Téměř stejnou částku vydělal film o víkendu. Během premiérového dne, který probíhal ve středu 30. června, si snímek na svoje konto připsal 68,5 miliónů dolarů (přes 1,5 miliardy korun).

Lidé upřednostnili grilování před upíry

Nejméně však vydělal během 4. června, kdy se v Americe slavilo výročí Dne nezávislosti. Tento významný den pro Američany byl pro tvůrce a distributory filmu poměrně zklamáním. "Za výdělek ze 4. června může podle mě počasí. Nechci se vymlouvat, ale soutěžili jsme i se zahradními večírky a ohňostroji," uvedl Richie Fay, distribuční šéf společnosti Summit.

"Myslím si ale, že lidi si na tento film ještě čas udělají," dodal Fay. Společnost Summit předpokládá, že by Zatmění mohlo mít po pondělních projekcích na kontě více než 181 miliónů dolarů, přičemž dalších 100 miliónů dolarů film dosud vydělal mimo Spojené státy a Kanadu.

Druhý díl ságy tolik nevydělal

Předešlá část upírské ságy s názvem Twilight: Nový měsíc (2009) vydělala během úvodního dne promítání v listopadu 2009 v severoamerických kinech 72,7 miliónů dolarů (přes 1,6 miliardy korun). Během otevíracího víkendu, přičemž pátek byl úvodním dnem promítání, si snímek na své konto připsal 142,8 miliónů dolarů (přes 3,1 miliard korun).

Muži to chtějí taky vidět!

Společnost Summit uvedla, že druhý díl ságy vidělo okolo osmdesáti procent žen a dívek, kdežto třetí díl navštívilo v kinech méně – necelých šedesát pět procent. Což tedy znamená, že už si Twilight získává příznivce z řad mužského pohlaví.

Co se stane ve třetím dílu?

Ve třetím dílu ságy režírovaném Davidem Sladem (41) se Bella (Kristen Stewart, 20) opět dostane do nepříjemné situace. Po návratu milovaného Edwarda (Robert Pattinson, 24) se jí sice vrátí chuť do života, ale musí se rozhodnout mezi ním a Jacobem (Taylor Lautner, 18), který ji podržel, když Edward odešel. Kromě toho je její život opět v ohrožení, neboť Victoria (Bryce Dallas Howard, 29) – upírka, které Edward zabil v souboji partnera, slíbila pomstu a tu chce nyní uskutečnit.

(zdroj: Cas.sk)