Velký průzkum o obědech v Česku: Češi milují meníčka, ale.. Ceny už atakují 200 Kč i mimo Prahu!

Autor: Maxmilián Nový - 
6. září 2025
05:00

Ceny jídla se v Česku zvyšují a patrné je to na denních menu, která od ledna zdražila v průměru o pět korun. Podle analýzy stravenkové firmy Edenred Češi stále milují klasická meníčka a většina lidí se rozhoduje především právě podle ceny.

Při výběru oběda se až 83 procent Čechů řídí především cenou. Ukázal to průzkum společnosti Edenred, kterého se napříč Evropou zúčastnilo 50 tisíc respondentů.

„Rozhodování je u nás silně ovlivněné cenou. Pokud by se ekonomická situace zhoršila, návštěvy restaurací by omezilo až 93 % Čechů,“ říká Aneta Martišková z Edenred s tím, že naopak třeba ve Francii by si návštěvu restaurace neodpustila polovina lidí ani v době krize.

Jen od ledna cena obědového menu v Česku zdražila v průměru o pět korun a vyšplhala se v červenci na skoro 199 korun. Nejlevněji oběd vyjde ve Zlíně a Olomouci, naopak nejdráže nepřekvapivě v Praze.

Nahrazení masa?

Jak jsou na tom místní dále se stravováním? Zdravější nabídku v restauraci očekává pouze 57 procent Čechů. Třeba ve Španělsku je to přitom 85 procent a v Itálii 77 procent. Stejně tak méně než polovina Čechů považuje za součást zdravé nabídky vegetariánství či veganské varianty.

„Češi zůstávají konzervativnější. Vegetariánství a veganství u nás příliš nerezonuje, 36 procent strávníků je přesvědčeno, že živočišné suroviny nelze ve stravě ničím nahradit,“ říká Martíšková. „Jako Češi se také mnohem méně zajímáme o problematiku plýtvání potravinami. U nás je považuje za problém pouze 56 procent populace, zatímco ve zbytku Evropy se toto číslo pohybuje kolem 70 až 80 procent,“ dodala Martíšková.

Průměrná cena obědů v ČR Průměrná cena obědů v ČR | Grafika Blesku

Kvalita obsluhy

Mezi Čechy ale hlavně vyniká oblíbenost typických meníček, kdy je považuje za klíčové kritérium 87 procent lidí. Přitom i v Polsku je to méně než 70 procent. Překvapivým je nakonec zjištění, že Češi výrazně více než lidé v zahraničí řeší kvalitu obsluhy. Složení obsluhy je důležitým faktorem pro výběr restaurace až pro 64 procent dotázaných.

Kolik utratíme?

Více než dvě třetiny českých domácností v průzkumu Barometru FOOD uvedlo, že utratí měsíčně za potraviny mezi 11 a 30 % svého rozpočtu.

»Držák« svíčková

Už červencový průzkum Barometr FOOD pak ukázal, že největší oblibu má stále svíčková na smetaně. Za oblíbenou ji považuje 89,4 % respondentů, z toho 37,4 procenta ji miluje.

Na druhém místě mezi tradičními »držáky« je smažený sýr s 87,1 %, bronz má řízek (83,9 %). Z hospodských pochoutek je na čele hovězí tatarák (71,1 %), na »bedně« jsou ještě nakládaný hermelín (70,3 %) a utopence (65,4 %).

Video  Expertka vyvrací mýty o nové vyhlášce ve školních jídelnách: Co skutečně přistane dětem na talířích?  - Bára Holá
Video se připravuje ...

Uživatel_5814834 ( 6. září 2025 07:54 )

kolik z ceny meníčka připadá na suroviny a kolik na režie? tohle srovnání by mě zajímalo

Petr Hoflinger ( 6. září 2025 07:44 )

Restaurace na tom mají také svůj podíl, ne že ne. Ale pokud se dobře a kvalitně najím, tak s tím problém nemám. Běžně dávám za oběd 250,-Kč. Polévka, hlavní chod a nealko nápoj. Tam, kde jsou podezřele nízké ceny také asi nebude všechno v pořádku.

blackpepper ( 6. září 2025 07:33 )

A to mají restauratéři jako platit ty stále dražší suroviny ze svého? Nebo jak si to představujete? V hospodách chybu nehledejte, ta je jinde.

Pavel Bumbal ( 6. září 2025 06:47 )

Restauratéři by si měli konečně uvědomit, že tím nehorázným zdražováním si nakonec své restaurace zcela vylidní. A až nebudou mít vůbec žádné hosty, bude jim zdražování k ničemu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa