Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pohodlně se usaďte. Tipy, jak neomylně vybrat tu správnou pohovku

/
  • Pohovka je dominantou obývacího pokoje. Vybírejte ji dle vzhledu, kvality i pohodlí.
    Pohovka je dominantou obývacího pokoje. Vybírejte ji dle vzhledu, kvality i pohodlí. (archiv firem / IKEA)
    18. března 2021 ● 08:00

    Pohovka či sedací souprava bývá při zařizování jedním z nejzásadnějších kousků nábytku. Ideální je při výběru samozřejmě osobní zkušenost. Vzhledem k širší nabídce a lepším cenám však dnes řada z nás objednává pohovku v některém z mnoha e-shopů. Na co se v každém případě při výběru zaměřit?

    Pokud chcete kvalitní výrobek, je dobré na něm nešetřit. Záleží ovšem také na vašich očekáváních. Do studentského bytu, dětského pokoje nebo nájemního bydlení, které brzy opustíte, můžete klidně vybrat levnější kousek s životností pár let. Pokud zařizujete bydlení pro mladou rodinu, máte domácí mazlíčky nebo vybíráte ten správný model na chatu, sáhněte do kategorie středních cen. Pohovka něco vydrží, ale pokud se poničí, nebude vám tolik líto ji vyměnit. Tady ale pozor, vyšší cena ještě nemusí znamenat uspokojivou kvalitu. Někdy platíte spíše za zajímavý design. Jste-li milovníci designového nábytku světových značek či potrpíte-li si na nadčasovou kvalitu, určitě vás uspokojí produkty z nejvyšších cenových kategorií.

    Co dalšího kromě ceny vzít v potaz?

  • 1.

    Vhodné rozměry

    Před nákupem si vždy ověřte, že máte pro dané rozměry doma dostatek prostoru.
    Autor: iStock

    Výběr velikosti by se měl odvíjet primárně podle místa, které pro ni máte k dispozici, a samozřejmě také podle účelu. Pro dva stačí dvoumístná nebo trojmístná, pro čtyřčlenou rodinu zvolíte širší, případně rohovou nebo s lenoškou a jste-li zvyklí pořádat velké sešlosti, možná se poohlédnete po objemném výrobku ve tvaru U. V každém případě pečlivě změřte prostor, kde bude pohovka stát. Můžete si naznačit její tvar na podlaze pomocí papírové malířské pásky. Nebo si ji zakreslit do půdorysu na čtverečkovaném papíře v příslušném poměru. V každém případě vezměte v potaz všechny okolo stojící předměty. Nebude vělkorysá pohovka překážet otevírání dveří, skříní nebo při pohybu místností? Zásadními rozměry jsou především šířka a hloubka (včetně lenošky), a také výška sedáku. Zejména starším lidem nevyhovují nízko položené sedáky, ze kterých se špatně vstává.

  • 2.

    Kvalita konstrukce

    Dubová konstrukce pohovky je bytelná a vydrží věky.
    Autor: archiv firem/Simplicity Sofas

    Jak to tak bývá, to nejdůležitější není vidět. Jak dlouho a dobře vám bude pohovka sloužit, to záleží na kvalitě materiálu a provedení kostrukce. Levnější pohovky dnes mívají „ve střevech“ měkčí dřevo, eventuálně dřevotřísku. Kvalitní dražší kusy mají kontrukci z tvrdého, nejčastěji dubového dřeva. I takové mohou mít např. opěrky či boky z dřevotřísky, v tomto případě to zase tolik nevadí. Zásadní je pevnost základní kostry. Jsou-li součástí konstrukce další materiály, určitě je trvanlivější kov nez plast. Při výběru pohovky rozkládací věnujte mimořádnou pozornost také rozkládacímu mechanismu. Vše by mělo jít snadno, lehce a hladce! Pokud něco drhne, znamená to, že se mechanismus může brzy poškodit. Nemluvě o tom, že se při rozkládání nadřete.

  • 3.

    Materiál výplně

    Materiál výplně je určující pro pohodlí i životnost.
    Autor: archiv firem/Furniture Wizard

    Typ výplně má velký vliv na životnost a samozřejmě také pohodlí. Nekvalitní výplňové materiály se brzy prosedí, příliš měká výplň zkomplikuje vstávání. Nejlevnější sedací soupravy jsou vyplněny molitanem nebo dokonce drtí ze starého textilu. Mají krátkou životnost a neposkytují příliš pohodlí. Do kvalitních sedaček se nejčastěji používá výplň z polyuretanové pěny (PUR). Výplň nejlepších sedaček se skládá z více druhů pěn, které se na sebe vrství. Vytváří tak sendvičový efekt, který se osvědčuje i u matrací na spaní. Umožňuje využít to nejlepší z každého typu pěny a dosáhnout optimálních vlastností.

  • 4.

    Látka potahu

    Nejoblíbenějším potahovým materiálem je odolný a cenově dostupný polyester.
    Autor: archiv firem/Bonami

    Odpuzuje špínu? Je odolná? Dobře se čistí? To jsou otázky, na ktére byste si měli odpovědět, než se rozhodnete. Praktický je samozřejmě potah, který se dá stáhnout a vyprat. Nejčastějším a nejoblíbenějším materiálem je polyester (PES) – pro svou odolnost, snadnou údržbu a příjatelnou cenu. Bavlna je příjemná na dotek, ale vyznačuje se nižší odolností a barvy po čase blednou. Stálicí je kůže, kromě té klasické pravé se dnes uplatňuje i tzv. kůže recyklovaná. Tento materiál stárne s grácií, dobře se udržuje a nepodléhá trendům. Za to si ovšem připlatíte. U imitace kůže, která je levnější, počítejte s tím, že zub času ji ohlodá poměrně brzy a řešením je pouze celou pohovku přečalounit. Aktuálně trendy je len, ovšem tento spíše dražší materiál se vyznačuje nízkou odolností. Na srdci vás ovšem může hřát, že vypadá krásně a jde o ekologickou textíli.

  • 5.

    Speciální funkce

    Rozkládací pohovka je velmi praktická, důležitá je však kvalita provedení.
    Autor: archiv firem/Jech

    Pohovka může mít polohovací opěrky, podnožky či područky, které zvyšují komfort užívání. Vyplatí se za takové modely připlatit, aby vám všechny tyto mechanismy dlouho a dobře sloužily. Také se zajímejte o servis značky pro případ, že se něco porouchá. Renomované firmy si zakládají na dobrém servisu a dostupnosti oprav, které prodlužují životnost jejich výrobků. Podobné je to s pohovkami rozkládacími. U těch pro občasné přespání hostů vystačíte s levnějšími kousky, které mají jednoduchý sklápěcí mechanismus a spí se přímo na sedáku či/a opěrce. U těch na každodenní spaní je důležitá kvalitní matrace, která je parametry srovnatelná s běžnými postelovými matracemi, a sofistikovaný systém rozkládání. Pokud máte malý byt nebo málo úložných prostor, možná oceníte pohovku s úložným prostorem.

  • 6.

    Vzhled pohovky

    Pohovka typu Chesterfield je stálicí klasických interiérů, ale zazáří i v tom moderním.
    Autor: archiv firem/Westwing

    Není určující pro užitné kvality pohovky, ale pro váš dobrý pocit z ní je zásadní. Pohovka by měla tvarem i odstínem ladit se zvoleným stylem pokoje. Jednoduché geometrické tvary souzní s moderním minimalistickým či skandinávským stylem, obliny a ozdobné prvky sedí rustikálnímu či glamour stylu. Na druhou stranu, fantazii se meze nekladou a pohovkou typu Chesterfield můžete klidně oživit strohý industriální loft. Co se týče volby barvy, nabízejí se dva přístupy. Buď můžete kousek sladit se základním barevným laděním místnosti (nejčastěji šedá, béžová, modrošedá, hnědá apod.), nebo můžete s jeho pomocí vnést do svého domova výraznou barevnost (žlutá, zelená, červená, růžová apod.).

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy