Dobrý den, jsem úplný laik a ráda bych si zajistila zateplení fasády domu. Prosím, jakým způsobem si pojistím, že dělníci odevzdají kvalitní práci, když nejsem schopna posoudit, zda odvedli práci kvalitně a výsledek je odpovídající všem normám? Děkuji za radu.

Předně je třeba si nechat dům posoudit statikem a energetickým specialistou, zda není třeba řešit nějaké poruchy, které by se nám později projevily a znehodnotily investici do zateplení. Následně je nutné si nechat zpracovat projekt včetně konstrukčních detailů. Dalším krokem je vyhledání zkušené a odpovědné stavební firmy (zde vám pomohou různé reference jejich klientů a i na internetu se dá leccos zjistit). Následuje vlastní realizace. Co je však úplně nejdůležitější, najít si nezávislého stavebního odborníka tzv. stavební dozor, který vás provede všemi úskalími a pohlídá vám i kvalitu prováděných prací. Tento člověk nám v důsledku může ušetřit mnoho času, nervů a v neposlední řadě i zbytečně vynaložených peněz. Investice do takového odborníka se rozhodně vyplatí.

Dobrý den, někde jsem četl, že je polystyren jedovatý a způsobuje rakovinu? Samotné tvrzení působí poměrně směšně, ale přeci jen, není na tom něco pravdy?

Škodlivost vůči lidskému zdraví či dokonce rakovinotvornost polystyrenu jsou jedny z nejrozšířenějších mýtů a pověr v oblasti zateplování. V otázce zdravotní závadnosti vyvolával pochybnosti zejména retardér hoření HBCDD, u kterého nikdy nebyla prokázána škodlivost při použití v pěnovém polystyrenu. Naopak je potvrzeno, že zvýšením vnitřní teploty obvodové konstrukce zatepleného domu dochází k minimalizaci rizik vzniku plísní a respiračních onemocnění. Od 1. října roku 2015 navíc žádný z českých výrobců látku HBCDD jako zpomalovač hoření nepoužívá a stejně tak je tomu i v ostatních zemích Evropské unie. Nahrazen byl novým polymerním zpomalovačem hoření, který splňuje přísnou evropskou legislativu. Pěnový polystyren není ani jedovatý ani rakovinotvorný. Pěnový polystyren se používá pro výrobu cyklistických ochranných přileb anebo dětských autosedaček. Pokud by byl zdravotně závadný, nemohly by se do něj balit potraviny jako například chlazené ryby.

Dobrý den, jak udělat správné zateplení podkroví? Existuje materiál, který umí v zimě držet teplo a v létě "chladit"? 

Dobrý den, existuje řada izolačních materiálů, které je možné použít. Jsou to například pěnový polystyren, minerální vlna, polyuretan, dřevitá vlna, korek, ovčí vlna, vakuové izolace apod. Historicky se staly některé z nich pro určité aplikace oblíbenější než jiné. Například na izolaci obvodových stěn se nejvíce používá pěnový polystyren a v mnohem menší míře minerální vlna. U plochých střech se používají EPS, MW a PUR. Pro šikmé střechy se využívá hlavně minerální vlna. To však neznamená, že ostatní materiály nenabízejí řešení. Jsou buďto dražší nebo je aplikace s nimi pracnější.

Dobrý den. Nedojde po čase v zateplovacím systému k degradaci materiálu? Slyšel jsem, že polystyren může dokonce zmizet.

Nemusíte mít obavy, polystyren vám z fasády rozhodně nikam nezmizí. Při správné aplikaci je polystyren vysoce odolný teplotám do 80 °C a jeho životnost dosahuje nejméně 50 let, s předpokladem 100 let. Opatrnost je naopak na místě u zateplení minerální vlnou, která při běžné venkovní vlhkosti v zimních měsících může nasáknout vodu, což má negativní vliv na mechanické vlastnosti. To v konečném důsledku může vést také ke ztrátě izolačních vlastností a vy neušetříte tak, jak jste měli v projektu spočítáno.

Dobrý den. Slyšel jsem, že zateplení minerální vlnou může nasáknout venkovní vlhkost a ztratit tak své izolační schopnosti. Co je na tom pravdy?

Pokud se dostane do zateplovacího systému z důvodu poruchy větší množství vody, dochází u minerálních izolací k degradaci vláken a pojiva, což má vliv na funkčnost a životnost celého zateplení. V případě pěnového polystyrenu stačí poruchu odstranit a po vysušení systému se chová stejně jako před poruchou. Na stavbách jsem často svědkem toho, že do izolačního materiálu z minerální vlny se buď během skladování, nebo již na stěně před nanesením krycí vrstvy během deště dostane voda, což znehodnocuje izolační funkci tohoto materiálu. U pěnového polystyrenu toto nebezpečí díky velmi nízké nasákavosti nehrozí.

Dobrý den, potřebuji při zateplování nějaké speciální ochranné pomůcky?

Při zateplování minerální vlnou samotní výrobci předepisují náročné ochranné pomůcky. Doporučovány jsou ochranné rukavice, ochranné brýle, kombinéza a v uzavřených prostorech také dýchací respirátor z důvodu možných úlomků, kterých by se mohl člověk při práci nadýchat. Naproti tomu pěnový polystyren je bezpečný a při práci s ním nejsou vyžadovány žádné speciální ochranné pomůcky, aniž by se jakkoliv narušila bezpečnost práce. Výrazně jednodušší je také manipulace s ním, neboť je až 10 krát lehčí než minerální vlna.

Dobrý den. Myslíte, že zvládnu zateplit svůj dům sám bez stavební firmy? Na co si přitom dát pozor?

Přestože máte zkušenosti s běžnými zednickými pracemi na domě, doporučuji si na zateplení objednat zkušenou specializovanou firmu. Při práci svépomocí hrozí kromě rizika vážných úrazů neodborná aplikace izolantu a tvorba výdutí v celém zateplovacím systému. Zateplovací systém je výrobek, a jako takový musí být zkoušený a certifikovaný. Jednotlivé složky systému spolu působí, a pokud zkombinujeme komponenty, které spolu nebyly řádně otestované, může následně dojít k poruchám v systému. Následné opravy vás pak vyjdou spolu s celou prací mnohem dráž, než rovnou zateplení svěřit zkušené stavební firmě. O vybrané firmě si zjistěte co nejvíce referencí od známých, předchozích klientů nebo na internetu. Vyhněte se podezřele levným firmám, které nakonec mohou napáchat při práci více škod než užitku.

Celý chat s odborníkem naleznete zde: