Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V hlavní roli design aneb Když interiérové značky spolupracují s uznávanými designéry

/
  • Alex Rivière x Westwing Collection
    Alex Rivière x Westwing Collection (Phil Blandow for Westwing)
    27. dubna 2022 ● 06:00

    Že má design v našich domácnostech stále větší slovo, to si uvědomuje čím dál tím víc firem, které vyrábějí a prodávají běžně dostupné produkty pro střední třídu. Proto dnes často představují speciální, někdy limitované kolekce produktů, které vznikly ve spolupráci s více či méně známými designéry, umělci či renomovanými designovými značkami.

    Mezi průkopníky tohoto přístupu patří všem dobře známá IKEA, ale designérské kolekce vytváří třeba i značka Westwing. Z českých firem na spolupráci s profesionály designu vsadili už dávno v moravském TONu. I díky tomu si tak získali dobré jméno v zahraničí. Pojďte se o těchto počinech dozvědět víc a představit si i další zajímavé spolupráce.

  • 1.

    IKEA a Zandra Rhodes

    Autor: IKEA

    Loni představil švédský řetězec IKEA oproti svým zvyklostem pořádnou barevnou divočinu v podobě limitované série doplňků Karismatisk (prohlédnou si ji můžete ve videu níže). Autorkou je designérka Zandra Rhodes, která v minulosti spolupracovala s módními ikonami, jako byli Freddie Mercury nebo princezna Diana.

     

  • 2.

    IKEA a Ilse Crawford

    Autor: IKEA
    Letos se můžete radovat z kolekce doplňků, které vznikají v souladu se závazkem udržitelnosti. Ten na sebe IKEA vzala už před několika lety. Součástí je mimo jiné i kolekce váz z recyklovaného skla (na snímku nahoře). Autorkou je zasvěceným už dobře známá Ilse Crawford, která stvořila půvabnou přírodní řadu Sinnerlig (jistě si pamatujete krásné svítidlo z bambusu nebo korkovou lavičku).

     

    Příští rok se můžete pro změnu těšit na kolekci předmětů inspirovaných saunovou kulturou, která vznikne ve spolupráci s renomovanou finskou značkou Marimekko.

  • 3.

    Alex Rivière x Westwing Collection

    Autor: Phil Blandow for Westwing

    Tento týden představuje značka Westwing první kolekci vytvořenou ve spolupráci s internetovou tvůrkyní Alex Rivièrou. Limitovaná kolekce Alex Rivière x Westwing obsahuje 26 novinek v kategoriích nábytek, osvětlení, textil a doplňky.

     

    Alex Rivière je celosvětově uznávanou internetovou tvůrkyní, podnikatelkou a kreativní ředitelkou ze Španělska. Předměty kolekce byly vytvořeny designérským týmem Westwing na základě nápadů a inspirace Alexe Rivière. Při tvorbě produktů z této kolekce, které budou dlouhodobě součástí stálého sortimentu Westwing Collection, se zaměřili na neutrální a nadčasové přírodní barvy, jako je bílá a béžová. Toto barevné schéma sladili také s přírodními materiály, jako je mangové dřevo, len, travertin a béžový mramor.

  • 4.

    Succession Picasso 2022 od Zara Home

    Autor: Zara Home

    Ve spolupráci s pozůstalostí malíře Pabla Picassa vznikla speciální edice produktů značky Zara Home inspirovaných lety, které Picasso strávil na jihu Francie, a také jeho dcerou Mayou. Ve svém domě na Francouzské riviéře se umělec totiž rád obklopoval svou sbírkou předmětů, jako byly africké masky, kytary na flamenco nebo dřevěné hračky, které vyřezal pro svou dceru Mayu. Z této sbírky vycházeli autoři současné kolekce domácích doplňků a nádobí.

    Autor: Zara Home

  • 5.

    Kassl Editions x Zara Home

    Autor: Zara Home

    Loni pro změnu představila tato španělská interiérová značka kolekci nábytku, která vznikla ve spolupráci s luxusní značkou Kassl Editions. Účelem této limitované kolekce mělo být primárně „demokratizovat výjimečný design“ a zahrnovala dostupné výrobky z kategorie židlí, stolů, úložných prostor, osvětlení i koberců.

    Autor: Zara Home

  • 6.

    Diane von Furstenberg x H&M Home

    Autor: H&M Home

    V roce 2021 se švédskému řetězci H&M podařilo „ulovit“ belgickou módní ikonu, návrhářku Diane von Fürstenberg. Ta je známá svými odvážnými, výraznými vzory a potisky.

    Autor: H&M Home

    Výsledkem této unikátní spolupráce byla kolekce předmětů, které poutají pozornost: barevné polštářky, krabičky a podnosy s kontrastním černobílým dekorem, luxusní vonné svíčky a plakáty se silným poselstvím.

    Autor: H&M Home

  • 7.

    India Mahdavi x H&M Home

    Autor: H&M Home

    Letošním trumfem značky H&M je šťavnatá kolekce od interiérové designérky a architektky Indiy Mahdavi, jejíž prodej ve vybraných prodejnách a na internetu startuje už zítra, tedy 28. dubna.

    Autor: H&M Home

    Série určená pro každodenní život zahrnuje vybrané sady keramiky a textilií z přírodních materiálů. Do obýváku bude na výběr z potahů na polštářky, přikrývek a koberců, jídelnu zase rozzáří barevné talíře a mísy.

  • 8.

    Petr Novague pro Spokar

    Autor: Spokar

    Nejsou to však jen zahraniční interiérové řetězce, které vědí, že design táhne. Nový náboj běžným pomocníkům na úklid domácnosti se rozhodla dát také pelhřimovská firma Spokar. A tak se zrodily působivé smetáky, kartáče či stěrky s čistým futuristickým designem. Ten jim vtiskl český designér Petr Novague. Pro stejnou firmu navrhl také design zubního kartáčku, který si vysloužil i prestižní americkou cenu za design Good Design Award. V minulosti tento designér navrhl také velmi úspěšný koncept dveří bez kliky pod názvem Muteo, a to pro oblíbenou českou značku dveří Sapeli.

  • 9.

    Plastia a Jiří Pelcl

    Autor: Plastia

    Pro českého výrobce květináčů, krmítek i dalších plastových výrobků do domácnosti navrhl uznávaný designér a vyznavač tzv. demokratického designu Jiří Pelcl velmi úspěšnou sérii Urbalive.

    Autor: Ateliér Pelcl

    Ta vychází z aktuáního trendu urban gardening, tedy obliby pěstování ve městech, ale také ze stále většího zájmu o udržitelnost a osobní odpovědnost ve vztahu k životními prostředí.

    Autor: Plastia

    Kromě kolekce moderních květináčů na nožkách v pestrých barvách vznikl ve stejném designu i tzv. vermikompostér, který využívá vlastností žížal a umožňuje kompostování přímo v bytě. 

  • 10.

    Tradice a design

    Autor: TON

    Značka TON sází na spolupráci s více i méně známými designéry a designérkami dlouhodobě. Jedním z nejnovějších počinů je židle Again od italsko-rakouského designéra Alexe Guflera. V minulosti značka zaujala také spoluprací s Lucií Koldovou, jejímž plodem bylo nepřehlédnutelné křesílko Chips.

    Autor: TON

    Zajímavý design vznikl pro TON také pod taktovkou francouzského designéra izraelského původu Arika Levyho. Byla jím židle využívající v konstrukci prvek rozštěpeného dřeva, odtud proto její název Split.

    Autor: TON

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy