Pavel jako cukrář? Na Velikonoce si ocukroval beránka a odhalil tajný hradní recept 

Video se připravuje ...
Autor: dak - 
18. dubna 2025
12:36

Před velikonočními svátky zavítal prezident Petr Pavel do hradní kuchyně, kde ho přivítal šéfkuchař Pražského hradu Jakub Nesládek s čerstvě upečeným beránkem. Pavel sice vařečku do ruky nevzal, ale ujal se slavnostního cukrování. A společně s přáním klidných Velikonoc prozradil i recept.

„Před Velikonoci jsem nakoukl do hradní kuchyně. Pečení nechávám na šikovnějších, ale výsledek umím ocenit,“ sdílel Pavel na sociální sítě video, jak si obhlíží dění v zázemí Pražského hradu.

Uvítal ho zkušený šéfkuchař Jakub Nesládek, který měl právě v troubě tradičního velikonočního beránka. „Voní celý hrad, tak se jdu podívat, co se tady dělá dobrýho,“ vkročil prezident do hradní kuchyně, kde na něj už čekal perfektní kus sladkého pečiva.

„Krása. Velikonoce jsou za dveřmi, tak se to bude hodit,“ mnul si ruce Pavel. Když beránek vychladl, chopil se rovnou cukřenky. „Ještě bysme ho asi měli možná trochu pocukrovat, ne?“ pronesl pobaveně a pustil se do zasněžení čerstvého moučníku. „Nádhera. Myslím, že dostatečně,“ usmál se.

A nakonec přidal i přání. „Vám všem přeju klidné a krásné Velikonoce, pokud možno mezi těmi, které máte rádi,“ završil prezident.

Vlačný po jablkách

Zatímco prezident cukroval, šéfkuchař Nesládek prozrazoval tajemství receptu, který prý vždy provoní celý Hrad.

„Každá rodina má svůj osvědčený recept na velikonočního beránka. Ten náš je vláčný díky jablkům a voňavý díky rumovým rozinkám,“ sdílel Pražský hrad kuchařův recept.

Klíčem je podle Nesládka nejen dobrá směs, ale i správná formička na pečení. „Nesmíme zapomenout dobře vymazanou formu vysypanou moukou, aby se nám beránek dobře vyklopil. Budeme péct na 170 stupňů zhruba 40 minut,“ vysvětlil pekař.

Prezidentský recept

Pokud chcete doma ochutnat kousek prezidentské atmosféry, můžete si hradního beránka připravit podle přesného receptu, který Hrad sdílel.

Ingredience:

  • 200 g cukru krupice
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 kypřicí prášek
  • 50 g sekaných pistácií (nebo jiné ořechy dle chuti)
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 50 g nasekané čokolády
  • 50 g rozinek namočených v rumu
  • špetka soli
  • 300 g najemno nastrouhaných oloupaných jablek

Postup:

  • Vajíčka vyšlehejte s cukrem do pěny.
  • Přidejte prosátou mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a špetku soli.
  • Vmíchejte ořechy, kandované ovoce, čokoládu, rozinky s rumem a nastrouhaná jablka.
  • Nakonec přilijte olej a směs důkladně promíchejte.
  • Těsto nalijte do dobře vymazané a vysypané formy.
  • Pečte asi 40 minut na 170 °C. Po vychladnutí vyklopte a ozdobte moučkovým cukrem.

naidka ( 19. dubna 2025 10:58 )

Jako že bude dělat kašpara? 😁

naidka ( 19. dubna 2025 10:56 )

😨 😨 Co jsou dva štrudlíky proti vašim lanýžům? 😁

naidka ( 19. dubna 2025 10:51 )

Proboha, nač ten patos? 😨 Všude ve světě umírají lidé a vy tady bojkotujete Velikonoce? Podle vás by se mělo asi sedět celé roky u zapálené svíčky za UA. Pěkně jste se vyklubala. 👎

roxin ( 19. dubna 2025 08:16 )

...a ty jsi jedna rudá kůže z nich, moc dobře to víš protože ani tobě to neodpustili a píšeš ze svých zkušeností!!! 😃 😃 😃

Uživatel_5313099 ( 18. dubna 2025 21:36 )

Odkud byl cukr, za této vlády přece zavřeli naše cukrovary

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa