Literární otec Jamese Bonda, spisovatel, ale také bankovní úředník, novinář a důstojník britské tajné služby Ian Fleming (*28.5.1908- †12.8.1964) přivedl Bonda na svět na Jamajce, ve svém sídle Golden Eye (Zlaté oko). To už měl za sebou kariéru, která by vystačila na několik lidských životů.

Vystudoval Eton, perfektně zvládl francouzštinu, němčinu a ruštinu a začal psát do novin. V roce 1933 jako zpravodaj agentury Reuters v Moskvě přihlížel jednomu z procesů se »zahraničními špiony«, britskými inženýry. Od té doby se v archivu jeho rodiny nachází dopis, podepsaný Stalinem, který – prý zdvořile - odmítl jeho žádost o interwiev. Od té doby se datuje Flemingova záliba ve světě tajných služeb.

Námořník

V květnu roku 1939 se Ian Fleming stal pobočníkem kontraadmirála Johna Godfreye. Analyzoval zprávy britských agentů o německé výzbroji, opevňování přístavů i údaje o kapitánech německých ponorek.

Spolupracoval s oddělením MI 6 i s oddělením MI 5 a v červnu 1941 byl převelen jako styčný důstojník do USA s úkolem prohloubit spolupráci s FBI. Viděl její laboratoře, podzemní střelnice i výcviková střediska.

Špion

V jednom z nich, v kanadské Oshawě, dokonce nějaký čas studoval. Osvojil si řadu dovedností, včetně umění tichého zabíjení, používání jedů, sledování a používání nejmodernějších technických prostředků, které tajní agenti používali proti nepříteli. Naučil se karate, při výcviku zneškodnil plavající miny a potopil »nepřátelskou« loď magnetickou náloží.

Životopisci Fleminga pokládají právě toto období jeho života za rozhodující pro pozdější sugestivní a pravdivý popis triků zpravodajských služeb a teroristů, s nimiž se jeho »syn« James Bond utkává jako na běžícím pásu.

Sekce 30

Po návratu z Kanady Ian Fleming zřídil při Admiralitě sekci č. 30. Větší skupina jeho agentů přepadla v listopadu 1942 v alžírském Siddi Ferruelu přepadla štáb italského válečného námořnictva a ukořistila nesmírně cenné dokumenty. Od té doby se Sekce rozšířila a dostala i přednost při vyzbrojovaní.

Fleming sestavoval seznam objektů, které bylo třeba zneškodnit, mimo jiné o odpalovací rampy pro střely V1. V předvečer kapitulace Německa Fleming vedl zvláštní komando, které v zámku Tambach ve Wurtenberských lesích získalo archiv německého válečného námořnictva.

Spisovatel

Po válce se Ian Fleming usadil na karibském ostrově Oracabessa u Jamajky. Napsal tam v roce 1952 Casino Royale a dvanáct dalších románů se společným hrdinou Jamesem Bondem. Prý to bylo jeho krycí jméno v britské MI 6, ale nikdo to dosud neprokázal.

Bond nejprve, za studené války, bojoval s komunistickými špiony, později zase proti různým tajným teroristickým organizacím, šíleným vědcům nebo anarchistům.

Za dobrodružství agenta 007 si Fleming koupil dům nedaleko Buckinghamského paláce, vilu na pláži v Sandwichi, přepychovou kancelář na Fleet Street a slavnou vilu Goldeneye na Oracabesse u Jamaiky. Zemřel při korektuře třináctého románu Muž se zlatou zbraním, dvanáct let po stvoření Jamese Bonda.

Werich měl hrát hlavního zloducha

Jana Wericha si americká produkce bondovky Žiješ jenom dvakrát vybrala v roce 1967 pro roli zloducha Biofelda. Náš slavný komik dokonce pět dnů strávil v londýských ateliérech.

Jenomže kamerové zkoušky prokázaly, že Jan Werich se na padoucha nehodí - měl příliš dobráckou tvář a v divácích by prý vzbuzoval "spíše sympatie". Roli nakonec dostal slavný Donald Pleasence.

Čechy navštívili čtyři Bondové

Exteriéry Casina Royale natáčel Daniel Craig z velké části v Česku. Domorodec pozná schodiště Národního muzea i knihovnu Strahovského kláštera, která se ve filmu tváří jako část britského parlamentu. Česko také navštívili i další »Bondové «.

Sean Connery v Praze natáčel v roce 2002 a zajel i do Karlových Varů, kde převzal cenu za dlouhodobý přínos světové kinematografii. Roger Moore získal v roce 2005 Českého lva a v Lucerně ho osobně převzal (v roce 2007 byl v rámci charitativního projektu v Lounech a Praze) a Pierce Brosnan letos na jaře v Praze natáčel reklamu na čaj Lipton.

Fotogalerie
8 fotografií