Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Předvánoční úklid: Tipy jak ho zvládnout, aby vám nezabral moc času

/
  • (istock.com)
    3. prosince 2019 ● 06:00

    Advent je tu a pokud jste to ještě nestihli, pravděpodobně vás při spojení slov "vánoční úklid" polévá studený pot! Nebojte se ale, když se do toho zapojíte všichni a ještě vyzkoušíte těchto pár triků, máte to hotové raz dva a můžete za odměnu vyrazit na horkou čokoládu a pečené kaštany. Jak tedy na předvánoční úklid, aby vám zabral co nejméně času?

  • 1.

    Plánujte!

    Autor: iStock

    Možná vás to překvapí, ale úklid může urychlit správné naplánování. Uklízet bychom měli místnost po místnosti, ne mezi nimi pobíhat. Základem je začínat odshora, abyste si nezašpinili to, co už máte hotové – nejprve tedy vysmýčit pavučiny na stropě, pak utřít prach ze skříní a nakonec se pustit do podlahy. Začíná se navíc úklidem zasucha, včetně vysávání a pak až přichází mokré čištění – mytí oken, leštění zrcadel, mytí kachlíků na stěnách v koupelně a nakonec vytírání podlahy.

  • 2.

    Nepodceňujte praktické pomocníky

    Autor: iStock

    Ještě před dnem D, na který plánujete velký úklid, si nezapomeňte nakoupit různé praktické saponáty a čističe. Velmi pomohou speciální čističe koupelen a kuchyní. Ty první dobře fungují proti vodnímu kameni, případně plísni, ty druhé zase odstraňují mastnotu. Pokud však chcete pracovat ekologicky a navíc mít vše v jednom, bude vám stačit parní čistič. Ten odstraní téměř jakoukoli viditelnou špínu i na špatně dostupných místech a navíc horkou párou dezinfikuje. Velkým pomocníkem je také utěrka z mikrovlákna, která dokáže zachytit velké množství nečistot i nasucho. Zároveň leští a šampiónem mezi „hadry“ je také v tom, že dokáže pojmout velké množství vody, které odpovídá až sedminásobku její váhy.

  • 3.

    Zapojte celou rodinu

    Autor: istock

    Jednou z dobrých rad, jak zvládnout úklid před Vánoci rychle a efektivně, je zapojit do něj celou rodinu. Děti do určitého věku totiž pomáhají opravdu rády. Snadno utřou prach či vysají, s chemickými přípravky bychom je však raději neměli nechat pracovat. Ostatně vánoční svátky jsou hlavně o tom, aby si je rodina užívala pospolu, ne o dokonale naleštěné domácnosti. A když budete všichni spolu v dobré pohodě u svátečního stolu, snadno přehlédnete támhle nedostatečně vyleštěné okno, nebo neutřený prach.

  • 4.

    Osvědčené babské rady


    Autor: iStock

    Na úklid můžete jít také postaru. Hlavním pomocníkem vám v tom bude ocet a jedlá soda. Co umí? Odstraní většinu nečistot v kuchyni, s horkou vodou je nezbytným pomocníkem při mytí chladničky, zbaví ji totiž nepříjemných pachů. Ze stejného důvodu omyjte roztokem octa při generálním úklidu také odpadkový koš. Roztokem s jedlou sodou pak snadno umyjete kuchyňskou ou pracovní plochu, pomůže i s mytím trouby. Ta by měla být při čištění ještě teplá. 

  • 5.

    Aby okna byla skutečně čistá

    Autor: iStock

    Ač výrobci nabízejí množství různých čističů skel ve spreji, podle profesionálů je na mytí oken nejlepší lepší voda s odmašťovadlem a stěrka. Na rámy pak můžete použít agresivnější - přípravek, ale pozor, záleží na materiálu, ze kterého je okno vyrobeno. Nelze mýt rám plastového okna stejným prostředkem jako ten dřevěný. Rozhodně se vyvarujte čisticích a lešticích prostředků na bázi rozpouštědel, které mohou čištěný povrch porušit. Nejen samotná okna, ale i okenní kování si před Vánoci zaslouží zvláštní péči.

  • 6.

    Vsaďte na techniku

    Autor: @marttula_

    Ano, další, co vám může pomoct a výrazně urychlit práci, jsou roboti a další vychytávky, které za vás uklízejí téměř samy. Jistě znáte různé robotické vysavače a mopy. Např. robotický mop Virobi Slim se samostatně pohybuje po podlaze a zadržuje prach a chlupy na elektrostatickém hadříku. Zároveň se díky své speciální konstrukci a výšce – pouhých 4,5 cm – pohodlně dostane pod většinu nábytku, kam běžnou prachovkou ani mopem nezajedete. Robot vám může pomoci i při čištění oken. Jde o čistič oken Hobot, který stačí umístit na skleněnou plochu, již chcete čistit. Po zapnutí se ke sklu přisaje a pracuje už zcela samostatně. Některé modely lze ovládat i na dálku pomocí smartphonu. Zajímavým pomocníkem na mytí oken je též akustěrka s funkcí elektrického odsávání – v tomto případě jí však po skle musíte pohybovat sami.

     

    Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

     

    Autor: archiv Blesk Bydlení

Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy