Nápad stát se hodinovým kuchařem dostal šéfkuchař jedné z vyhlášených krkonošských restaurací asi před půl rokem. „Říkal jsem si, že by nebylo špatný třeba ženským, které přijdou domů utahané z práce, přichystat večeři pro rodinu,“ uvedl šéfkuchař, známý pod přezdívkou Čardáš.
Rychlokurz vaření?
Nejprve si novou roli vyzkoušel u známých, a když se jeho nabídka hodinového kuchaře rozkřikla, začal přijímat objednávky. „Lidi to berou jako zážitek, že mají doma šéfkuchaře vyhlášeného podniku, jsou rádi, že vidí, z čeho pokrmy připravuji, a berou to i jako takový rychlokurz vaření, že se dozvědí vychytávky. Mně se na tom líbí poznávání různých kuchyní,“ zmínil dále Jiří Štajer.
Za dvě hodiny je pryč!
Na vaření do domácnosti si hodinový kuchař bere jen svoje oblečení a nože. „Při objednávce se s lidmi domlouvám, co chtějí uvařit, a zajímám se i o to, jak mají vybavenou kuchyň, zda třeba vaří na plynu, mají troubu a podobně. Suroviny nakoupím a po uvaření i nádobí uklidím,“ řekl Štajer. Snažím se, abych v té domácnosti nestrávil více než dvě hodiny. Většinou si účtuje 300 až 500 korun za hodinu a náhradu nákladů za suroviny.
Zatím se nestalo, aby ho zákazníci překvapili požadavkem, který by nezvládl. Nebojí se žádné výzvy. Přiznal však, že nejraději vaří českou kuchyni a naopak nemusí příliš mořské plody. Většinou ho lidé volají, když chtějí mít perfektní jídlo na rodinnou oslavu anebo si s něčím nevědí rady a bojí se, aby něco nepokazili. Třeba jako nedávno, kdy se ujal přípravy jehněčího. S nervozitou a ostychem nemá přitom problém i díky tomu, že dříve vařil v otevřené kuchyni ve Švédsku.
Prezidentka potravinářské komory o slevách: Češi už neznají reálné ceny. Před čím varuje? Bára Holá














