Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Sůl nad zlato. K čemu ji ještě můžete využít?

/
  • (istock.cz)
    16. února 2022 ● 06:00

    Bez slané chuti si málokdo dokáže představit požitek z jídla. Sůl má však celou řadu dalších vlastností....

    Sůl zaujímá v historii lidstva velkou roli. Vedle užití v kuchyni sloužila i jako platidlo, užívala se při náboženských obřadech, byla dokonce příčinou válek. Sůl jako pochutinu a symbol nepostradatelnosti, věrnosti a pohostinnosti mají téměř všechny národy. Věděli jste, že sůl není jen jedna?

  • 1.

    Není sůl jako sůl

    Autor: istock.cz

    Kamenná sůl tvoří v přírodě mohutná ložiska, těží se v hlubinných, méně i v povrchových dolech. Může se těžit v krystalech různých velikostí, ale dnes je častějším způsobem louhování, kdy se do ložiska přivádí vrtem voda, která sůl rozpustí. Vzniklá solanka se odčerpá. Po odpaření sůl vykrystalizuje a dále se zpracovává. Mořská sůl se těží odpařováním z nádrží nebo kanálů napuštěných mořskou vodou působením slunce a větru. Salinita různých moří se liší. Mořská sůl je považována za zdravější oproti kamenné, nicméně i ta má prapůvod v mořské vodě. Himálajská sůl patří k nejčistším přírodním solím. Její ložiska se nachází na území dnešního Pákistánu. Má nejčastěji narůžovělou barvu danou obsahem železa, celkem v ní najdete přes osmdesát minerálů prospěšných zdraví. Prodává se v přírodní podobě, bez úprav a rafinace.

  • 2.

    Jak soli zdravěji?

    Autor: istock.cz

    Na počátku lidské evoluce přijímal člověk sůl z přirozených zdrojů, rostlinných i živočišných, a její spotřeba nečinila více než 0,25 g denně. Při dnešním typu stravy je to však 14–16 g denně, přitom doporučená denní dávka je méně než 6 g. Sodík i chlor jsou pro člověka nezbytné pro řadu životně důležitých pochodů, ale dlouhodobá konzumace většího množství soli vede k řadě onemocnění. Dávejte sůl hned na začátku vaření tak, aby se vařila alespoň deset minut, při dosolování na talíři jí spotřebujete daleko více. Snažte se pokrmům dodat intenzivnější chuť pomocí bylinek a koření, abyste již nemuseli použít tolik soli. Z hlediska množství soli patří k nejproblematičtějším hotové potraviny a pochutiny včetně těch sladkých, kam se sůl přidává také. Za méně škodlivou se považuje sůl ve fermentovaných potravinách, jako jsou kvašená zelenina a sójová omáčka.

  • 3.

    Léčivá solanka

    Autor: istock.cz

    Solanka je nasycený solný roztok, který můžete použít proti celé řadě zdravotních neduhů. Vznikne rozpouštěním soli ve vodě až do chvíle, kdy se už další sůl přestane rozpouštět. K její přípravě použijte kvalitní himálajskou sůl. Pro ústní hygienu a regeneraci dásní používejte 1 až 3 čajové lžičky solanky na 100 ml vody jako ústní vodu, případně kloktejte při bolestech v krku. Sportovci si mohou přidáním 1 až 2 polévkových lžic solanky do 400 ml vody připravit iontový nápoj. Pro lepší trávení zkuste pravidelně ráno nalačno vypít čtvrt litru vody s 1 čajovou lžičkou solanky. Neředěnou solankou můžete potírat kůži po bodnutí hmyzem.

  • 4.

    Solný detox ve vaně

    Autor: istock.cz

    Solné koupele působí příznivě při kožních problémech, jako jsou akné, lupénka či atopický ekzém. Působí podpůrně také u ženských a urologických potíží, odplavují škodliviny z těla. Koupel může být celková nebo jen koupel nohou či zábal. Pro koupele se doporučují epsomská sůl, sůl z Mrtvého moře, termální jodobromová sůl (proti pocení nohou), himálajská sůl, hořčíková sůl, ale i běžná mořská odvede dobrou práci. Často se kombinují s bylinkami. Zakoupit můžete různé speciality jako karlovarskou vřídelní koupelovou sůl, se kterou si uděláte lázně kdykoli doma.

  • 5.

    Kuchyňská sůl bez minerálů

    Autor: istock.cz

    Běžná průmyslově zpracovaná kamenná sůl je zbavena veškerých minerálních látek a stopových prvků, je bělena a často se k ní přidávají i syntetický jod a fluor, protihrudkující a další látky. Takto upravená sůl se proto velmi liší od přírodních solí, které obsahují celou řadu minerálů, a pro tělo představuje především zátěž.

  • 6.

    Solné zajímavosti

    Autor: istock.cz

    KELTSKÁ SŮL

    Vyhlášená přírodní mořská sůl pochází z Guérande (Francie, Bretaň). Je bez rafinace a příměsí a obsahuje celou škálu stopových prvků a minerálů.

    SOLNÝ KVĚT

    Fleur de sel (solný květ) je sůl ručně sbíraná v Kambodži způsobem velmi šetrným k místní krajině. Vhodná je především pro dochucování pokrmů.

    UZENÁ SŮL

    Sůl uzená kouřem s typickým uzeným aromatem bez karcinogenního působení a přídavku jakékoli chemie.

    BYLINKOVÁ SŮL

    Sůl může být ochucena nejrůznějšími bylinkami. Můžete si ji vyrobit i sami rozmixováním soli s čerstvými bylinkami a vysušením na ploše.

    VLOČKOVÁ SŮL

    Jedná se o přírodní „mořské vločky“. Vyniká vyváženou chutí, dobře se propojuje s potravinami, obsahuje minerály.

    MALDONSKÁ SŮL

    Pochází z Essexu ve Velké Británii. Má zajímavou strukturu a příjemnou chuť se sladkým dozvukem.

    ČERNÁ SŮL

    Indická černá sůl kala namak má pro svůj vulkanický původ vysoký obsah železa a síry, nižší obsah sodíku.

    DRASELNÁ SŮL

    Chlorid draselný se prodává ve směsi s běžnou solí ke konzumaci pro snížení příjmu sodíku.

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V únorovém čísle se mimojiné dozvíte, jaká semínka už teď zasít, abyste měli letos bohatou úrodu. A čeká na vás i speciální příloha zaručených vychytávek od Ládi Hrušky. Časopis zakoupíte na novinových stáncích nebo si ho můžete objednat v pohodlí vašeho domova v našem iKiosku ZDE

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Ochutnávka z časopisu Blesk Hobby 02/2022 Czech News Center

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy