Hlučnost – strašák z historie

Ještě než se pustíme do konkrétních výhod, je nutné uvést na pravou míru pověru, která koluje o tepelných čerpadlech typu vzduch/voda. V historii byl tento typ opravdu zdrojem monotónního zvuku, který mnohdy znamenal pro majitele i jejich sousedy nepříjemnosti.

Avšak moderní zařízení jsou díky důkladnému odhlučnění tichá a běží jako hodinky. A to doslova. Nejtišší model na trhu se pyšní hlučností 35 dB (A), což je tikot budíku, který slyšíte ze vzdálenosti 3 metrů. Solidní prodejce vám rád předvede běžící čerpadlo na živo, abyste sami mohli posoudit jeho hlučnost.

Už jste klidnější? Tak se pojďme podívat na 3 hlavní výhody:

1. Nízké náklady na vytápění

Tepelná čerpadla přijímají teplo z okolního vzduchu nebo země, které pak dále využívají k vytápění. Nejběžnějším typem je zařízení vzduch/země, které se snadněji instaluje. Nevyžaduje totiž velkou plochu zahrady pro uložení kolektorů nebo hloubkových vrtů. Pokud jste doteď topili elektřinou, od instalace čerpadla vás topná sezona vyjde zhruba na třetinu. Čerpadlo totiž spotřebovává pouze 25 % elektřiny. Navíc od většiny dodavatelů energií můžete využívat snížené sazby nebo dotace na pořízení.

2. Státní dotace

Při investování můžete využít i státních dotací. Aktuálně se na tepelná čerpadla vztahuje dotace Nová Zelená Úsporám i Kotlíková dotace v případě výměny starého kotle na tuhá paliva. A pokud vás podmínky žádosti trochu vyděsí, můžete využít služeb vyřízení dotačního řízení.

3. Ekologie

Využívání obnovitelných zdrojů díky tepelným čerpadlům vzduch/voda, země/voda a voda/voda patří mezi kroky, které naši planetu zatěžují minimálně. Životnost kvalitních zařízení může být až 20 let. A dvacet let se nestarat o vytápění, to je příjemná představa, že?