Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Monochromatický design –⁠ velký trend současnosti. Co to je a jak na něj?

/
  • V monochromatickém designu se  používá kombinace tlumených a sytých odstínů jedné barvy.
    V monochromatickém designu se používá kombinace tlumených a sytých odstínů jedné barvy. (H&M Home)
    4. července 2022 ● 06:00

    Složitý název má jednoduché vysvětlení. Jde v podstatě o interiér laděný do odstínů jediné barvy. Že to zní nudně? Vůbec ne! Pojďte se podívat, jaké podoby může monochromatické ladění mít a jak ho správně oživit.

    Pro monochromatický interiér je typické ladění tzv. tón v tónu, resp. do odstínů jedné barvy. Nejčastěji se v současnosti používají neutrální barvy, jako je šedá, béžová nebo bílá. Nicméně tento přístup lze aplikovat i na další barvy, jako je třeba žlutá, růžová nebo modrá. Proč se volí tento přístup?

  • 1.

    Harmonie a jednoduchost

    Autor: Zara Home

    Interiéry zařízené v jeho duchu, zejména v případě neutrálních tónů, působí velmi čistě a harmonicky. Nic na první pohled neruší oko, nepoutá na sebe pozornost, a tak obyvatelé mohou nerušeně relaxovat a vnímat především sami sebe. 

  • 2.

    Všechny odstíny (nejen) šedi

    Autor: Westwing

    Aby monochromatický interiér nepůsobil příliš fádně, používá se kombinace tlumených a sytých odstínů dané barvy. Ty syté se pak starají o výrazné akcenty a dodávají výsledku šmrnc. Například u šedé se pracuje se světle šedou a antracitovou, kontrasty dodává také černá nebo naopak bílá.

  • 3.

    Zemité tóny

    Autor: H&M Home

    Aktuálně nejoblíbenější ladění do hnědých tónů kombinuje tmavě hnědou či okrovou s krémovou a béžovou. Neznamená to však, že byste pro oživení nemohli přidat polštářek v černobílém provedení.

  • 4.

    V hlavní roli struktura

    Autor: Zara Home

    Dalším způsobem, jak dodat takovému prostoru hloubku, je práce s různými typy povrchů: lesklými a matnými, hladkými a hrubšími. V monochromatickém interiéru se hodně pracuje s přirozenými odstíny a různou strukturou přírodních materiálů.

     

    Náš tip: Kombinujte režné plátno na krémové pohovce s hnědými či béžovými lněnými polštářky a kartáčovaným nebo naopak hladkým voskovaným dřevem odkládacího stolku.

  • 5.

    Klíč k úspěchu je v textilu

    Autor: Westwing

    Oblíbené je zejména použití textilu s výraznou strukturou: len a bavlněné plátno v kontrastu s chlupatinami, pletenými vzory a třásněmi (např. plédy), polštářky zdobenými makramé technikou a dalšími kousky s plastickými povrchy. To samé platí třeba pro dřevo, kov či keramiku.

  • 6.

    Nemusíte jít s davem

    Autor: Overstock

    Máte-li rádi výraznější barvy a neotřelý interiér, sáhněte po výraznější barvě. Vděčné jsou třeba růžová nebo modrá. Dobré je pracovat vždy se třemi odstíny dané barvy. Světlejší tlumené odstíny použijte na stěny, koberce či velké kusy nábytku (skříně, pohovka), střední odstín na menší kusy (komody, stolky) a nejsytější pak na detaily.

  • 7.

    Nic se nemá přehánět

    Autor: IKEA

    Monochromatický design neznamená zákaz vstupu jakékoli jiné barvy. Pokud ji chcete do své kompozice vnést, sáhněte ale vždy po neutrálním odstínu (třeba bílé pro odlehčení růžového či šedého ladění nebo béžové pro oživení čistého bílého interiéru).

     

    Stylový nábytek vybírejte na našem Blesk Bazaru.

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy