Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Splňte si sen o zimní zahradě. Na co při realizaci myslet?

/
  • (istock.cz)
    4. března 2022 ● 06:00

    Mít k dispozici zahradu po celý rok, pěstovat v ní často i cizokrajné rostliny, které potřebují větší teplo, než slibuje středoevropské podnebí, to je sen snad každého zahrádkáře. V našem článku poradíme, jak má taková správně fungující zimní zahrada vypadat.

     

  • 1.

    Jaké výhody vám přinese? 

    Autor: istock.cz

    Zimní zahrada přitom nemusí vyjít na moc peněz. To hlavní, co vám přinese, je celoroční kontakt s okolní přírodou - s vaší venkovní zahradou nebo s volnou přírodou, která začíná hned vedle vašeho domu. Díky zimní zahradě si můžete prodloužit sezonu, kdy sedíte „venku“. Zimní zahrady bývají místem pro sauny nebo vířivky. Teď v době domácích kanceláří jsou v nich často umístěny pracovny. Zimní zahrada tak může zásadně rozšířit váš dům. 

     

    Nejzákladnější dělení zimních zahrad je na celoroční a sezonní. Celoroční se obvykle dají vytápět, zatímco sezonní zůstávají nevytápěné. V závislosti na typu zimní zahrady se často volí materiál, z nějž je postavena. 

  • 2.

    Jakou vybrat konstrukci? 

    Autor: istock.cz

    Přístavba k domku v podobě zimní zahrady není investice na pár sezon. Proto je lepší nechat si od odborníků vypracovat plány a vybrat kvalitní stavební materiál. Nejvhodnějším umístěním zahrady je jihozápad. Základem je vždy bytelná konstrukce a střecha. Raději se tedy vyhněte plastovým profilům, protože mají omezenou statickou únosnost. Plast je naopak vhodný na výplňové prvky ve svislých částech zimní zahrady. Ideální volbou materiálu na konstrukci je nerezová ocel, případně hliník, který je pevný, nenáročný na údržbu a také je hodně trvanlivý. Navíc se dá vyztužit podpůrnou ocelovou konstrukcí, aby byla zahrada odolná proti větru nebo sněhové nadílce.

    Do kovové konstrukce je také třeba schovat elektrické kabely na osvětlení, ovládání a pohon stínicích systémů a větrání, ale třeba i zvukovou aparaturu. Plánování elektrorozvodů je nutno provést už při výrobě jednotlivých dílů konstrukce tak, aby byly kabely vyvedeny přesně tam, kam potřebujete. Vyhnete se tak dodatečné instalaci, při které už by bylo nutné použít méně vzhledné vodicí lišty a další instalační prvky, které by kazily celkový vzhled interiéru. 

  • 3.

    Co položit na zem? 

    Autor: istock.cz

    Elegantní a snadná na údržbu je keramická dlažba. Pěkně vypadají také pálené cihly, přírodní kámen nebo dřevo, jsou ale náročnější na údržbu a často vyžadují i speciální nátěr, aby se do nich nevsakovala voda. Pro správné fungování zimní zahrady je důležité především světlo. Co by tedy mělo splňovat zasklení? „U skel do zimních zahrad jsou důležité zejména dobré tepelně-izolační vlastnosti, které vám v interiéru zajistí příjemný tepelný komfort. Pro tento účel jsou vhodná dvojskla nebo trojskla s nízkou hodnotou součinitele prostupu tepla,“ vysvětluje Miroslav Culka ze společnosti Dafe-Plast.

     

    Důležitou roli hraje také takzvaný solární faktor. Ten určuje, kolik sluneční energie sklo pustí dovnitř. „V případě, že chcete v zimní zahradě co nejvíc využít solárních zisků, je vhodné vybírat skla s vysokým solárním faktorem. Pokud ale chcete naopak zabránit přehřívání zimní zahrady, vyberte raději speciální protisluneční skla, tedy skla s velmi nízkým solárním faktorem.“ Zasklení by také nemělo ohrožovat bezpečí osob, které se pohybují uvnitř nebo venku v blízkosti zimní zahrady. Proto je lepší zvolit bezpečnostní lepené sklo, které se při rozbití nevysype. 

  • 4.

    Čím nasvítit květiny? 

    Autor: istock.cz

    Pokud chcete pobývat v zimní zahradě i po setmění, musíte ji vybavit vhodným osvětlením, které navíc může pěkně nasvítit i pěstované rostliny. Ideální jsou k tomu třeba bodová světla zabudovaná do střešní konstrukce zimní zahrady. Zvolit lze ale i hlavní lustr uprostřed obytného prostoru a k tomu reflektory k nasvícení několika detailů, případně barevné žárovky. Pokud máte romantickou zimní zahradu, možná využijete klasické lucerny se svíčkami. 

  • 5.

    Jaké volit květiny? 

    Autor: istock.cz

    K důležitým parametrům zimní zahrady patří vytápění. Starší zahrady ho většinou nemají, případně se k topení využívá klasických kamen na dřevo nebo uhlí. V takovém případě je důležité přizpůsobit tomu i výběr rostlin. 

     

    V nevytápěné nebo málo vytápěné zimní zahradě můžete zazimovat venkovní květiny, třeba muškáty, bylinky, fuchsie nebo ibišky. Do vytápěných zimních zahrad si pořiďte subtropické a tropické rostliny. Například orchideje, papáju, eukalyptus, avokádo, kaktusy a sukulenty, citrusy nebo menší palmy. 

  • 6.

    Jaká je ideální teplota? 

    Autor: istock.cz

    Moderní zimní zahrady jsou vybaveny i dokonalými systémy, které je dokážou ochránit před výkyvy teploty, deštěm i větrem, a to díky systému čidel. Umožňují nastavení teploty přesně podle potřeb majitele. Jestliže budete chtít, aby teplota v zimní zahradě nikdy neklesla pod 18 °C, můžete je nastavit tak, že pokud dojde k poklesu teploty, automaticky se spustí topení. Pokud si naopak přejete, aby v zimní zahradě nebylo příliš horko, dají se čidla nastavit tak, že při přiblížení teploty k této hodnotě dojde k zatažení zastínění či otevření střešních oken. 

  • 7.

    Co tu pěstovat?

    Autor: istock.cz

    Citrusy

    Dostatek tepla a vlhka ocení citronovníky, pomerančovníky, mandarinky nebo kumquat. Mají rády velké pěstební kontejnery s drenáží a dobře propustným substrátem (směs klasického zahradního: jílovitá půda a písek), aby nedošlo k přemokření kořenů. Pokud je budete v létě stěhovat ven, dejte je do polostínu. 

     

    Palmy

    Mají rády teplo, přímé slunce, polostín, ale i úplný stín. Naopak nesnáší průvan a stěhování. Nejsou náročné na zálivku. Ocení odstátou měkkou vodu, pravidelné otírání listů vlhkým hadříkem, starší spodní žluté suché listy seřezávejte. Ve vyhřívané zahradě zkuste pěstovat datlovník či kokosovou palmu. 

     

    Banánovník

    Patří mezi nejrychleji rostoucí byliny, které se za pár let vyšplhají do výšky několika metrů. Do skleníku si tedy vyberte nějakou zakrslou odrůdu, třeba Dwarf Cavendish. Banánovníky ocení skleník s vysokou vlhkostí, humózní půdu a polostín či světlé místo. V zimě by teplota neměla klesnout pod 10 °C. 

  • 8.

    Odborník radí

    Autor: istock.cz

    Myslete na odvod vody a okapový žlab! 

    „Nikdo jistě nechce, aby mu do zimní zahrady zatékalo a držela se v ní nežádoucí voda. V rámci kvalitních profilů střešní konstrukce by proto měl být zajištěn odvod vnitřního kondenzátu a také okapový žlab se svody. Ten odvede vodu ze střešní konstrukce pryč,“ radí Miroslav Culka ze společnosti Dafe-Plast. „Nejlepším řešením je dvouúrovňový žlab, který má ve dně vedenou drážku pro topný kabel. Ten zajistí, že v zimě voda ve žlabu nezamrzne, a nebude se tedy tvořit led ani rampouchy a voda bude odváděna přesně tam, kam má. Žlab je uzpůsobený i k odvodu kondenzátu, tedy vody, která se tak dostane mezi profil a sklo. Díky důmyslnému vnitřnímu systému pak bezpečně steče zpátky do svodu.“ 

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy