Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Jak a kde nejlíp uskladnit zimní sportovní vybavení i oblečení? Máme tipy!

/
  • (iStock)
    15. března 2019 ● 06:00

    Jaro už klepe na dveře, a tak je nejvyšší čas se konečně svléknout ze zimních bund a kabátů. A také uložit zimní vybavení na lyže či běžky. Víte, jak všechno co nejlépe uskladnit, abyste věci na podzim zase vyndali v té nejlepší kondici?

    Dala jste zimě sbohem a na další lyžovačku do hor už se nechystáte? Zabírají vám teplé bundy, kabáty a svetry ve skříni drahocenné místo? Je tedy čas uložit lyže a udělat místo ve skříni pro jarní oblečení. Kam ale s věcmi, aby se nezničily, nepomačkaly, nezatuchly a nenapadli je škůdci? Podívejte se na rady a tipy, které se vám určitě budou hodit…  

  • 1.

    Kam a jak je uložit?

    zimní věci uložení
    Autor: iStock

    Obecně je nejlepší  uložit zimní oblečení do krabic. Pokud zimní oblečení budete ukládat do sklepa či na půdu, je ideální pořídit si uzavíratelné boxy. Jedině tak zabráníte tomu, aby nebylo chráněno před prachem a aby si na vašem oblíbeném kabátě pochutnali hlodavci. Do všech úložných krabic je dobré vložit sáček pro pohlcování vlhkosti. Vhodný je také vonný sáček, díky kterému oblečení zůstane po celou dobu svěží.

    Jestli potřebujete ušetřit místo, je vhodné použít vakuové pytle. Po odsátí vaše oblečení sníží objem až o třetinu. Navíc to má výhodu, že bude chráněno proti roztočům, molům a vlhkosti. Jen není vhodné například pro bundy.

    Tip proti molům: Určitě nezapomeňte přidat do skříně také nějaký přípravek na ochranu proti šatním molům. Koupit můžete feromonové lapače nebo dát do skříně pytlíček s levandulí, skořicí, hřebíčkem nebo rozmarýnem. Odpuzuje moly, a navíc vaši skříň i oblečení provoní.

  • 2.

    Bundy a kabáty

    zimní věci uložení
    Autor: iStock

    Zimní věci byste měli dávat do skříně čisté, proto předtím, než zimní bundy a kabáty uložíte k „letnímu spánku", nechte je vyprat nebo vyčistit. Údržbu luxusního vlněného kabátu či dražší lyžařské bundy se určitě vyplatí nechat na odborné čistírně. 

    Softshellové věci si zas po dlouhé zimě zaslouží impregnaci. Použijte tekutý prášek přímo na tento druh oblečení nebo impregnaci ve spreji.

    I když oblečení ve vakuových pytlích ušetří hodně místa, v žádném případě v nich ale neuskladňujte péřové ani sportovní bundy. Odsátím vzduchu se mohou vlákna nenávratně poškodit. Lepší jsou vzdušné ochranné obaly.

    Kabátům z vlny, kůže i umělé kožešiny svědčí vodorovná poloha. Uložte je volně do krabic tak, aby mohly dýchat.

  • 3.

    Svetry a zimní doplňky

    zimní věci uložení
    Autor: iStock

    Poté, co naposledy oblečete váš oblíbený svetr, zimní čepici nebo šálu, vše vyperte. Zbavíte je zápachu a zabráníte tím i případnému napadení moly. Pokud si nejste jisti, jak správně jednotlivé kousky prát, určitě se řiďte radami na visačce. Nebo si přečtěte více o správné péči o pleteniny v tomto článku.

    Svetry, čepice a šály můžete naskládat do krabic nebo vakuových pytlů, ale měl by k nim proudit vzduch.

  • 4.

    Zimní boty

    zimní věci uložení
    Autor: iStock

    Vytřiďte z botníku kozačky a další teplé boty. Před uskladněním je pečlivě vyčistěte od veškerých nečistot a zbytků soli. Na solné mapy nejlépe zabírá vlažná voda s trochou octa. Do bot je ještě ideální použít antibakteriální sprej.

    Kožené boty potřebují po zimě očistit, ale také důkladně promazat a naimpregnovat. Do bot dejte kopyta, aby držely tvar a kůže se neponičila. Pokud nemáte doma kopyta, jednoduše vycpěte boty novinami a pak je uložte do krabice.


  • 5.

    Zimní výbava: lyže a snowboard

    zimní věci uložení
    Autor: iStock

    Také péče o zimní výstroj se vyplatí. Na to, jak ji správně uložit a jak ji servisovat, jsme se zeptali Marka Nejedlého, vedoucího půjčovny a servisu Happy Sport v Modřanech.

    - Místo pro uložení by mělo být suché. Na poloze nezáleží a obal určitě neuškodí, ale pokud je místo suché, není třeba.

    - Přezkáče by se před uložením měly očistit a vysušit. Skladujeme je vždy zapnuté.

    - Snowboard/lyže po posledním použití pořádně očistíme, aby nezrezly hrany.

    - Ideální je nechat lyže/snowboard na konci sezony oservisovat a poprosit v servisu, aby na lyžích/snowboardu nechali ochrannou vrstvu vosku, díky které skluznice přes léto nevyschne. Před odjezdem na hory pak stačí vosk nechat rozleštit a můžete vyrazit.

    -Pokud nechcete lyže/snowboard servisovat na konci sezony, alespoň je před uložením navoskujte, aby skluznice přes léto nevyschla. 

    - Doporučujeme nechat výstroj zkontrolovat minimálně jednou za rok. Pokud jezdíte často, měly by se lyže/snowboard servisovat po cca 6 dnech na sněhu.

    - Nezapomínejte také na správné seřízení vázání u lyží. Podle našich zkušeností si stále hodně lidí seřizuje vázání samo a většina z nich špatně. Opět doporučíme odnést lyže do servisu a nechat si je seřídit na seřizovacím stroji, který prozkouší aktuální vyhazovací síly vázání a vystaví vám potvrzení o seřízení, které je platné na celou lyžařskou sezonu. Oproti lyžím je to s vázáním na snowboard velmi snadné. Většina typů vázání drží na 4 křížových šroubech, takže namontování by měl zvládnout každý. Šrouby se občas povolují, ale stačí je cca po 3 dnech zkontrolovat, popřípadě dotáhnout.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy