Příprava je základ

Většině druhů zahradního nábytku pobyt na zimním čerstvém vzduchu neprospívá a je potřeba ho sklidit. Jestli máte masivní kusy dřevěného nábytku pevně přimontované, důkladně ho překryjte ochrannou plachtou. Bude také potřeba utáhnout spoje, aby se do nich náhodou nedostala voda, jejíž následné pnutí by při změnách teplot mohlo nábytek poškodit. Kovový nábytek s antikorozní povrchovou úpravou podle výrobců není nutné schovávat. Jestliže ale chceme jeho životnost o pár let prodloužit, prospěje mu uskladnění v interiéru. Před samotným uskladněním je potřeba nábytek důkladně očistit. Je nutné zbavit ho prachu, nečistot a jiných nánosů. Po umytí je pak potřeba nechat ho zcela oschnout. Kovový, hliníkový, plastový nebo vyplétaný nábytek můžete umýt vlažnou vodou s neagresivním čisticím prostředkem určeným třeba na nádobí.

Na dřevo s citem

Přírodní materiály se těší stále větší oblibě, ale na rozdíl od těch umělých vyžadují pravidelnou péči. Dřevěný zahradní nábytek se bez ní neobejde. Připravte si měkký kartáček a mýdlovou vodu a nejdříve ho umyjte. Je možné použít tlakovou myčku, ale s ní opatrně. Když je všechna špína pryč, přichází čas na smirkový papír. Jemně povrch dřeva přejeďte, abyste ho uhladili a případně zabrousili drobná poškození. Tím zabráníte tomu, aby se drobné nedostatky prohloubily a vznikly z nich třeba nepříjemné třísky. Zahlazený povrch pak důkladně naolejujte. Použijte přípravek určený na druh dřeva, ze kterého je váš nábytek vyrobený. Olej nanášejte ve dvou vrstvách. S druhou vrstvou počkejte až na chvíli, kdy zaschne ta první. Pokud chcete zdůraznit kresbu dřeva, použijte teakový olej, ten navíc zvyšuje pevnost a odolnost dřeva. Další nátěr můžete provést na jaře před prvním použitím nábytku.

Úklid balkonu a terasy

Po sezoně je nutné zkontrolovat terasu i balkon, abyste stihli případné drobné poruchy opravit. Dlouhá zima by je totiž mohla prohloubit. Nejdříve povrch terasy či balkonu umyjte jarovou vodou a kartáčem. Zkontrolujte povrch, zda na něm nevznikly praskliny, které by se mohly vlivem mrazu potrhat. Jestli nějaké najdete, bude nutné je zatmelit nebo celý poškozený kus vyměnit. Kovové předměty je nutné přetřít antikorozním nátěrem, aby dále nerezivěly. Dřevěné podlahy na terase i balkoně bude potřeba po vyčištění a oschnutí důkladně naimpregnovat. Jestliže máte odolnější dřevoplast, bude stačit důkladně umýt, nejlépe tlakovým čističem s tlakem maximálně 80 barů. Kamenné, betonové nebo keramické podlahy je třeba zbavit mastnoty. Tentokrát se raději vyhněte vysokotlakým čističkám, které jsou příliš silné a mohly by vytvořit praskliny. Raději sáhněte po klasické hadici. Pokud chcete terasu ochránit maximálním možným způsobem, nebo se bojíte, že její povrch bude vlivem deště, sněhu a námrazy klouzat, překryjte ji plachtou a máte po starostech.

S tímhle opatrně!

POSYP – hlavně rozpouštědla jako třeba sůl by mohla nevratně poškodit různé ošetřovací nátěry nebo spáry dlaždic. Také písek může povrch poškrábat.

KOVOVÉ NÁSTROJE – pokud máte na terase či balkoně krytinu z PVC, nepoužívejte na její úklid raději žádná hrabla, ale pouze smeták.

HORKÁ VODA – teplotní šok by nemusela přežít podlahová krytina.

Gril ukliďte, ať je na jaře čistý

Pořádné vyčištění bude potřebovat před zimním spánkem také gril a je jedno, jestli máte doma plynový, elektrický nebo na dřevěné uhlí. Použijte silné odmašťovací prostředky určené právě pro grily. Když oschne, schovejte ho do interiéru nebo pod nějakou krycí plachtu, aby nebyl v přímém kontaktu s deštěm a sněhem. Sklepy a kůlny ještě zkontrolujte Ideální skladovací podmínky mají zahradní domky nebo kůlny, garáž nebo půda. Nevhodné jsou velmi suché nebo teplé prostory, stejně jako vlhké sklepy, kde hrozí napadení plísní. Jestliže nemáte pro nábytek vhodné dobře větrané a chladné místo, je lepší nechat ho venku a pouze překrýt kvalitní plachtou, nebo speciálními obaly.

Na co ještě nezapomenout?

Květináče a truhlíky – většina rostlinek, které máte přes rok venku, bude patrně teplomilná. Ideální je najít jim místo v garáži nebo kůlně, kde teploty neklesnou pod bod mrazu, a jednou za dva týdny jim dopřát zálivku.

Natřete kovy – jakékoli kovové věci je potřeba natřít přípravkem proti korozi. Vysoká vlhkost jim nedělá dobře. Pokud máte možnost, raději je schovejte do interiéru nebo alespoň pod střechu.

Markýzy a slunečníky – schovejte je co nejdřív a zabezpečte, aby se k nim nedostala voda.

Pozor na elektřinu – žádné elektrické spotřebiče ani odhalené zásuvky nesmějí zůstat venku. Jakékoli zdroje elektrického napětí byste měli obalit igelitem a zalepit.

 

Článek vyšel v časopisu Blesk Hobby. V aktuálním říjnovém čísle se dozvíte, jaké cibuloviny právě teď zasadit, abyste na jaře měli krásný záhonek. Budete také moct nahlédnout do domu oblíbeného herce Oty Jiráka. Čeká na vás ale spousta dalších zajímavých článků a inspirace. Časopis koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE. 

Autor: archiv