Lékař o zánětech střev: Tisíce nových případů ročně a nemoc na celý život. Proč jich přibývá?
V Česku raketově přibývá pacientů s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou. Co je to za nemoci? Proč tomuto nárůstu docházíí? A koho se hlavně týká? Kam až může vést to, když se tyto nemoci neléčí správně a včas? Jaké jsou první varovné signály a příznaky? Nejen na to v Epicentru moderátorce Báře Holé odpovídal primář gastroenterologického oddělení v Nemocnici České Budějovice a místopředseda České gastroenterologické společnosti Martin Bortlík.
„Jedná se o nemoci, které neumíme v současné době vyléčit, ale umíme je léčit. Pokud je člověku diagnostikována jedna z těchto nemocí, je to diagnóza na celý život,“ uvedl Martin Bortlík.
Počet pacientů v české populaci každoročně roste. „Řádově se jedná o 5-6 tisíc nově diagnostikovaných pacientů ročně,“ uvedl Bortlík a doplnil, že celkový počet pacientů v Česku se pohybuje mezi 70 až 80 tisíci. Tento nárůst je dán nejen nově diagnostikovanými případy, ale také tím, že pacienti žijí delší život a posouvají se do vyšších věkových kategorií.
Rozdíly mezi Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou spočívají především v rozsahu postižení trávicího traktu. „Ulcerózní kolitida postihuje pouze tlusté střevo, zatímco Crohnova choroba může postihovat tenké střevo, což komplikuje diagnostiku,“ vysvětlil Bortlík. Upozornil také, že pacienti s Crohnovou chorobou mívají neurčité bolesti břicha, hubnou, cítí únavu a mohou trpět teplotami. „Diagnostika může trvat měsíce nebo dokonce i roky," dodal.
Rizikové potraviny
Hlavním faktorem zvyšujícím riziko onemocnění je životní styl moderních společností. „Jsou to civilizační choroby, které postihují především obyvatele ekonomicky vyspělých zemí, jako je Evropa nebo Severní Amerika," uvedl Bortlík. Zásadní roli podle něj hraje průmyslově zpracovaná strava a nedostatek čerstvých potravin: „Potraviny s dlouhou trvanlivostí, velmi konzervované jsou tím, co do určité míry škodí trávicímu traktu a imunitnímu systému, který se na vzniku nemocí podílí a naopak strava, která je čerstvá, která obsahuje dostatečné množství třeba rybího tuku, zeleniny, ovoce, tak se zdá, že má ochranný účinek a pomáhá pacientům.“
Komplikace léčby
„Střevo je vybaveno ohromným množstvím imunitních buněk, imunitní systém je základním ochranným mechanismem proti infekcím, ale současně může být při nesprávném fungování příčinou vzniku těchto zánětů, protože Crohnova choroba a ulcerózní kolitida, jsou záněty, které vznikají nesprávnou funkcí imunitního systému,“ vysvětlil lékař. Zároveň zmínil jeden z velmi škodlivých faktorů a to zejména u Crohnovy choroby a tím je kouření: „Kouření je pro pacienty s Crohnovou chorobou rizikem nepříznivého průběhu, komplikací a špatné odpovědi na léčbu,“ upozornil Bortlík a dodal, že obdobně negativně působí i nadměrná konzumace alkoholu.
Podle Bortlíka může určitou roli hrát i genetika. „Máme důkazy, že genetická predispozice hraje významnou roli, ale samotný výskyt nemoci ovlivňují i faktory prostředí,“ upozornil. Dodal také, že lidé migrující do ekonomicky vyspělých zemí často čelí vyššímu riziku onemocnění.
Jak ty to víš burane tak si Ivar sám!