Sympatická designérka Tereza si garsonkou v cihlové bytovce v centru Rakovníka splnila sen. „Nikdy jsem nebydlela sama, a i když jsem se snažila vždy bydlet hezky, teď jsem poprvé zařizovala bez ohledů na nároky druhých, beze spěchu a tak, aby tady bylo dobře hlavně mně.

Můj byt je mé útočiště a vymazlila jsem si ho tak, aby mi dobil baterky, když večer přijedu domů unavená z práce,“ usmívá se Tereza, která dojíždí do Prahy a v rámci své práce i hodně cestuje.

 Garsonka má dohromady zhruba třicet čtverečních metrů, ale díky vysokým stropům i Terezině práci s prostorem a barvami vypadá větší. Není zatarasená nábytkem a nepůsobí chaoticky, protože většina věcí je schovaná v důmyslně vytvořených úložných prostorech.

„Byt prošel rekonstrukcí poměrně nedávno, bylo tu masivní spací patro a dřevěná linka,“ říká Tereza a dodává: „Původní majitelka se mě ptala, jestli se rovnou nastěhuji, ale věděla jsem, že nechci spát metr pod stropem ani lézt do postele po žebříku. Navrhla jsem si zvýšené lůžko s výsuvnými šuplíky na ukládání věcí a schody, jejichž nášlapy jdou odklopit a můžete do nich schovat spoustu dalších věcí.“

Také kuchyň Tereza z gruntu předělala. Linku Marsta z kuchyňského programu Metod od Ikea nedoplnila dlaždičkami, ale stěrkou z podkladového lepidla na obklady. „Tu mi udělal kamarád za jedno odpoledne a materiál mě vyšel ani ne na dva tisíce,“ ukazuje Tereza, jak luxusně působící věci nemusí být drahé, když máte dobrý nápad.

Pravidla malého bytu

Nespěchejte. Pokud můžete, zkuste v bytě nebo domě chvíli bydlet ještě před rekonstrukcí. Pomůže vám to ujasnit si, kde a jak se nejvíce pohybujete, kde co potřebujete mít, a uděláte si celkovou představu o tom, co od svého nového domova vlastně očekáváte.

Hledejte hluchá místa. Roh linky, prostor pod postelí, spodek šatní skříně nebo její dveře z vnitřku – podívejte se na svůj byt jinýma očima. Vidíte, kolik místa tu leží ladem? Vyřešte to organizéry zásuvek, nábytkem na míru a závěsnými systémy. Třeba kolo nebo snowboard můžou klidně viset na zdi!

Nekřečkujte. Minimalismus neznamená vyhodit starožitnou mísu po babičce, kterou milujete. Ale nehromaďte! Udělejte probírku šatníku, nádobí i doplňků – co nepoužíváte nebo k tomu nemáte extrémní citové pouto, bez milosti vyhoďte nebo pošlete dál.

Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Nové Proměny Bydlení.

Fotogalerie
8 fotografií