Přesto jej ale John Ross Ewing provází dodnes - a herec tomu sám napomáhá. Příští rok by se Hagman měl třeba objevit v dlouho chystaném pokračování slavného seriálu, který se původně na amerických obrazovkách vysílal mezi roky 1978 a 1991. "I když mě stále dostává do kuriózních situací, mám tuhle roli nejraději ze všech. Někdy se mi třeba stane, že mě na ulici vezme nějaká starší paní kabelkou po hlavě a vysvětlí mi, že to mám za to, co jsem prováděl v Dallasu," popsal s úsměvem své trampoty.

Hagmanem ztvárněný "Džejár" je přitom opravdu nesympatická postava, odpudivý a všeho schopný naftař, který s nestydatým úšklebkem na rtech kuje své pikle a neváhá podrazit i nejbližší příbuzné. Není tedy divu, že v divácích a hlavně divačkách vzbuzuje i jeho představitel záporné reakce. "Doba je zralá pro opravdového padoucha a cením si toho, že volba padla na mne," řekl o postavě před lety sám Hagman, který udělal ze seriálového gaunera s půvabem chřestýše věrohodnou postavu.

Den jsem začínal i končil s alkoholem

V době, kdy se Dallas natáčel, byl přitom Larry Hagman těžký alkoholik. Dnes vzpomíná, že denně vypil šest lahví šampusu a k tomu si vydatně přihýbal také něčeho tvrdšího. "Den sem tehdy s alkoholem začínal i končil. Jeden čas jsem se dokonce i při natáčení válel po zemi, a to bylo teprve jedenáct dopoledne," vzpomínal na neslavné časy. Skoncovat s alkoholem, jemuž propadl už jako teenager, ale Hagmana přiměla teprve vážná nemoc a bezprostřední hrozba smrti.

Krátce po skončení natáčení Dallasu, které herci vyneslo miliony dolarů, mu totiž lékaři objevili cirhózu jater. Když se v roce 1995 přidal nádor tohoto životně důležitého orgánu, bylo jasné, že jedinou šancí je transplantace. A dočkal se jí brzy. "Tehdy mě hodně lidí odsoudilo za to, že jsem si zákrok jako prominent koupil, pravda je ale jinde. Byl jsem až druhý v pořadí, pacientovi, který byl na listině přede mnou, ale játra nevyhovovala a bohužel zemřel," řekl Hagman o operaci.

Fotogalerie
4 fotografie

Vyzkoušel si i drogy

Alkohol přitom nebyl jedinou drogou, které známý herec propadl. Díky Jacku Nicholsonovi vyzkoušel marihuanu (ačkoli ji proti Nicholsonovou doporučení doprovázel alkoholem), zkušenosti měl i s halucinogenními houbami a kaktusy nebo LSD. "Zkušenost s LSD úplně změnila mé představy o životě a donutila mě o něm uvažovat úplně novým způsobem. Nemůžu ji proto ze svých vzpomínek vynechat," poznamenal o tom Hagman, který drogové epizody neopomněl zmínit ani ve své biografii.

Pokud se ale odhlédne od problémů s alkoholem a dalšími mozek ovlivňujícími látkami, vedl Larry Hagman na hollywoodské poměry docela spořádaný život. Dokázal se vyrovnat s brzkým rozvodem rodičů i složitým vztahem k nevlastnímu otci a od 50. let se začal prosazovat na divadle. Díky tomu se také vyhnul válce v Koreji - byl sice odveden k letectvu, v uniformě ale jako člen zvláštní jednotky bavil ostatní vojáky v Evropě. Po propuštění do civilu se vrátil na jeviště, hrál i na Broadwayi.

Od 60. let se stále častěji objevoval na obrazovce, první velký úspěch slavil díky sci-fi seriálu o astronautovi, kterému pomáhá půvabná džinka (I Dream of Jeannie; 1965). V té době byl Hagman už přes deset let ženatý - a s manželkou Maj jsou spolu dodnes. "Nebýt jí, tak už nejsem naživu. Vím, že kvůli mě hodně trpěla a nesmírně si vážím toho, že se mnou vydržela... Byla to Maj, kdo udržel naše manželství pohromadě," vysekl milovník stetsonů poklonu ženě, se kterou má syna a dceru.