Ivana houbaří čtyřicet let a její půvabná lesní videa zvedají ostatním houbařům tlak. „S klidným srdcem mohu prohlásit, že zhruba od března do listopadu jsem v lese téměř každý den. S dcerou nachodíme stovky kilometrů, ale je to úžasný relax a také nemusíme chodit do posilovny,“ vypráví Ivana.

Video
Video se připravuje ...

Ivana našla kotrč kadeřavý. Ivana Baborová

Co se týče houbařských fíglů, těch mám hned několik. „Nejdůležitější z nich se týká míst, o kterých nikdo neví, nebo jen minimální počet dalších houbařů, na čemž se dá dobře stavět,“ směje se vášnivá houbařka.

Také podrobně monitoruje počasí. „Po tolika letech již zvládnu odhadnout, kdy vystrčí hříbci hlavičky nad zem,“ říká.

Orientuje se hlavně na hřiby, její nejoblíbenější houbou, kterou nachází celou houbařskou sezonu, je však kotrč kadeřavý, ze kterého připravuje falešnou dršťkovou.

„Velmi zajímavou a krásnou houbou je také stroček trubkovitý, z kterého se připravuje tradiční houbový kuba. Škvarky z lišek jsou také top,“  láká Ivana.

Lesní ctitelé

V lese je ráda i sama, nikdy se nebojí. „Vetšinou potkám jen zvířátka a houbaře, se kterými pokecám. Náš pozdrav je: rostou, rostou!" 

Houby jí dokonce přinesly i řadu ctitelů. „Posílají básničky, drobné dárky, chtějí se mnou chodit po lese a zvou mne na kávu,“ usmívá se.

Ivanin recept na škvarky z lišek

Lišky očistíme, velké překrojíme na polovinu, menší necháme vcelku. Rozpustíme na pánvi přiměřené množství sádla a lišky restujeme, dokud nejsou křupavé. Přendáme na talíř a posolíme. Nejlepší přílohou je chléb. 

 

Video
Video se připravuje ...

Takhle Ivana houbaří. Sucho v lese ničemu nevadí. Ivana Baborová

Fotogalerie
11 fotografií