Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

6 hlavních pravidel, jak doma chovat suchozemskou želvu

/
  • Video se připravuje ...
    13. února 2022 ● 06:00

    Želva je domácí mazlíček, který s vámi může prožít celý váš život. Při splnění podmínek chovu jsou želvy poměrně nenáročné. Které to jsou?

    Patří k nejstarším plazům na Zemi, přesto se od dob dinosaurů moc nezměnily. Je jich asi 300 druhů, obývají souš i vodu, mnohé z nich jsou již ohroženými živočichy. Jejich dlouhověkost je příznačná, byly proto pro některé kultury symbolem věčnosti a plodnosti. Pokud si chcete pořídit želvu jako domácího mazlíčka do bytu nebo na zahradu, doporučuje se raději želva suchozemská, a to z více důvodů. Výběr těchto exotických krásek je opravdu pestrý.

  • 1.

    Než se rozhodnete

    Je třeba si uvědomit, že želvy se dožívají poměrně vysokého věku, některé i sta let, takže je možnost, že vás mohou i přežít. Chov želvy není složitý, ale je třeba pravidelná péče, případně možnost zazimování na dobu 3 až 5 měsíců.

    Želvu nemůžete chovat volně v bytě, potřebuje nejlépe terárium, které by nemělo být u žádného zdroje tepla. Želvy mají své nároky na světlo a teplo, potřebují celodenní nasvícení i vyhřívání umělými zdroji, na noc se vše vypíná. V teráriu musí mít možnost schovat se před světlem a teplem, nesmí jim být zima, ale ani horko.

    Mají rády venkovní výběh, který lze vytvořit i na balkoně nebo na terase. Želva je vhodná i pro alergiky, základní péči zvládne pod dohledem i šikovný prvňák. Pokud chcete vytvořit venkovní výběh, měl by být dostatečně velký a rozčleněný různými překážkami, keříky, kameny, má mít možnost úkrytu před sluncem. Želvy přebírají teplotu vnějšího prostředí, optimální je pro ně cca 27 až 33 °C, rády se proto sluní. Při vyšší teplotě však nutně musí vyhledat stín

  • 2.

    Kde bude bydlet?

    Pro chov v bytě si pořiďte skleněné terárium – určené pro želvy – o velikosti alespoň okolo 1 m čtverečního. Je v něm třeba zajistit umělé osvětlení i zahřívání.

    Třetinu plochy by měly tvořit ploché kamínky, písek, vápenný štěrk a různé větvičky, kameny, kůra či sépiová kost, kterou občas okusují. Jako substrát nejsou vhodné piliny, hobliny ani granule pro kočky. Vlhnou a množí se v nich bakterie a plísně. Vhodný je substrát (nehnojená hlína), který by měl být vlhčen průběžně dle potřeby.

    Chovatelé s úspěchem využívají drcené kokosové vlákno (lignocel) smíchané s pískem nebo hlínou. Některé želvy se rády zahrabávají do sena. Pro větší želvy si můžete pořídit tzv. želví stůl, což je chovná vana (nebo ohrádka z různých materiálů) umístěná obvykle na nábytkovém podstavci. V tomto typu terária se želvy dobře pozorují.

    Terária pro želvy seženete ve specializovaných obchodech, jsou zařízena vším, co budete pro začátek potřebovat. I při chovu na zahradě musíte vytvořit bezpečné prostředí tak, aby nehrozily podhrabání, pád do vody nebo útok jiných zvířat. Suchozemská želva se ráda koupe, ale není moc dobrý plavec, v hlubší vodě se může utopit, pokud nemůže včas vylézt. Stačí jí mělká miska s vodou. Ve středoevropských podmínkách lze chovat želvu na zahradě od června do srpna, případně se skleníkem o 1 až 3 měsíce déle – podle druhu želvy.

  • 3.

    Pro lupení na louku

    Suchozemská želva je býložravec. V přírodě želvy tráví většinu dne sháněním potravy, je proto dobré jim potravu dávat na různá místa, aby ji želvy mohly hledat. Želva potřebuje dost čerstvé potravy, suché směsi pro želvy jsou vhodné jen občas jako doplněk. Želva potřebuje celoročně seno. V létě jí musíte obstarat čerstvé listy – pampelišky, jitrocel, jetel, hluchavku i řebříček. V zimě jí uděláte radost čínským zelím, polníčkem, čekankou či rukolou. Dále želva potřebuje přísun vápníku. Želva chovaná v bytě se neobejde bez nasvícení světelnými zdroji s UVA i UVB zářením, což jí zajistí vitamin D.

  • 4.

    Zazimování

    Želva zimování bezpodmínečně k životu nepotřebuje. Je to schopnost v přírodě přežít zimu. Většinou si během roku zimování nahradí sníženou aktivitou třeba ve venkovním výběhu. Pokud se i přes to stane, že se vám želva sama zahrabe v teráriu, tak vypněte veškeré osvětlení a nechte ji odpočinout, dokud neprojeví opět aktivitu. Nezapomínejte hlídat stav substrátu, musí zůstat vždy mírně vlhký, nesmí zplesnivět. Vždy je třeba mít se na pozoru, zda se nejedná o nějakou nemoc, a nepoplést to se zimováním. Pokud s chovem začínáte, zimovat nemusíte. Zimování má pravidla a chyby mohou želvu stát i život.

  • 5.

    Pozor na pády

    Želvy jsou líná stvoření, a proto volí z různých prolézaček, které milují, nejsnazší cestu – skok. Proto dbejte na to, aby želva nepřepadla do misky s vodou, nebo pod lampu. Pokud by upadla na záda, hrozí jí rychlé přehřátí, jelikož na spodní části krunýře je velmi citlivá, nebo utopení. Hlídejte tedy tohoto člena rodiny, aby nedošlo k tragické nehodě.

     

  • 6.

    Koupele

    Po zazimování i v průběhu roku můžete želvičce udělat radost teplou koupelí, která jí pomůže k dokonalému vyprázdnění. Vždy během koupele želvu hlídejte, aby se neutopila! Po koupeli ji můžete namazat lehce krunýř olivovým olejem. Pozor, opravdu namažte jen krunýř a ne kůži!

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V aktuálním vydání najdete recepty na pečínku z vepřového masa nebo spoustu jarní inspirace do bytu i na zahradu. Časopis zakoupíte v každé trafice, nebo si ho můžete objednat online z pohodlí vašeho domova v našem iKiosku.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy