„Gratulujeme prozatímnímu králi liškovi. Najde se někdo, kdo ho z trůnu sesadí?,“ jsou zvědaví houbaři z Moravskoslezska a nezapírají, že závidí. Liška se svým typickým žlutooranžovým kloboukem je mezi nimi velmi oblíbená.
Kde ji hledat? „Mám svoje místa a ty neprozradím,“ uvedl pan Miroslav. Jinak má houba ráda borovicový, březový a bukový les. Pan Miroslav prozradil recept, jak „žluťásky" doma upravuje.
„Zhruba 40 minut je povařím v osolené vodě, strčím do láhve a 30 minut zavařuju v láku na okurky (pepř, mrkev, bobkový list, nové koření) asi na 80 stupňů. Potom dávám pod maso, do omáček nebo polévky. Když lišky zamrazím, tak je před tím pět minut povařím v osolené vodě,“ vylíčil.
Kdy vyrazit do lesa? Momentální počasí bude houbařům přát, časté přeháňky a dusno je to pravé pro růst hub.
VIDEO: Za sběr těchto hub můžete dostat až milionovou pokutu
Za sběr těchto hub můžete dostat až milionovou pokutu Videohub