Podle aktuálního průzkumu Sdružení EPS ČR více než polovina Čechů již někdy připevňovala předmět na fasádu svého domu, nebo to v blízké době plánuje. Málokdo však řeší správný technologický postup. K jeho nedodržení se přiznala téměř čtvrtina dotázaných, přestože tím mohli narušit celý zateplovací systém domu a tím snížit jeho izolační schopnosti. Přes 15 % majitelů či nájemníků zateplených domů se nezajímalo o správné technologické postupy u vrtání do fasády. Každý šestý se pak o správnost postupu možná zajímal, ale neřídil se jím,“ uvádí k výsledkům průzkumu předseda Sdružení EPS ČR Pavel Zemene a dodává: „Pokud dojde vrtáním do fasády i k sebemenšímu narušení izolace, mohou vznikat tzv. tepelné mosty, kterými uniká teplo z budovy ven. Zateplení domu vám potom nebude generovat takové úspory na energiích, jak jste si představovali.“

Autor: Sdružení EPS ČR

Nesprávné vrtání do zateplené fasády ničí izolaci a hrozí vznikem plísní

Zateplení má stejně jako jiné stavební úpravy svá specifika, které je nutné dodržovat. Nerespektovat předepsané postupy při vrtání do zateplené fasády je podle odborníků riziko, neboť na narušené fasádě může kondenzovat vlhkost. Ta vytváří ideální prostředí pro výskyt plísní na vnitřních stěnách domu, na které si podle loňského průzkumu Sdružení EPS ČR stěžovala téměř čtvrtina českých domácností. Vrtání a připevňování předmětů na fasádu proto raději svěřte odborníkům.

Při zateplování je klíčový výběr izolantu

Neefektivnost zateplení domu může být kromě neodborného vrtání do fasády způsobena i nevhodným výběrem izolačního materiálu. V Česku patří mezi nejpoužívanější izolanty pěnový polystyren a minerální vlna. Zateplení polystyrenem dovede při odborně provedené instalaci podle stáří domu ušetřit majitelům 40 – 70 % výdajů za energie a ponechat tak výrazně více peněz ve vašich peněženkách. Navíc je dvakrát levnějším materiálem než minerální vlna, která coby nasákavý materiál může své izolační schopnosti ve vlhkých měsících ztrácet. A to podle odborníků až o polovinu!

Polystyren je oblíbenější také u stavebních firem, které s ním pracují obecně raději. „Polystyren je lehký a snadno se s ním manipuluje, protože je tvořen z 98 % vzduchem. Desky se pomocí speciálního drátu lehce nařezají na požadované velikosti a při kontaktu s materiálem není potřeba nosit bezpečnostní pomůcky. Výrobci minerální vlny naopak při manipulaci s vatou předepisují ochrannou kombinézu, rukavice, brýle a dokonce i dýchací respirátor,“ uzavírá Pavel Zemene.

Video
Video se připravuje ...

Cena izolantů www.jaknazatepleni.cz