Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Květin čas. Nápady na půvabné vázy a efektní květinová aranžmá

/
  • Květiny ve zkumavce zaujmou jako neotřelá jarní a letní dekorace.
    Květiny ve zkumavce zaujmou jako neotřelá jarní a letní dekorace. (tesa)
    15. května 2022 ● 06:00

    Jaro a léto nás obdarovává bohatstvím nádherných květů. Využijte toho a vyzdobte si s nimi svůj domov. A máme pro vás i nápady na květiny, které nikdy neuvadnou.

    Jestliže si netroufáte na žádné velké kreativní projekty, ukážeme vám, jak snadno a efektně ozdobit vázu. Pokud rádi pracujete s květinami a máte floristické nadání, jistě vás potěší tvorba svícnu v boho stylu nebo tvoření květin z korku. A patříte-li mezi ty, kteří rádi vyčnívají, poradíme vám, jak vyrobit květiny z papíru nebo si udělat efektní nástěnné aranžmá se zkumavkami.

  • 1.

    Květiny ve zkumavkách stylově

    Autor: tesa

    Na tuto nádhernou moderní dekoraci budete potřebovat: menší malířská plátna, štětec, nástěnnou barvu odpovídající barvě vaší stěny a bílou, větší zkumavky jako vázičky, tesa® On & Off samolepicí suchý zip mincového tvaru, bílý, ø 16 mm (2 ks), nastavitelné nalepovací hřebíky na tapety a omítku (do 1kg). 

     

    Namíchejte si pomocí bílé z části barvy světlejší tón. Pomalujte okraje plátna (asi 10 cm) světlým tónem. Použijte tmavší barvu pro střed a naneste ji trochu i na ještě nezaschlé okraje, aby se barvy prolnuly. 

     

    Na každou zkumavku nalepte měkké části suchých zipů a ve stejné vzdálenosti na již suché plátno tvrdé části. Očistěte stěnu od prachu a nalepte na ni lepicí pásek háčku podle návodu výrobce. Odstraňte ochrannou fólii a nalepte nastavitelný hřebík.

     

    Upravte výšku hřebíku a připevněte rám. Nalepte pomocí suchého zipu na plátno zkumavky s trochou vody a umístěte květy. Můžete případně použit prázdné zkumavky s umělými květinami.

  • 2.

    Květiny ve zkumavkách kreativně

    Autor: Edding

    Pokud to chcete zkusit levněji a kreativněji, použijte jako podklad pro své zkumavkové vázy obyčejné papírové tácky na jídlo. Natřete je barvou nebo nastříkejte sprejem v libovolném odstínu a pro zajímavost přidejte různé vzkazy, citáty a motivační nápisy na papírových čtvrtkách. Můžete použít klasický fix pro písmo tiskací nebo tzv. brush pen (štětcový fix) pro písmo psací, který vytvoří efekt kaligrafie. Chce to jen kouknout na nějaké instruktážní video, které vám práci s touto pomůckou vysvětlí. Praktické rady se dozvíte ve videu níže.

     

  • 3.

    Váza s decentním motivem

    Autor: Edding

    Jednoduchou keramickou vázu můžete dozdobit pomocí univerzálního popisovače nebo fixů určených přímo na keramiku. Fádní kousek tak dostane neotřelý vzhled. Na vázu ze snímku nahoře byly použity speciální popisovače s metalickým efektem. Působí zajímavě, ale zároveň decentně. Je jen na vás, jaký vzor zvolíte, v každém případě by měl být ale drobnější a bude vypadat lépe, nebude-li pokrývat celou plochu vázy, ale jen třeba dolní třetinu nebo dvě třetiny (jako u naší vázy na ukázku).

    Autor: Edding

  • 4.

    Váza ve tvaru mušle

    Autor: Fimo/Staedtler

    Originální váza ve tvaru mušle se hodí nejen do interiéru v námořnickém nebo exotickém duchu, ale i do každého moderního domova. Barevně ji můžete přizpůsobit svým preferencím i ladění domácnosti. Její úzké hrdlo vám umožní nová neotřelá aranžmá květů. Jak ji zhotovit? To se dozvíte v následujícím videu.

     

  • 5.

    Váza se srdcem

    Autor: Edding

    Tenhle kousek bude nejen pěknou dekorací do romantických a venkovských interiérů, ale i ideálním dárkem pro maminku, babičku či sestru. Poslouží případně i jako součást svatební výzdoby. Zkrátka využití je mnoho, tak neváhejte a pusťte se do toho.

     

    Také k tomu postupu se hodí tzv. brush pen, tentokrát určený právě na keramiku a prorcelán. Nejprve vázu pečlivě omyjte saponátem, čistou vodou a nechte důkladně uschnout. Vystřihněte si z papíru tvar srdce a nalepte např. oboustrannou lepicí páskou na vázu. Okolo jemnými dotyky štětcového fixu udělejte puntíky různých velikostí. U šablony udělejte vzor hustší, dále od ní by měl řídnout. Po odstranění šablony nechte podle návodu výrobce fixu vzor zaschnout a následně vytvrďte v troubě.

  • 6.

    Něžné papírové květiny

    Autor: Søstrene Grene

    Tahle nádherná dekorace nikdy neuvadne a udělá radost nejen v dětském pokoji. Krásně se bude vyjímat ve váze z kameniny v zemitých tónech. Můžete k její tvorbě přizvat právě děti a vyrobit s nimi třeba i milý dárek pro někoho dalšího. Na tvorbu této netradiční kytice můžete použít už hotové tvary (jako ve videu níže), ale při troše šikovnosti vám bude stačit pevnější papír v tlumených pastelových odstínech, tužka a nůžky. Na internetu jsou dostupné i různé šablony na papírové květy. Podívejte se na inspirativní postup ve videu.

     

  • 7.

    Korkové květy na stěnu

    Autor: Halbach Seidenbänder

    V současné době jsou velmi populární efektní nástěnné dekorace, zejména v boho stylu (makramé, sluneční zrcadla, ozdoby pletené z přírodních materiálů). Zcela v tomto duchu se nesou i tyto bohaté květy, jejichž výroba není vůbec složitá. Budete potřebovat jen tenké korkové archy, kolečka z kartonu (o průměru 15 a 20 cm) a lepidlo nebo lepicí pásku.

    Autor: Halbach Seidenbänder

    Z korkového archu vystřihněte čtverce o rozměru strany 9 cm a stočte je do kornoutu. Slepte páskou nebo sešijte sešívačkou. Podle obrázku je nalepte na kraj kolečka. Poté postupujte stejně blíže ke středu, až získáte plný květ.

    Autor:  Halbach Seidenbänder

    Nakonec připevněte libovolně na stěnu (např. pomocí terčů se suchým zipem).

  • 8.

    Květinový svícen v boho stylu

    Autor: Möbelix

    Tahle nádherná dekorace se stane středem pozornosti. Umístit ji můžete nejen na jídelní stůl či konferenční stolek, ale také na komodu či parapet. Připravte si skleněnou vázu ve tvaru válce (nebo velkou sklenici), dřevěný dekorační talíř, kulatý podnos či prkénko, sušené nebo umělé květy, traviny a větvičky (např. eukalyptu), tavnou pistoli a floristické nebo běžné štípací kleště.

     

    Vázu nalepte pomocí tavného lepidla doprostřed podnosu a okolo postupně lepte a aranžujte jednotlivé rostliny. Začněte eukalyptem, pokračujte větvičkami a travinami, končete květy... Podrobný návod najdete na blogu Möbelix v sekci Tipy a triky.

     

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

Monika Novotna: Video pěkně ale držení tužky nebo fiksy úplná katastrofa

(16. 05. 2022 08:26)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy