Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Postavte si skleník! Máme pro vás návod krok za krokem

/
  • (iStock)
    6. září 2021 ● 06:00

    Chcete si prodloužit pěstitelskou sezonu a mít čerstvé vitaminy celý rok? Postavte si vlastní skleník. Poradíme vám, jak na to.

    Právě teď je nejlepší doba na stavbu skleníku, abyste měli dostatek času ho připravit na novou sezonu. Můžete v něm pěstovat zeleninu nebo třeba exotické rostliny, pokud do něj přikoupíte i vytápění. Vždy se můžete se stavbou obrátit na odbornou firmu, ale šikovné ruce stavbu zvládnou i svépomocí. Důležité je vybrat správné umístění, nepodcenit velikost a zvolit vhodný materiál na konstrukci i plášť. Nezapomeňte vyřešit větrání, stínění a zavlažování.

  • 1.

    Plánování je základ

    I stavba skleníku začíná na papíře. Na stavební úřad naštěstí chodit nemusíte, pro skleníky do 40 m2 zastavěné plochy a vysoké 5 a méně metrů není nutné mít stavební povolení ani ohlášení. Nejprve vymyslete, kam s ním. Ideálně by měl stát na rovné ploše stranou od domu a míst, která jsou vyhrazená pro zasloužený relax, jako jsou terasa, ohniště, venkovní kuchyně nebo dětský koutek. V bezprostředním okolí by neměly být ani stromy, které skleník stíní, taky z nich na něj padá ovoce, větve, listí a v zimě sníh. Aby získal co nejvíc slunečního světla, orientujte ho jiho-severně. A jak by měl být velký? Pro pohodlnou práci by měl mít alespoň 2,5 metru na šířku a 2 metry na výšku. Stejně tak jsou důležité dostatečně velké a široké dveře, abychom jimi prošli i s kolečkem hlíny. K mání jsou však také menší skleníky, které jsou ideální například na balkony, terasy nebo malé zahrady. Ty jednou stěnou většinou přiléhají ke zdi domu.

  • 2.

    Vhodné materiály

    Autor: OBI

    Nejjednodušší je zakoupit v hobbymarketu nebo specializovaném obchodě skleníkovou stavebnici. Předem si stojící skleník pořádně prohlédněte, ať nekupujete zajíce v pytli. Navzdory svému jménu už skleníky nemusí být pouze ze skla. Čím dál oblíbenější jsou výplně z komůrkového polykarbonátu, které mají oproti klasickému sklu mnoho výhod: jsou lehčí, odolnější a mají lepší tepelněizolační vlastnosti. Navíc takový skleník snáze postavíte, protože nepotřebuje podezdívku. Klasické skleněné skleníky mají vyšší světelnou propustnost a díky hmotnosti lépe odolávají nárazovému větru. Někteří zahrádkáři tvrdí, že jsou vhodnější pro pěstování květin, zatímco zelenině se víc daří v polykarbonátu.

  • 3.

    Pevné materiály

    Autor: OBI

    Malé skleníky z polykarbonátu nevyžadují hloubení základů, protože jsou lehké a nepropadávají se. Součástí balení jsou kotvicí prvky, které se zabodávají do země. Ve většině případů se však bez základů neobejdete. Hloubka závisí na velikosti skleníku a teplotě – minimálně 60 cm, v chladnějších oblastech 80 až 100 cm. Základ zpevněte armovací sítí nebo betonářskými dráty a nezapomeňte je vysypat vrstvou štěrku proti vzlínání vody. Pak přichází na řadu beton a kladení ztraceného bednění do výšky 15 cm nad úroveň terénu. Skleník lze postavit i na kovových či plastových pilotách. U tohoto řešení však hrozí, že se vám do skleníku dostanou krtci nebo myši. K základům pevně přimontujte konstrukci skleníku, kterou posléze osadíte skleněnými či polykarbonátovými výplněmi. Při samotné montáži se řiďte návodem výrobce.

  • 4.

    Na co nezapomenout?

    Skleník potřebuje pravidelné odvětrávání. Zvažte tedy investici do automatického otvírače skleníkových oken, abyste nemuseli okna neustále otvírat a zavírat sami. Teplotu a vlhkost snáze uhlídáte pomocí teploměru a vlhkoměru. V závislosti na tom, kolik rostlin chcete pěstovat, skleník vybavte poličkami a regály. Hodí se i pěstební stůl, na kterém snadno nachystáte sazenice nebo rostliny přesadíte. Chcete-li skleník využívat celoročně, pořiďte vytápění. V rozlehlém skleníku vám péči o rostliny usnadní kapková závlaha.

  • 5.

    Rada odborníka

    Autor: Hornbach

    David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach, radí, jak se postarat o skleník před začátkem sezony. „Skleník vydezinfikujte pomocí dýmovnice. Ta zneškodní přezimující škůdce a zároveň poslouží jako celková dezinfekce. Modrou skalicí omyjte skla a rámy. Zkontrolujte, zda polykarbonové části nepopraskaly, a vyzkoušejte funkčnost větracího okna. Taktéž věnujte pozornost lištám a gumám, ty by mohly být zpuchřelé a nemusely by celou sezonu sklo udržet.

     

    Tento článek vyšel v časopise Blesk Bydlení. V aktuálním čísle se dočtete, jak zařídit pokoj pro dítě v každém věku nebo jak vypadá španělský dům zpěvačky Terezy Kerndlové. V tištěné či elektronické verzi si ho můžete pohodlně objednat z domova v našem iKiosku.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy