Kvalitní osvětlení zahrady je bezpečnostní opatření

Člověk se nutně nemusí bát tmy, aby pochopil, že kvalitní osvětlení na zahradě je základním předpokladem pro pocit bezpečí před neviditelnými ohroženími i zřejmými riziky, jako je například zakopnutí o schod. I neškodný ježek dokáže pěkně zadupat a vystrašit, a co pak teprve zloděj? Tak proč si na tajemná zákoutí raději neposvítit?

Osvětlení příjezdové cesty

Příjezdovou cestu nejlépe osvětlíte lampou pouličního osvětlení. Dnes jsou na trhu LED svítidla s vkusným designem, pohybovým čidlem a dokonce i solárním panelem. S oblibou jsou využívány pro nejrůznější cestičky, a to včetně příjezdových cest.

Osvětlení garážových vrat a boudy

Snad každá zahrada disponuje garáží nebo budkou pro skladování zahradního nábytku a vybavení. Aby bylo při parkování či manipulaci jasně vidět i za úplné tmy, s oblibou se instalují venkovní led reflektory s patřičným výkonem. Tato výkonná svítidla někdy nesprávně označovaná jako LED halogeny dokážou díky svému širokému vyzařovacímu úhlu osvětlit velmi kvalitně velký prostor.

Autor: LEDart, s.r.o.

Osvětlení velkých prostor na zahradě

Máte velkou zahradu a potřebujete ji bleskově osvětlit? Vysoce svítivé flood light reflektory na zahradu instalované například na fasádu dokážou i v malém množství nadělat spoustu parády. Už jste někdy byli ve tmě na fotbalovém stadionu? Pak si jistě vybavíte, jak obrovský výkon mohou flood light reflektory mít.

Decentní osvětlení zahradní architektury

Srdce každého zahradního architekta zaplesá, pokud mu dáte rozpočet na noční osvětlení zahrady. Zahradní LED svítidla mají opravdu mnoho podob. Zapichovací bodová světla na zahradu se zeleným světlem, zapuštěná schodišťová svítidla, fasádní svítidla...fantazii se meze nekladou a přitom kvalitní světla na zahradě dokáží vykouzlit jedinečnou atmosféru, bezpečný pohyb po zahradě a v neposlední řadě prodlouží délku trvání každé sešlosti a komfort například při přípravě chutného steaku v nočních hodinách.

Autor: LEDart, s.r.o.

Ušetřete si cestu

Chytrá domácnost nemusí znamenat jen chytrý interiér. I samotná zahrada bývá mnohdy vybavena inteligentním řešením závlah a pohybová PIR čidla jsou již zaběhlým standardem. Proč ale zůstávat u pohybových senzorů, když lze LED světla ovládat například i bezdrátově? SMART vypínače a stmívače, WiFi přepínače kompatibilní s asistenty jako Google Home či Alexa dokáží i na zahradě udělat velkou parádu. S troškou snahy a případné pomoci tak dnes již není nutné po celé zahradě složitě tahat vedení a přemýšlet nad tím, kde bude nejlepší umístit ten či onen vypínač.

Zahrada bez elektřiny

Ne každý má na svém pozemku se zahradou zavedenou elektřinu. Může se jednat například o zahrádkářské kolonie, kde není dost dobře možné sledovat spotřebu elektrické energie na každém malém kousku půdy a elektřina pak chybí úplně. V tom případě se vyplatí porozhlédnout se po cenově rozumném řešení spočívajícím v solárním panelu s akumulátorem a reflektoru. Vyplatí se i pro osvětlení míst, kam nechcete tahat elektřinu.

Fotogalerie
6 fotografií

Místo účtu za elektřinu vyrazíte na výlet

Pořizovací náklady LED osvětlení jsou už dnes tak nízké, že díky úsporným LED žárovkám a SMD čipům v reflektorech můžete ročně ušetřit klidně i tisíce korun. Například takový LED reflektor 100w je skvělou náhradou starého 600w halogenu. Nejenže zpomalí elektroměr, ale rovněž má mnohem delší životnost.

Nezapomeňte na ochranu

Světla určená pro venkovní provoz musí být na venkovní povětrnostní podmínky adekvátně připravena. Hledejte IP65 voděodolná LED světla. Ochranou proti vodě, prachu i změnám teplot jsou dnes vybaveny i ledpásky a další speciální typy osvětlení, jako například bazénová světla.

Design a praktičnost

Pryč jsou doby, kdy byly v regálech dostupné jen bílá a černá uniformní či naopak kýčovitá svítidla. Při minimální snaze lze dnes koupit světla hodící se do všech stylů zahrad. Například takové designové závěsné svítidlo do altánku či lineární světlo do venkovní kuchyně udělá z exteriéru plnohodnotný životní prostor, ve kterém budete rádi trávit svůj čas.

Posviťte si na svá stará světla ještě než přijdou letní zahradní párty.