     

    Stojí za vyzkoušení: Servírujeme s plátky bílého chleba nebo francouzskou bagetou.

     

    Doba přípravy: 80 minut

  • 2.

    Králík v hořčičné omáčce

    Autor: Stockfood.com

     

    Suroviny (na 4 porce):

    • 600 g králičího masa
    • 2 šalotky
    • 1 lžíce mleté sladké papriky
    • 1 lžíce drceného římského kmínu
    • 350 ml zeleninového vývaru
    • 150 ml kysané smetany
    • 150 g smetany ke šlehání
    • 4 lžíce dijonské hořčice
    • 2 lžíce hladké mouky
    • hrst čerstvé petrželky
    • olivový olej
    • kousek másla
    • sůl a pepř

     

    Postup:

    Maso omyjeme a pokrájíme na kousky, ty pak promícháme se solí, pepřem, paprikou, římským kmínem a hladkou moukou. V hrnci na oleji zpěníme nadrobno nasekanou šalotku, přidáme maso a za stálého míchání zprudka orestujeme. Zalijeme vývarem a dusíme pod pokličkou doměkka. Ke konci vaření přidáme do základu hořčici a necháme krátce povařit. Pak vmícháme smetanu a dochutíme solí a pepřem. Nakonec omáčku zjemníme máslem. Porce zdobíme nasekanou petrželkou a podáváme s vařenými těstovinami.

     

    Doba přípravy: 50 minut

     

  • 3.

    Králičí rillettes

     

    Autor: Stockfood.com

     

    Suroviny (na 4 porce):

    • 800 g vykostěného králičího masa
    • 2 šalotky
    • 1 hrst čerstvého tymiánu
    • 1 lžíce drceného kmínu
    • špetka mletého nového koření
    • 300 ml bílého suchého vína
    • 100 g vepřového sádla
    • sůl a pepř
    • 1 světlá bageta
    • troška olivového oleje

    Postup:

    Maso omyjeme, pokrájíme na menší kousky a promícháme se solí, pepřem, kmínem a novým kořením. V pekáči rozpustíme sádlo a v něm zpěníme nadrobno nasekanou šalotku, přidáme maso, pár snítek tymiánu, zalijeme vínem a pečeme při teplotě 170 °C, až se maso začne rozpadat. Během pečení občas lehce promícháme. Upečené maso roztrháme vidličkou a promícháme s výpekem. Směs pole chuti osolíme a opepříme a pak ji rozdělíme do menších skleniček a dáme do chladničky. Bagetu pokrájíme na plátky, rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a zakápneme troškou oleje. Upečeme je dozlatova a servírujeme s rillettes a snítkami tymiánu.

     

    Doba přípravy: 120 minut

  • 4.

    Králík s cukrovým hráškem a brambory grenaille

    Autor: Stockfood.com

     

    Suroviny (na 5 porcí):

    • 1 králík
    • 200 g mladých cukrových lusků
    • 400 g brambor grenaille
    • 150 g přepuštěného másla
    • 500 ml zeleninového vývaru
    • 1 hrst čerstvého tymiánu
    • 4 stroužky česneku
    • 1 lžíce grilovacího koření
    • sůl

     

    Postup:

    Králíka rozporcujeme, kousky masa omyjeme, osušíme, osolíme, rozložíme do pekáče s rozpuštěným máslem a posypeme grilovacím kořením. Brambory důkladně omyjeme, každý na několika místech propícháme vidličkou a pak je přidáme do pekáče a osolíme. Přidáme neloupané stroužky česneku, zalijeme polovinou vývaru a pečeme pod pokličkou doměkka. Během pečení poléváme maso výpekem, případně přilijeme další vývar. Ke konci pečení sundáme pokličku, do pekáče přidáme tymián a očistěné zblanšírované lusky hrášku a dopečeme dozlatova.

     

    Doba přípravy: 90 minut

  • 5.

    Perníkový dort se zajíčky

     

     

    Autor: Stockfood.com

     

    Suroviny (na 16 kousků):

    Na těsto:

    • 350 g polohrubé mouky
    • 4 vejce
    • 100 g moučkového cukru
    • 150 g tekutého medu
    • 50 g mletých vlašských ořechů
    • 1 kypřicí prášek do perníku
    • ½ lžičky mleté skořice
    • ½ lžičky mletého hřebíčku
    • kůra z 1 bio citronu
    • špetka soli
    • tuk a mletý kokos na formu

     

    Na zajíčky:

    • 250 g hladké mouky
    • 125 g moučkového cukru
    • 100 g tekutého medu
    • 50 g mletých mandlí
    • 1 lžíce vody
    • 1 lžíce rumu
    • 1 lžička perníkového koření
    • 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
    • špetka jedlé sody, hladká mouka na vál

     

    Na krém:

    • 500 g mascarpone
    • 250 ml smetany ke šlehání
    • 200 g moučkového cukru
    • troška vaječného likéru

     

    Postup:

    Den předem si upečeme zajíčky. Do mísy prosejeme mouku, vmícháme mleté mandle, citronovou kůru a pak do ní přilijeme směs nahřátého medu, cukru a vody. Rum smícháme s jedlou sodou a přilijeme do mísy. Vypracujeme tužší těsto, rozválíme ho na pomoučeném vále a vykrájíme zajíčky. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a upečeme při teplotě 170 °c dozlatova. Z bílků a soli vyšleháme pevný sníh, do něj postupně přiléváme tekutý nahřátý med. V jiné míse vyšleháme do pěny žloutky a moučkový cukr. Žloutkovou pěnu zašleháme postupně do medové směsi a nakonec vmícháme směs mouky, ořechů, kypřicího prášku, koření a najemno nastrouhané citronové kůry. Těsto nalijeme do vyšší dortové formy vymazané máslem a vysypané mletým kokosem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C zhruba 40 minut, propečení zkusíme špejlí. Korpus necháme chvíli odpočinout a pak ho opatrně vyndáme z formy a necháme na mřížce vychladnout, pak ho podélně rozkrojíme na pět tenkých placek. V míse rozmícháme mascarpone s cukrem, přidáme ušlehanou smetanu a podle chuti vaječný likér a vyšleháme krém. Naplníme s ní dort, zbytkem krému potřeme vršek a boky dortu. Nakonec dort ozdobíme perníkovými zajíčky a necháme v chladu odležet alespoň 2 hodiny.

     

    Doba přípravy: 180 minut + odležení

     

  • 6.

    Jednoduchý tvaroháč s vanilkou

     

    Autor: Stockfood.com

     

    Suroviny (na 16 kousků):

    Na těsto:  

    • 200 g hladké mouky
    • 60 g moučkového cukru
    • 120 g másla
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 vejce najemno nastrouhaná kůra z 1 bio citronu

     

    Na náplň a ozdobení:

    • 600 g měkkého tvarohu
    • 150 g moučkového cukru
    • 1 vanilkový pudink v prášku
    • 1 lžička vanilkové pasty
    • 100 ml smetany ke šlehání moučkový cukr s vanilkou

     

    Postup:

    Na vál prosejeme mouku a cukr, doprostřed uděláme důlek a do něj přidáme pokrájené máslo, vejce, vanilkový cukr a citronovou kůru a vše zpracujeme do těsta. Rozválíme ho mezi dvěma archy pečicího papíru na větší kolo a pak s pomocí jednoho papíru přeneseme do vyšší dortové formy a těsto vytáhneme do boků. V míse vyšleháme tvaroh s moučkovým cukrem, pudinkovým práškem a vanilkovou pastou a nakonec do směsi lehce vmícháme ušlehanou smetanu. Nádivku urovnáme na těsto a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C do lehce zlaté barvy. Dort necháme zcela vychladnout, pak na něj položíme šablonu a posypeme moučkovým cukrem a vanilkou.

     

    Doba přípravy: 70 minut

  • 7.

    Duhový dort s jedlými květy

     

    Autor: Stockfood.com

    Suroviny (na 14 kousků):

    Na těsto

    • 200 g polohrubé mouky
    • 200 g moučkového cukru
    • 4 vejce
    • 4 lžíce horké vody
    • ½ kypřicího prášku
    • 1 lžíce oleje gelové potravinářské barvy
    • špetka soli

     

    Na náplň a ozdobení:

    • 300 g ricotty
    • 150 ml smetany ke šlehání
    • 150 g moučkového cukru
    • 1 bio citron
    • cukrová vajíčka
    • jedlé květy

     

    Postup:

    Žloutky vyšleháme s vodou, pak postupně přisypeme moučkový cukr a vyšleháme do pěny. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh a smícháme ho se žloutkovou směsí. Do základu vmícháme směs mouky a kypřicího prášku a olej. Těsto rozdělíme na čtyři díly a každý obarvíme gelovou barvou a upečeme samostatně v dortové formě vyložené pečicím papírem v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 15 minut, pak je necháme vychladnout. Na náplň vyšleháme ricottu s cukre, podle chuti přidáme citronovou kůru a trošku šťávy. Smetanu vyšleháme dotuha a pak ji lehce zapracujeme do sýrové směsi. Barevné korpusy slepíme krémem a zbytkem potřeme dort, pak ho necháme v chladničce ztuhnout. Před podáváním ho ozdobíme cukrovými vajíčky a jedlými květy.

     

    Doba přípravy: 140 minut

  • 8.

    Čokoládový dort s lanýžovými vajíčky

    Autor: Stockfood.com

     

    Suroviny (na 12 kousků):

    200 g hladké mouky

    150 g Hery

    3 vejce

    200 g krupicového cukru

    200 g hořké čokolády

    200 ml smetany ke šlehání

    50 g čokoládových čoček

    1 lžička vanilkové pasty

    moučkový cukr s vanilkou na posypání

    lanýžová vajíčka na ozdobení

     

    Postup:

    Do mísy nalijeme smetanu, přidáme nakrájený tuk, nalámanou čokoládu, krupicový cukr a vše zahřejeme mikrovlnné troubě, až se tuk a čokoláda rozpustí. Směs promícháme a pak o ní zašleháme vejce, mouku s kakaem a vanilkovou pastu. Těsto urovnáme do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 175 °C zhruba 30 minut, propečení zkusíme špejlí. Dort necháme chvíli odpočinout ve formě, pak ho opatrně vyndáme a necháme vychladnout. Před podáváním dort pocukrujeme a ozdobíme lanýžovými vajíčky.

     

    Doba přípravy: 55 minut

     

    Článek vyšel v novém čísle časopisu Blesk Hobby, které je plné jarní a velikonoční inspirace. Navíc k němu zdarma dostanete roztomilé samolepky. Koupíte ho v každé trafice nebo si ho můžete objednat z pohodlí vašeho domova v našem iKiosku.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy