Pavel jako cukrář? Na Velikonoce si ocukroval beránka a odhalil tajný hradní recept
Před velikonočními svátky zavítal prezident Petr Pavel do hradní kuchyně, kde ho přivítal šéfkuchař Pražského hradu Jakub Nesládek s čerstvě upečeným beránkem. Pavel sice vařečku do ruky nevzal, ale ujal se slavnostního cukrování. A společně s přáním klidných Velikonoc prozradil i recept.
„Před Velikonoci jsem nakoukl do hradní kuchyně. Pečení nechávám na šikovnějších, ale výsledek umím ocenit,“ sdílel Pavel na sociální sítě video, jak si obhlíží dění v zázemí Pražského hradu.
Uvítal ho zkušený šéfkuchař Jakub Nesládek, který měl právě v troubě tradičního velikonočního beránka. „Voní celý hrad, tak se jdu podívat, co se tady dělá dobrýho,“ vkročil prezident do hradní kuchyně, kde na něj už čekal perfektní kus sladkého pečiva.
„Krása. Velikonoce jsou za dveřmi, tak se to bude hodit,“ mnul si ruce Pavel. Když beránek vychladl, chopil se rovnou cukřenky. „Ještě bysme ho asi měli možná trochu pocukrovat, ne?“ pronesl pobaveně a pustil se do zasněžení čerstvého moučníku. „Nádhera. Myslím, že dostatečně,“ usmál se.
A nakonec přidal i přání. „Vám všem přeju klidné a krásné Velikonoce, pokud možno mezi těmi, které máte rádi,“ završil prezident.
Vlačný po jablkách
Zatímco prezident cukroval, šéfkuchař Nesládek prozrazoval tajemství receptu, který prý vždy provoní celý Hrad.
„Každá rodina má svůj osvědčený recept na velikonočního beránka. Ten náš je vláčný díky jablkům a voňavý díky rumovým rozinkám,“ sdílel Pražský hrad kuchařův recept.
Klíčem je podle Nesládka nejen dobrá směs, ale i správná formička na pečení. „Nesmíme zapomenout dobře vymazanou formu vysypanou moukou, aby se nám beránek dobře vyklopil. Budeme péct na 170 stupňů zhruba 40 minut,“ vysvětlil pekař.
Prezidentský recept
Pokud chcete doma ochutnat kousek prezidentské atmosféry, můžete si hradního beránka připravit podle přesného receptu, který Hrad sdílel.
Ingredience:
- 200 g cukru krupice
- 100 ml slunečnicového oleje
- 250 g polohrubé mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 kypřicí prášek
- 50 g sekaných pistácií (nebo jiné ořechy dle chuti)
- 100 g kandovaného ovoce
- 50 g nasekané čokolády
- 50 g rozinek namočených v rumu
- špetka soli
- 300 g najemno nastrouhaných oloupaných jablek
Postup:
- Vajíčka vyšlehejte s cukrem do pěny.
- Přidejte prosátou mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a špetku soli.
- Vmíchejte ořechy, kandované ovoce, čokoládu, rozinky s rumem a nastrouhaná jablka.
- Nakonec přilijte olej a směs důkladně promíchejte.
- Těsto nalijte do dobře vymazané a vysypané formy.
- Pečte asi 40 minut na 170 °C. Po vychladnutí vyklopte a ozdobte moučkovým cukrem.
Jako že bude dělat kašpara? 😁