Nenápadná černá kulička se sladko-kyselo- hořkou chutí je elixírem mládí a životabudičem v jednom. Obsahuje šestkrát více vitaminu C než citrony, posiluje srdce, cévy i zrak, zlepšuje paměť a soustředění. Antioxidanty, látky, které mimo jiné mohou za jeho tmavou barvu, pomáhají při zánětech, bolestech kloubů i při nachlazení.

Takže, až budete při trhání a zpracování brblat, že už máte rybízu plné zuby, vzpomeňte si, jaký poklad vám zdarma na zahradě vlastně roste. A pokud nemáte zahrádku, nikdy neodmítejte nabídku: Přijď si na rybíz.

Sirup pro děti i do koktejlů

Suroviny: 1 kg černého rybízu, ze zahrady zdarma, 1 litr vody, 1 kg cukru 20 Kč, šťáva ze 2 citronů 10 Kč

Postup: ■ Rybíz podlijte vodou a nechte povařit asi 15 minut. Přes plátno nebo sítko vymačkejte šťávu, můžete ale i rozmixovat dohladka. Přidejte cukr a citron. Cukr můžete ubrat podle chuti. Vařte cca 10 minut, poté lijte do sterilizovaných lahví.

Celková cena: 30 Kč za 1,5 až 2 litry sirupu

Černý rybíz je považován za superpotravinu. Zdravé nejsou jen plody ale i listy z keře, ze kterých si lze připravit čaj.
Autor: Kateřina Moravcová

Marmeláda jako od babičky

Suroviny: 1 kg černého rybízu, ze zahrady zdarma, 500 g cukru krupice 10 Kč, šťáva z 1 citronu 5 Kč.

Postup: ■ Omytý rybíz nasypte do hrnce, krátce povařte (asi 10 minut) a můžete rozmixovat. Přidejte cukr, citronovou šťávu a vařte ještě 5 až 10 minut, dokud marmeláda nezhoustne. Udělejte si test na talířku. Plňte do vyvařených sklenic, otočte víčkem dolů a nechte vychladnout. Důkladné rozmixování rozmělní i semínka, která ukrývají řadu prospěšných látek.

Marmeládu lze udělat i z odšťavněného rybízu, šťávy. Pokud omezujete cukr, použijte ho o 100 g méně, jestli máte raději sladší marmelády, dejte o 100 g více.

Celková cena: 15 Kč za 4 až 5 skleniček

Dort lepší než z cukrárny

Suroviny na těsto: 250 g hladké mouky 7 Kč, 125 g másla 35 Kč, 80 g cukru moučka 5 Kč, 1 žloutek 5 Kč, špetka soli

Náplň: 250 g tvarohu (měkký, tučný) 25 Kč, 1 vejce 5 Kč, 3 lžíce cukru 2 Kč, 1 vanilkový cukr 4 Kč, 2 šlehačky 60 Kč, 200 až 300 g rybízu s asi 5 lžícemi cukru 4 Kč, plátková želatina 20 Kč

Postup: ■ Vypracujte těsto z uvedených surovin, dejte ho na půl hodiny do lednice. Poté rozválejte a dejte do dortové formy, propíchejte vidličkou a dejte na 170 °C na cca 25 až 35 minut péct.

■ Vyšlehejte smetanu a smíchejte s tvarohem a cukrem. Cukr můžete přidat nebo ubrat podle chuti. Doporučujeme, aby tvarohová vrstva byla sladší a rybízová nakyslá. Poté si připravte dle návodu tři plátky želatiny a vmíchejte do tvarohové směsi.

■ Rozvařte rybíz s cukrem a dalšími třemi plátky želatiny (dle návodu). Na upečený korpus, který zůstává v dortové formě, dejte tvarohovou náplň a poté rybízovou směs a vše nechte zatuhnout v ráfku v lednici minimálně tři hodiny.

Celková cena: 172 Kč

Fotogalerie
9 fotografií

 

Video
Video se připravuje ...

Kdoule. Proč je toto ovoce téměř zapomenuté? Videohub