Mezi nimi je podle scénáře i jediný občan Lidic, který přežil, protože v roce 1942 seděl za vraždu syna: František Šíma v podání Karla Rodena.

Na výzvu produkce získal Nikolaev 500 komparzistů, kteří se sešli u lidického památníku. Režisér je potom rozehnal po louce a natáčel dojemné scény jejich piety. Všichni účinkující museli být oblečeni v černobílé barvě. „Ta scéna tvoří dost zásadní bod ve filmu.

Fotogalerie
10 fotografií

Je to masovka. Ve skutečnosti, když v roce 1945 byla první tryzna, se do Lidic sjelo na 160 tisíc lidí. Tohle sehnat by bylo nad naše síly. Pomocí triků ty desetitisíce ale doženeme,“ vysvětlil Blesku producent Adam Dvořák.

Část davu cítila s Rodenem

Po masové scéně ještě režisér Nikolaev natáčel scénu sólově s Karlem Rodenem. „Jako synovrah byl v době vypálení Lidic ve vězení. Jako jediný muž tedy přežil. Na tryznu ale také přijel. Když se lidé dozvěděli, že přežil kvůli vraždě syna, z tryzny ho vyhnali,“ vysvětlil Dvořák. Roden se do role vžil natolik, že i část komparzu cítila bolest z jeho filmového osudu. Film Lidice má mít premiéru v roce 2011 v den 69. výročí vypálení Lidic.