Klan Kennedyů vlastnil několik nejznámějších domů v zemi, od Kennedyho sídla v Hyannis Portu ve státě Massachusetts až po Hickory Hill v McLeanu ve Virginii. Z nich některé se staly historickými památkami.

Dům v Brookline, Massachusetts
Autor: Zdroj: architecturaldigest

Joseph a Rose Kennedyovi se v roce 1914 přestěhovali do domu v koloniálním stylu na Beals Street 83 v Brookline ve státě Massachusetts. Na svou dobu supermoderní dům byl postaven v roce 1909. No považte, vždyť v něm nechyběly vnitřní vodovod, plyn, elektřina ani parní topení! 

29. května 1917 se v ložnici v horním patře narodil jejich druhý syn John Fitzgerald Kennedy. Budoucí prezident v domě strávil první tři roky života. V roce 1920 se rodina Kennedyových přestěhovala do většího domu na 51 Abbottsford Road v Brookline, který se stal rodištěm Roberta, Patricie a Eunice Kennedyových.

O devět let později se klan Kennedyů přestěhoval do Crownlands, rozlehlého sídla v Bronxville v georgiánském stylu, které mělo v suterénu promítací místnost. Mělo i domky pro řidiče a zahradníka. Rodina žila v Crownlands do roku 1942, ale v 50. letech byl dům zbourán a pozemek rozdělen.

Hyannis Port, Massachusetts
Autor: Zdroj: architecturaldigest

Asi nejznámějším sídlem rodiny Kennedyů je areál v Hyannis Port ve státě Massachusetts. Mít ve 30. letech za domem bazén, tenisový kurt nebo čtyři garáže pro auta, to bylo něco.

 

Dům v Hickory Hill, McLean, Virginie
Autor: Zdroj: architecturaldigest

Když si John vzal v roce 1953 mladou Jackie, byl sice "teprve" senátorem, bylo ale jasné, že mladý pár potřebuje moderní bydlení. A tak se pár na podzim roku 1955 přestěhoval do velkého cihlového domu Hickory Hill v McLeanu ve Virginii.  Manželé v něm ale žili pouhý rok. Poté jej prodali Johnovu otci. 

Dům 3307 N Street NW, Georgetown, Washington, DC
Autor: Zdroj: architecturaldigest

V roce 1958 se John a Jackie Kennedyovi, už coby rodiče, přestěhovali s dcerou Caroline do cihlového řadového domu v Georgetownu. Za dům z roku 1812 manželé zaplatili 82 000 dolarů a Jackie si najala známou návrhářku "sestru Parishovou", aby jí pomohla s jeho výzdobou. V době, kdy v domě bydleli, byl John zvolen prezidentem a manželům se narodil syn John F. Kennedy mladší. V lednu 1961 dům opustili kvůli inauguraci a stěhování do nového domova – Bílého domu.

Jackie Kennedy v Bílém domě
Autor: Zdroj: architecturaldigest

Jackie se brzy po nastěhování rozhodla z Bílého domu udělat pro svou rodinu skutečný domov. Proměnila sluneční verandu ve třetím patře v mateřskou školu pro Caroline a dalších 15 dětí, které přicházely každé ráno v půl desáté. K dispozici byly pro prezidentovy potomky v Bílém domě také bazén, houpačka a stromový dům.

Jackie přemýšlela o tom, co Bílý dům představuje pro své četné návštěvníky. Chtěla, aby si lidé víc vážili historie nejslavnějšího amerického sídla a jeho minulých obyvatel. Jejím prvním velkým projektem jako první dámy bylo obnovení a zachování Bílého domu. Získala pomoc mnoha odborníků, založila Výbor pro výtvarné umění Bílého domu a vytvořila post kurátora Bílého domu. Shromáždila vynikající artefakty amerického umění a nábytku z celých Spojených států (včetně mnoha předmětů, které patřily bývalým prezidentům a jejich rodinám), obnovila všechny veřejné místnosti v Bílém domě.

Televize CBS požádala první dámu, aby moderovala televizní prohlídku nově obnoveného Bílého domu. Vysílání sledovalo osmdesát milionů Američanů a Jacqueline Kennedy vyneslo čestnou cenu Emmy.

Další dobové fotografie a interiéry najdete v naší fotogalerii:

Jackie a John Kennedyovi
Autor: Zdroj: architecturaldigest