Diváci znají Suzanne jako veselou, vtipnou ženu, kterou hned tak něco nevyvede z míry. Problémy řeší s nadhledem a úsměvem. Hrála v téměř čtyř desítkách filmů a televizních seriálů. Těžko uvěřit, že za blankytně modrými kukadly skrývala herečka 20 měsíců strašlivá muka. "Mám rakovinu prsu," prozradila před lety nečekaně v televizní talkshow a před kamerou se rozplakala.

Mám rakovinu, přiznala s pláčem

Suzanne nebyla ale na své trápení sama. Po boku jí věrně stál její muž Alan a syn Bruce. "To, že jsem veřejně přiznala svou nemoc, bylo, jako bych odvalila těžké břímě. Aspoň moje duše mohla volněji dýchat," vzpomíná herečka na kritické období.

Vše začalo v dubnu roku 2000 při rutinní zdravotní prohlídce. Ultrazvuk odhalil na prsu nádor o velikosti 2,4 centimetru. "Šok, který jsem zažila, se nedá popsat. Proč zrovna já? Já, která jsem fanatickým zastáncem zdravé stravy, nekouřím, nepiju kávu ani alkohol," říkala tehdy Somers, která ze svého životního stylu udělala lukrativní obchod. Napsala knihu o zdravé výživě a natočila videokazety s posilovacími cviky.

Odmítla chemoterapii, riskovala život

Poté, co se dozvěděla o nádoru, chovala se zpočátku jako v transu. "Pořád jsem jenom spala. Vše kolem mě se najednou zdálo jaksi vzdálené a neskutečné." Nádor si nechala operativně odstranit, ale chemoterapii odmítla. Lékaři to považovali za jasnou sebevraždu. Uvěřila jedinému: "Vsadila jsem na přírodu a začala užívat »Iscador«," přiznala. Jedná se o výtažek ze jmelí, který vyvinula německá firma Weleda před 85 lety. "Je to nejstarší a nejpoužívanější prostředek proti rakovině," potvrdil dr. Thomas Schürholz.

Sama herečka si už ale před lety uvědomovala, že přesně neví, co lék může způsobit. "Nemůžu to doporučit ostatním ženám. Sama nevím, zda bude natolik účinný. Lékaři mě varují a lék má mnoho odpůrců. Ale je to moje volba." Suzanne se nakonec opravdu vyléčila a nyní vypadá na svůj věk báječně. Jenom změnila žebříček hodnot. "Beru věci vážněji. Nezatěžuji se maličkostmi. A všímám si například, jak sladce najednou zní zpěv ptáků."

Fotogalerie
11 fotografií

Americká herečka Suzanne Somers se narodila 16. října 1946 v San Brunu, v Kalifornii. Rodným jménem se jmenovala Suzanne Marie Mahoney. Suzanne neměla jednoduché dětství. Otec byl alkoholik a násilník. Často ji a její tři sourozence bil. Ve škole měla problémy s dyslexií. Jediné, v čem neměla problémy, byla hudba a herectví.

Po ukončení studia na střední škole získala hudební stipendium na vysoké škole. Po šesti měsících musela studium ukončit, protože byla těhotná. Otcem dítěte byl Bruce Somers (dětský psycholog), kterého si vzala za manžela. Manželství se po dvou letech ale rozpadlo.

Za podvody byla zatčena

Začala pracovat jako modelka, aby sebe a svého syna zabezpečila. Práce modelky však nebyla dobře placená. V roce 1970 byla zatčena, protože vypisovala nekryté šeky. Pak se jí konečně začalo dařit. Postupně dostávala menší role v televizních filmech a seriálech.

Odjela do Las Vegas, kde pracovala po různých klubech jako tanečnice, zpěvačka a bavička. V roce 1991 příšla její největší a nejznámější role - Carol Foster (ovdovělá kosmetička) v komediálním seriálu Krok za krokem, kde hrála po boku herce Patricka Duffyho (Frank Lambert, rozvedený stavitel). V roce 1998 natáčení seriálu skončilo. Suzanne si svou popularitu ale drží dodnes.