Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

6 mýtů o dřevostavbách, kterým nesmíte uvěřit!

/
  • (iStock)
    8. listopadu 2021 ● 06:00

    Láká vás pořídit si dřevostavbu, ale bojíte se, že oproti zděným domům mají menší životnost nebo že mohou shořet? Ohledně dřevostaveb skutečně koluje mnoho mýtů, které vás od nich mohou odradit. Oslovili jsme proto odborníka, aby je uvedl na pravou míru.

    Dřevostavby mají dlouhou tradici ve skandinávských zemích, zatímco u nás se začaly častěji objevovat až v posledních dvaceti letech. V roce 2020 byl každý sedmý nově postavený dům dřevostavba. Popularitě se těší zaslouženě: snadno vyhoví požadavkům na nízkoenergetický či pasivní standard, v porovnání se zděnými domy jsou levnější a samotná stavba je rychlejší. Navíc není vázána na sezonu, protože probíhá suchým způsobem. I díky tomu je hotový dům hned obyvatelný, protože není nutné jej vysušovat a větrat. Přesto se setkáte s názory, které tvrdí, že dřevostavby dlouho nevydrží, jsou náchylné vůči ohni, plísni i zlodějům a bydlení v nich je hlučné. Často omílané mýty vyvrátil Tomáš Veselý, ředitel značky VEXTA DOMY, která se na výstavbu dřevostaveb specializuje.

  • 1.

    Dům ze dřeva má krátkou životnost

    Možná jste slyšeli tvrzení, že životnost dřevostavby stěží přesáhne 30 let. Přitom dřevo je osvědčený stavební materiál od nepaměti. Při vhodně zvoleném materiálu a profesionálně odvedené práci však získáte dům na celý život, který budou moci obývat i vaše děti a vnoučata. „U našich domů v rámci smlouvy o dílo deklarujeme celoživotní záruku na nosnou konstrukci domu, takže jakékoli obavy jsou v tomto směru zbytečné,“ dodává Tomáš Veselý.

  • 2.

    Dřevo snadno shoří

    Dřevem jsme zvyklí topit, proto dává smysl, že se v případě domu, jehož konstrukce je právě z tohoto materiálu, budete bát otevřeného ohně v krbu nebo zapálených svíček. Na tyto obavy však klidně zapomeňte. „Ačkoli to může znít zcela paradoxně, dřevěná konstrukce zvládne případný požár lépe než například ocelová, která má tendenci se při styku s ohněm bortit. V případě vzniku požáru uhelnatí na nosných dřevěných prvcích konstrukce dvou až třícentimetrová povrchová vrstva, která brání dalšímu ohoření, neboť neumožňuje přístup kyslíku, který hoření podporuje,“ vysvětluje Tomáš Veselý a dodává, že dřevo má tendenci hořet předvídatelně, a tak je mnohem snazší případný požár uhasit.

  • 3.

    Vnitřní prostory jsou plné vlhkosti

    Dalším z mýtů, které dřevostavby opřádají, je, že se v nich drží vlhkost a vznikají tak škodlivé plísně. Ani to však není pravda. „Dřevostavby bývají osazeny zpravidla třicet centimetrů nad upraveným terénem, takže jejich konstrukcí nevzlíná vlhkost od země. Součástí stěn a příček domu je navíc parozábrana, která chrání vnitřní prostory stěny před vlhkostí. Domy musí projít tzv. Blower door testem, který zjišťuje vzduchotěsnost stavby, a tím pádem i její energetickou náročnost. Díky tomuto testu mají naši klienti jistotu, že se do domu nemá jak dostat vlhkost, protože dům ideálně těsní. I proto se dřevostavby stávají vhodným prostředím k bydlení pro alergiky i astmatiky,“ vysvětluje Tomáš Veselý.

  • 4.

    Všechno bude slyšet

    Autor: vextadomy.cz

    Další z údajných nevýhod dřevostaveb je, že jejich lehkou konstrukcí se nekontrolovaně šíří hluk, obzvlášť pokud jde o dvoupodlažní dům. Moderní dřevostavby však využívají důmyslnou skladbu materiálů, která hluk tlumí. To je třeba kvalitní sklovláknitá minerální vata bez obsahu formaldehydu ve skladbě stěny a vrstva litého betonu v podlaze horního podlaží doplněná kročejovou izolací. 

  • 5.

    Horko i zima

    Už jste slyšeli, že v zimě je v dřevostavbě chladno a v létě zase nesnesitelné horko? „Ve skutečnosti se však dřevo vyznačuje výbornými tepelněizolačními vlastnostmi, které se podílejí také na nízkonákladovém provozu domu. Dřevo má minimální vodivost tepla, což ve spojení se standardně deseticentimetrovým polystyrenovým zateplovacím systémem obvodových stěn znamená, že v zimě dřevostavba propustí minimum chladu a v letních měsících naopak minimum tepla. Díky tomu jsou celkové tepelné ztráty opravdu malé. Také se výrazně zkracuje doba nutná na vyhřátí interiéru, k čemuž zcela postačují elektrické přímotopy, jež lze zkombinovat například s přitápěním pomocí podlahového topení. Díky tomu je tak vytápění domu nákladově nenáročnou záležitostí,“ vysvětluje Tomáš Veselý.

  • 6.

    Dřevostavby mají slabé stěny

    Je pravda, že tloušťka stěn ve dřevostavbách je menší než ve zděných domech. To ovšem znamená, že na stejném půdorysu získáte více obytného prostoru, nikoli nižší nosnost zdí. „Celková síla nosných příček v dřevostavbách je necelých patnáct centimetrů a za jejich vysokou nosnost ručí velmi pevné fermacellové desky. Díky nim je možné mít na stěně dřevostavby zavěšené takřka cokoli. Fermacell totiž na jedné hmoždince udrží až 50 kilogramů,“ tvrdí Tomáš Veselý.

     

    Zajímají vás další mýty, kterým nemáte u dřevostaveb věřit? Jak zazimovat zahradu, nebo dekorace z šípků? To a mnohem více naleznete v aktuálním vydání časopisu Blesk Bydlení, který zakoupíte v každé trafice, nebo online z pohodlí vašeho domova v našem iKiosku.

    Video
    Video se připravuje ...

    Ochutnávka Blesk Bydlení 11/2021. Czech News Center

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy