Potěšte chuťové pohárky: Králík na 4 způsoby i dorty, které ozdobí velikonoční hostinu
-
Na svátky jara se všichni moc těšíme. Patří k nim totiž také spousta dobrého jídla. Pokud přemýšlíte o nových receptech, pak pro vás máme zajímavou inspiraci...
Bílé králičí maso je lehce stravitelné, jeho příprava netrvá dlouho a výsledek bývá excelentní. O Velikonocích je ten pravý čas to vyzkoušet. Na konci slavnostní velikonoční hostiny se hodí podávat dort. Co byste řekli třeba kousku perníkové, barevného duhového nebo čokoládového dortíčku? S šálkem horké kávy to bude sázka na jistotu. Máme pro vás jednoduché recepty, které si zamilujete.
Recept na tradičního beránka také nesmí chybět:
VideoVideo se připravuje ...Tvarohový beránek: video recept na velikonoční klasiku
- 1.
Králík na olivách a rozmarýnu
Autor: Stockfood.comSuroviny (na 6 porcí):
- 1 králík
- 200 g vypeckovaných červených oliv pár snítek rozmarýnu
- 1 palice česneku
- 400 ml zeleninového vývaru
- olivový olej
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Králíka rozporcujeme, porce omyjeme, osušíme a důkladně osolíme a opepříme, pak je rozložíme do vyššího pekáče s troškou olivového oleje, přilijeme polovinu zeleninového vývaru, zakryjeme alobalem a pečeme při teplotě 180 °C doměkka. Během pečení maso poléváme výpekem, případně přilijeme trochu vývaru. V polovině pečení alobal sundáme, do pekáče přidáme stroužky česneku, rozmarýn a olivy a maso dopečeme doměkka.
Stojí za vyzkoušení: Servírujeme s plátky bílého chleba nebo francouzskou bagetou.
Doba přípravy: 80 minut
- 2.
Králík v hořčičné omáčce
Autor: Stockfood.comSuroviny (na 4 porce):
- 600 g králičího masa
- 2 šalotky
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce drceného římského kmínu
- 350 ml zeleninového vývaru
- 150 ml kysané smetany
- 150 g smetany ke šlehání
- 4 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce hladké mouky
- hrst čerstvé petrželky
- olivový olej
- kousek másla
- sůl a pepř
Postup:
Maso omyjeme a pokrájíme na kousky, ty pak promícháme se solí, pepřem, paprikou, římským kmínem a hladkou moukou. V hrnci na oleji zpěníme nadrobno nasekanou šalotku, přidáme maso a za stálého míchání zprudka orestujeme. Zalijeme vývarem a dusíme pod pokličkou doměkka. Ke konci vaření přidáme do základu hořčici a necháme krátce povařit. Pak vmícháme smetanu a dochutíme solí a pepřem. Nakonec omáčku zjemníme máslem. Porce zdobíme nasekanou petrželkou a podáváme s vařenými těstovinami.
Doba přípravy: 50 minut
- 3.
Králičí rillettes
Autor: Stockfood.comSuroviny (na 4 porce):
- 800 g vykostěného králičího masa
- 2 šalotky
- 1 hrst čerstvého tymiánu
- 1 lžíce drceného kmínu
- špetka mletého nového koření
- 300 ml bílého suchého vína
- 100 g vepřového sádla
- sůl a pepř
- 1 světlá bageta
- troška olivového oleje
Postup:
Maso omyjeme, pokrájíme na menší kousky a promícháme se solí, pepřem, kmínem a novým kořením. V pekáči rozpustíme sádlo a v něm zpěníme nadrobno nasekanou šalotku, přidáme maso, pár snítek tymiánu, zalijeme vínem a pečeme při teplotě 170 °C, až se maso začne rozpadat. Během pečení občas lehce promícháme. Upečené maso roztrháme vidličkou a promícháme s výpekem. Směs pole chuti osolíme a opepříme a pak ji rozdělíme do menších skleniček a dáme do chladničky. Bagetu pokrájíme na plátky, rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a zakápneme troškou oleje. Upečeme je dozlatova a servírujeme s rillettes a snítkami tymiánu.
Doba přípravy: 120 minut
- 4.
Králík s cukrovým hráškem a brambory grenaille
Autor: Stockfood.comSuroviny (na 5 porcí):
- 1 králík
- 200 g mladých cukrových lusků
- 400 g brambor grenaille
- 150 g přepuštěného másla
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 hrst čerstvého tymiánu
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce grilovacího koření
- sůl
Postup:
Králíka rozporcujeme, kousky masa omyjeme, osušíme, osolíme, rozložíme do pekáče s rozpuštěným máslem a posypeme grilovacím kořením. Brambory důkladně omyjeme, každý na několika místech propícháme vidličkou a pak je přidáme do pekáče a osolíme. Přidáme neloupané stroužky česneku, zalijeme polovinou vývaru a pečeme pod pokličkou doměkka. Během pečení poléváme maso výpekem, případně přilijeme další vývar. Ke konci pečení sundáme pokličku, do pekáče přidáme tymián a očistěné zblanšírované lusky hrášku a dopečeme dozlatova.
Doba přípravy: 90 minut
- 5.
Perníkový dort se zajíčky
Autor: Stockfood.comSuroviny (na 16 kousků):
Na těsto:
- 350 g polohrubé mouky
- 4 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 150 g tekutého medu
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 1 kypřicí prášek do perníku
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- kůra z 1 bio citronu
- špetka soli
- tuk a mletý kokos na formu
Na zajíčky:
- 250 g hladké mouky
- 125 g moučkového cukru
- 100 g tekutého medu
- 50 g mletých mandlí
- 1 lžíce vody
- 1 lžíce rumu
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
- špetka jedlé sody, hladká mouka na vál
Na krém:
- 500 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 200 g moučkového cukru
- troška vaječného likéru
Postup:
Den předem si upečeme zajíčky. Do mísy prosejeme mouku, vmícháme mleté mandle, citronovou kůru a pak do ní přilijeme směs nahřátého medu, cukru a vody. Rum smícháme s jedlou sodou a přilijeme do mísy. Vypracujeme tužší těsto, rozválíme ho na pomoučeném vále a vykrájíme zajíčky. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a upečeme při teplotě 170 °c dozlatova. Z bílků a soli vyšleháme pevný sníh, do něj postupně přiléváme tekutý nahřátý med. V jiné míse vyšleháme do pěny žloutky a moučkový cukr. Žloutkovou pěnu zašleháme postupně do medové směsi a nakonec vmícháme směs mouky, ořechů, kypřicího prášku, koření a najemno nastrouhané citronové kůry. Těsto nalijeme do vyšší dortové formy vymazané máslem a vysypané mletým kokosem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C zhruba 40 minut, propečení zkusíme špejlí. Korpus necháme chvíli odpočinout a pak ho opatrně vyndáme z formy a necháme na mřížce vychladnout, pak ho podélně rozkrojíme na pět tenkých placek. V míse rozmícháme mascarpone s cukrem, přidáme ušlehanou smetanu a podle chuti vaječný likér a vyšleháme krém. Naplníme s ní dort, zbytkem krému potřeme vršek a boky dortu. Nakonec dort ozdobíme perníkovými zajíčky a necháme v chladu odležet alespoň 2 hodiny.
Doba přípravy: 180 minut + odležení
- 6.
Jednoduchý tvaroháč s vanilkou
Autor: Stockfood.comSuroviny (na 16 kousků):
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce najemno nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
Na náplň a ozdobení:
- 600 g měkkého tvarohu
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový pudink v prášku
- 1 lžička vanilkové pasty
- 100 ml smetany ke šlehání moučkový cukr s vanilkou
Postup:
Na vál prosejeme mouku a cukr, doprostřed uděláme důlek a do něj přidáme pokrájené máslo, vejce, vanilkový cukr a citronovou kůru a vše zpracujeme do těsta. Rozválíme ho mezi dvěma archy pečicího papíru na větší kolo a pak s pomocí jednoho papíru přeneseme do vyšší dortové formy a těsto vytáhneme do boků. V míse vyšleháme tvaroh s moučkovým cukrem, pudinkovým práškem a vanilkovou pastou a nakonec do směsi lehce vmícháme ušlehanou smetanu. Nádivku urovnáme na těsto a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C do lehce zlaté barvy. Dort necháme zcela vychladnout, pak na něj položíme šablonu a posypeme moučkovým cukrem a vanilkou.
Doba přípravy: 70 minut
- 7.
Duhový dort s jedlými květy
Autor: Stockfood.comSuroviny (na 14 kousků):
Na těsto
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 4 lžíce horké vody
- ½ kypřicího prášku
- 1 lžíce oleje gelové potravinářské barvy
- špetka soli
Na náplň a ozdobení:
- 300 g ricotty
- 150 ml smetany ke šlehání
- 150 g moučkového cukru
- 1 bio citron
- cukrová vajíčka
- jedlé květy
Postup:
Žloutky vyšleháme s vodou, pak postupně přisypeme moučkový cukr a vyšleháme do pěny. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh a smícháme ho se žloutkovou směsí. Do základu vmícháme směs mouky a kypřicího prášku a olej. Těsto rozdělíme na čtyři díly a každý obarvíme gelovou barvou a upečeme samostatně v dortové formě vyložené pečicím papírem v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 15 minut, pak je necháme vychladnout. Na náplň vyšleháme ricottu s cukre, podle chuti přidáme citronovou kůru a trošku šťávy. Smetanu vyšleháme dotuha a pak ji lehce zapracujeme do sýrové směsi. Barevné korpusy slepíme krémem a zbytkem potřeme dort, pak ho necháme v chladničce ztuhnout. Před podáváním ho ozdobíme cukrovými vajíčky a jedlými květy.
Doba přípravy: 140 minut
- 8.
Čokoládový dort s lanýžovými vajíčky
Autor: Stockfood.comSuroviny (na 12 kousků):
200 g hladké mouky
150 g Hery
3 vejce
200 g krupicového cukru
200 g hořké čokolády
200 ml smetany ke šlehání
50 g čokoládových čoček
1 lžička vanilkové pasty
moučkový cukr s vanilkou na posypání
lanýžová vajíčka na ozdobení
Postup:
Do mísy nalijeme smetanu, přidáme nakrájený tuk, nalámanou čokoládu, krupicový cukr a vše zahřejeme mikrovlnné troubě, až se tuk a čokoláda rozpustí. Směs promícháme a pak o ní zašleháme vejce, mouku s kakaem a vanilkovou pastu. Těsto urovnáme do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 175 °C zhruba 30 minut, propečení zkusíme špejlí. Dort necháme chvíli odpočinout ve formě, pak ho opatrně vyndáme a necháme vychladnout. Před podáváním dort pocukrujeme a ozdobíme lanýžovými vajíčky.
Doba přípravy: 55 minut
Článek vyšel v novém čísle časopisu Blesk Hobby, které je plné jarní a velikonoční inspirace. Navíc k němu zdarma dostanete roztomilé samolepky. Koupíte ho v každé trafice nebo si ho můžete objednat z pohodlí vašeho domova v našem iKiosku.