Většina sadařů rozlišuje dva typy zralosti – sklizňovou, kdy je ideální otrhat plody ze stromu, aby při skladování netrpěly skládkovými chorobami, a pak konzumní. Ta označuje stav, kdy je ovoce dobře vyzrálé a také nejlépe chutná. Obě se samozřejmě liší podle jednotlivých odrůd jablek a také podle proměn počasí během pěstební sezony.

Nadzvednout a pootočit

Jak poznat ideální dobu sklizně? Vycházet můžete z několika známek – zkuste si utrhnout jablko ze stromu. Vyberte si hezky vybarvené (u zelených odrůd do zelenožluta, u červených do sytě červené barvy), lehce ho nadzvedněte a trošku pootočte, mělo by se lehce oddělit. Po rozkrojení najdete v jádřinci dohněda vybarvená semínka. Do trhání jablek se pak pusťte za suchého slunného dne, nejlépe v odpoledních hodinách, kdy nebudou plody vlhké. Jablka opatrně trhejte tak, abyste nepoškodili větev ani stopku, a plody v rukou zbytečně nemačkejte, aby se na nich neudělaly otlaky. Ty by pak totiž urychlily jejich kažení. Ke stromu si postavte žebřík nebo štafle, jablka nesetřásejte. Pokud používáte česáček, vždycky se do něj snažte utrhnout jen jedno jablko.

V chladu a vlhku

Natrhaná jablka ihned roztřiďte. Podzimní jsou většinou určená k přímé konzumaci, v chladu vydrží jeden až dva měsíce. Postupně jim ale zvrásní slupka a dužina bude měkká a bez šťávy. Pokud jich máte doma větší zásobu, raději je rozdejte nebo začátkem zimy doneste ke krmelcům v lese, tam si na nich pochutná zvěř. Kousky jablíček také můžete přidat do krmítek ke směsi zrní pro přezimující ptactvo.

 

Celý článek včetně dalších zajímavostí a rad si přečtete v aktuálním čísle časopisu Blesk Hobby. Dozvíte se také, jak vybírat kvalitní víno, jak zajistit dostatek paliva na zimu nebo jak si poradit se spadaným listím. Navíc získáte extra přílohu, která vám poradí, jak si vypěstovat vlastní cibuli, česnek nebo brambory. Časopis koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE  

Blesk hobby
Autor: archiv