Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Cestičky v zahradě. Aby dobře sloužily a krásně vypadaly

/
  • Cestičky  představují v zahradě důležitý dekorativní prvek.
    Cestičky představují v zahradě důležitý dekorativní prvek. (Shutterstock)
    4. května 2021 ● 06:00

    Cestičky představují základ zahrady, který se buduje jako první. Zvyšují pohodlí při pohybu na zahradě a plní také estetickou funkci.

    Zahradní chodníčky a cestičky by měly kopírovat trasy, po kterých se na zahradě přirozeně pohybujete. Při plánování tedy není vhodné hledat příliš originální řešení, ale je třeba myslet více prakticky. Pokud zakládáte novou zahradu, cestičky si naplánujte a venku označte jejich průběh, ale dopřejte si také trošku času, abyste vysledovali, jestli vám vytyčené trasy pro hladký pohyb opravdu vyhovují. U dříve založených zahrad špatnou polohu cestiček často prozradí vyšlapané zkratky. Jestliže vám stávající rozvržení zahradních komunikací nevyhovuje, nebojte se je změnit. Šířku cesty zvolte podle jejího účelu, pro jednu osobu minimálně 60 cm, pro cesty s větším provozem alespoň 120 cm.

  • 1.

    Nestárnoucí kámen

    Dlažby z přírodního kamene se podle tvaru dělí na pravidelně formátované a nepravidelně tvarované – neformátované. Kameny je možné pokládat do betonu nebo nasucho do štěrkového lože. Pro pojezdové plochy je ale nutná vždy pokládka do betonu. Pokud se do pokládání pustíte sami, zjistěte si předem co nejvíce informací a dodržujte doporučené postupy včetně nezbytného zhutnění podkladu. Mnohem jednodušší je pokládka kamenných nášlapů, které působí velmi esteticky, nehodí se ale všude. Využijete je spíše pro doplňkové cesty, kde nepotřebujete přejíždět zahradními kolečky. Na místě budoucího „šlapáku“ odstraňte trávu, podsypte kámen štěrkem a položte ho.

  • 2.

    Jak na údržbu kamenné dlažby?

    ODBORNÍK RADÍ: Ing. Monika Malíková, kameny.cz

    Nově položený kámen, který je čistý a suchý, je vhodné ošetřit impregnací. Spíše než přípravky se silikonem, které vytvoří na povrchu kamene neprodyšnou vrstvu, doporučuji moderní prostředky s nanočásticemi (např. Protect). Vhodné jsou k ošetření savého přírodního kamene, jako jsou pískovec, mramor, žula, travertin a sádrovec. Odpuzuje nečistoty a zamezuje růstu mechů a plísní, takže přírodní kamenná dlažba nebo nášlapné kameny vydrží v zahradě dlouho krásné.

  • 3.

    Moderní beton, sázka na jistotu

    Beton je v zahradě univerzálně použitelným materiálem. Na chodníčky ho využijete mimo jiné v podobě zámkové dlažby, která je dostupná v mnoha tvarech i barevných provedeních. Její výhodou je dlouhá trvanlivost a finanční dostupnost. Stále oblíbenější jsou také betonové dlaždice imitující svým povrchem strukturu dřeva. Betonová dlažba Kobe od Presbeton (na snímku) zase napodobuje staré dlažební kostky. Pořídit si můžete rovněž velké hladké dlaždice, které mohou sloužit i jako samostatné nášlapy.

  • 4.

    Tradiční cihla či přirozené dřevo?

    Dlažby ze starých cihel lákají na pohled, ale rychle je poškozuje působení povětrnostních vlivů. Odolnější, ale dražší jsou tzv. zvonivky: jsou dvakrát pálené při vysoké teplotě a lépe odolávají mrazu i vodě. Různé materiály pro cestičky můžete kombinovat. Vzdávat se nemusíte ani dřeva, které je méně odolné, ale hodí se prakticky všude.

  • 5.

    Úskalí sypaných cest

    Mezi vhodné materiály pro zahradní cestičky patří také štěrk, po kterém se ale nechodí příliš pohodlně. Je nutné ho bezpodmínečně ohraničit, aby se nerozsypával do okolí. Je vhodný spíše na menší plochy a kratší vzdálenosti. Možné je použít i písek nebo mulčovací kůru, u které je třeba počítat s doplňováním. V současné době se na výsluní, zejména v přírodně laděných zahradách, vrací mlat. Mlatové cesty jsou příjemně pochozí a nenásilně se propojují s okolní zelení.

    Tento článek pro vás připravil časopis Blesk Hobby. Aktuální číslo koupíte na novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

    Video
    Video se připravuje ...

    Ochutnávka z dubnového vydání Blesk Hobby 04 archiv

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy