Neodradil je déšť ani silný vítr. Byť při příležitosti premiéry sedmého dílu Harryho Pottera Relikvie smrti  zabrali filmaři celé náměstí, fanoušci hojně obsadili i některé balkony okolních domů. A měli se na co koukat. Premiéry se zúčastnili krom představitelů hlavních rolí také mnoho dalších osobností kulturního života

Fotogalerie
7 fotografií

Potterové z celého světa

Na Leicester Square přišlo mnoho fanoušků Harryho Pottera oblečených jako postavy z jeho příběhů. Mnozí z nich tábořili na náměstí už ve středu, aby si zajistili místa co nejblíže svým idolům. A fanoušci byli doslova z celého světa.

A zatímco jejich fanoušci mrzli jejich idoly se v předvečer slavnostní premiéry zúčastnili večírku v londýnském hotelu Claridge's, který uspořádalo studio Warner Brothers na oslavu nákupu studia v anglickém Leavesdenu. Právě zde jsou natáčeny všechny díly slavné série.

Společenská událost

Na červeném koberci se objevili vedle režiséra Davida Yatese a producenta celé potterovské série Davida Heymana také představitelé všech hlavních postav filmu natočeného podle knihy J. K. Rowlingové.

Ani samotná spisovatelka si nenechala světovou premiéru ujít. Na premiéru zavítali kromě jiných režisér Danny Boyle, herec Ben Kingsley, modelka Georgia May Jaggerová, dcera rockera Micka Jaggera, či členové rockové kapely Kaiser Chiefs.

Temný příběh

Relikvie smrti je natočena podle poslední knihy J.K Rowlingové a je pro svou délku rozdělen do dvou částí. Na rozdíl od předcházejících dílů je Relikvie smrti (1. část) mnohem temnějším filmem a neodehrává se v kouzelniscké škole v Bradavicích.

Harry s Hermionou a Ronem v něm hledají viteály, bez nichž nemohou zneškodnit svého úhlavního nepřítele Voldemorta. Harryho Pottera hraje dnes již jednadvacetiletý Daniel Radcliffe a jeho společníky Emma Watsonová (Hermiona) a Rupert Grint (Ron).

V českých kinech již 18. listopadu

Knihy a filmy o Harry Potterovi dosáhly mimořádné popularity i komerčního úspěchu. Po celém světě se prodalo přes 400 milionů knih J. K. Rowlingové o Harrym Potterovi. Šest filmů dosavadní série natočených od roku 2001 přineslo studiu 5,4 miliardy dolarů.

Vysoké zisky očekávají filmaři i nyní a jediným kazem na kráse je tak skutečnost, že se nepodařilo stihnout do premiéry připravit i verzi 3D. V českých kinech se Harry Potter a Relikvie smrti 1. část objeví již 18. listopadu.