Na trhu najdete také celou řadu ekologických úklidových prostředků, u kterých je ale třeba ověřit, jestli skutečně neobsahují potenciálně škodlivé chemikálie. Spoustu informací a porovnání různých značek snadno najdete na internetu. Čisticí prostředky si ale můžete vyrobit i doma ze zaručeně bezpečných surovin, které běžně používáte při vaření v kuchyni. Oblíbenou vůni mohou doplnit éterické oleje.

Jak na dřevo?

Dřevěné povrchy je třeba nejen očistit, ale také jim zajistit ochranu a obnovu, díky které si povrch dřeva zachová dlouhou dobu svěží vzhled. U nového nábytku se řiďte doporučením výrobce, stejně tak u starožitného raději příliš neexperimentujte. Jakékoli přípravky, se kterými nemáte zkušenosti, předem pro jistotu vyzkoušejte na místě, které není tolik na očích. Obvykle se doporučuje čištění měkkým hadříkem navlhčeným mýdlovou vodou. Poté vytřít dosucha. Můžete také zkusit hadřík navlhčit roztokem jednoho šálku filtrované vody a dvou lžic octa. Leštění potom můžete provést přípravkem z jednoho a půl šálku olivového oleje a jednoho šálku citronové šťávy. Složky je třeba řádně promíchat. Naneste na čistou utěrku a krouživě přetírejte opakovaně povrch. Nechte asi pět minut působit a další utěrkou přeleštěte. Pokud chcete mít vše rychle hotovo, můžete otřít dřevo vlhkým hadříkem, potom suchým a lehce přetřít kokosovým olejem. Na dřevo se hodí i přírodní včelí vosk.

Kůže a čalounění

Čištění sedaček s textilními potahy a dalšího čalouněného nábytku je bez chemie složitější, obzvláště pokud se potřebujete zbavit zaschlých skvrn. Pro osvěžení a odstranění pachů ale zkuste čalouněný povrch posypat jedlou sodou (případně v kombinaci s bramborovým škrobem). Prokartáčujte, nechte několik hodin působit a poté dobře vysajte. Na čištění pravého koženého nábytku si můžete připravit domácí vlhčené ubrousky. Smíchejte dohromady tři polévkové lžíce mandlového oleje, 130 ml octa a 130 ml destilované vody. Touto směsí zalijte cca patnáct pevných kuchyňských utěrek z papíru, případně netkaného materiálu (např. Perlan). Nechte pořádně nasáknout, můžete i promačkat. Následně nadbytečnou tekutinu vylijte, ubrousky by měly být sušší. Týden je můžete uchovávat v ledničce v sáčku. Před použitím na větší ploše je ale předem vyzkoušejte na méně viditelném místě. K čištění nábytku ze syntetické eko kůže postačí slabý roztok z mýdla nebo pracího prášku.

Celý článek, včetně dalších ověřených tipů, najdete v aktuálním čísle časopisu Blesk Hobby. Tentokrát je plné příprav na Vánoce. Najdete tu návody na krásné adventní věnce nebo i kalendáře, které zvládnete vyrobit doma. Čeká na vás spousta dalších zajímavých článků a inspirace. Jako dárek navíc dostanete k časopisu i velmi hezké a praktické nálepky na vánoční dárky. Časopis koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE. 

Blesk Hobby
Autor: archiv

Chcete si vyrobit krásné podzimní dekorace? Inspirujte se tipy Markéty Mayerové:

Video
Video se připravuje ...

Hobby s Markétou Mayerovou: Podzimní dekorace