Alena Vránová si brala za manžela stalinistického básníka Pavla Kohouta (*1928) krátce před natáčením filmu Pyšná princezna. Tehdy ještě studovala na DAMU a bylo jí sotva 20. Svatbu měli v den Stalinových narozenin, jak si ženich přál.

Během natáčení pohádky Pyšná princezna přeskočila mezi Alenou Vránovou a Vladimírem Rážem jiskra. „Zpočátku jsme sice hráli příběh Krasomily a Miroslava, ale pak naše vzájemné city vzplály a my jsme do té pohádky vložili kus opravdické lásky,“ vzpomíná Alena Vránová.

Pomsta

Čerstvý novomanžel Kohout zuřil. A vymyslel pomstu, která se jen tak nevidí. Napsal divadlení hru o tom, že kdo je schopen zradit lásku, snadno zradí i vlast. Svou nevěrnou ženu veřejně označil za předlohu hry.

Jmenovalo se to Dobrá píseň a hráli to v divadlech po celé republice. Alena nemohla ani na krok. Byla 50. léta, politické procesy běžely naplno, šlo doslova o krk. „Lidé mě začali odsuzovat a filmaři se mě báli,“ říká Alena Vránová. Nakonec byla ráda, že dostala příležitost aspoň v oblastním divadle. Pár dní po rozvodu se Kohout oženil s Annou Cornovou. Vášnivý stalinista Kohout poté prošel dramatických vývojem, když se překotil v bojovníka proti režimu.

Fotogalerie
6 fotografií